Η FIBA αναγκάζει την αλλαγή πλάνου στον Άρη

Βασίλης Βλαχόπουλος30 Ιουνίου 2020

Η σύσταση της FIBA στην ΕΟΚ για το καθεστώς των εταιριών που έχουν απαγόρευση μεταγραφών, είναι ότι προφανές ότι, ρίχνει τίτλους τέλος στην περίοδο χάριτος και υποχρεώνει την ΚΑΕ Άρης να προχωρήσει σε… άτακτη αλλαγή πλάνων. Χθες μάλιστα, η Ομοσπονδία κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο στους «κίτρινους» και ζητά, έως τις 10/7, να τους κοινοποιήσει τις προθέσεις τους.

Οι προθέσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν ήταν άγνωστες στους έχοντες γνώση της όλης κατάστασης, ασχέτως του ότι παρουσιάζεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τα υψηλά κλιμάκια της FIBA εδώ και χρόνια διότι διαπιστώνουν ότι συγκεκριμένες ομάδες δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε παίκτες και μάλιστα, κάθε χρόνο, αυξάνουν το χρέος τους προς τους παίκτες. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο και στην επιστολή που έστειλε στην ΕΟΚ ουσιαστικά της απαγορεύει να προχωρήσει στην έκδοση δελτίων. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί, το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ, στην πραγματικότητα όμως περιλαμβάνει και ακύρωση του δελτίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ομοσπονδία κοινοποίησε την επιστολή στην ΚΑΕ Άρης και ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της έως τις 10 Ιουλίου.

Στην πραγματικότητα, η FIBA (μέσω της ΕΟΚ) δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στους «κίτρινους». Η ελληνική ομοσπονδία προχώρησε στην κοινοποίηση της επιστολής ενημερώνοντας έτσι τον Άρη ότι δεν θα προχωρήσει στην έκδοση δελτίων, ακόμη και παικτών των οποίων τα letter of clearance βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτή την αποκάλυψη έκανε χθες στο «Metropolis 95.5», ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, ο οποίος σημείωσε ότι… «είναι μια κατάσταση η οποία έχει ενοχλήσει τη FIBA, δεν πρόκειται για απόφαση αλλά για σύσταση. Ωστόσο, κοινοποιήσαμε την επιστολή της FIBA στις ομάδες οι οποίες έχουν ban, μεταξύ αυτών και ο Άρης και ζητήσαμε να μας ενημερώσουν έως τις 10 Ιουλίου για το τι προτίθενται να κάνουν».

Είναι ευνόητο ότι περιθώρια επιλογών δεν υπάρχουν καθώς ο Άρης είναι υποχρεωμένος πλέον να βρει τρόπο διακανονισμού των οφειλών προς τους παίκτες για να εξαλειφθούν τα οκτώ ban και φυσικά να είναι συνεπής στην καταβολή των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να εξασφαλιστεί υψηλή χρηματοδότηση είτε να μειωθεί ο αγωνιστικός προϋπολογισμός σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Το τελευταίο δεν υπήρχε ως σκέψη, γι’ αυτό εξάλλου έγιναν οι επαφές με τους Μίροσλαβ Ντραγκίτσεβιτς, Ουίλιαμ Χάτσερ αλλά και με αρκετούς ακόμη παίκτες, πλέον όμως η αλλαγή αγωνιστικών πλάνων μοιάζει επιτακτική.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.