Η φετινή τραγωδία στην Ευρώπη γύρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο 30 χρόνια πίσω

Στέλιος Γρηγοριάδης05 Νοεμβρίου 2022

Ο ΠΑΟΚ, μόνος του, κατάφερε πέρσι, με την πορεία του στο Κόνφερενς Λιγκ, να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στην ειδική κατάταξη της ΟΥΕΦΑ και να αυξήσει σε πέντε τις ομάδες που θα την εκπροσωπούν στις ευρωπαικές διοργανώσεις, “επαναφέροντας” μάλιστα τη δεύτερη ομάδα μας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος, όμως, “κατάφερε” να συμβάλει σε μια τραγωδία και σε ένα πισωγύρισμα άνευ προηγουμένου. Μαζί του, φρόντισαν να ζήσουμε αυτή την τραγωδία, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και, εν μέρει, ο Αρης.

Μεταφέρω παρακάτω μια ανάρτηση του συναδέλφου Ανδρέα Δημάτου, κορυφαίου στα θέματα αυτά, για να τη διαβάσετε και να καταλάβετε τι ακριβώς έχει συμβεί:  “Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ολοκληρώθηκε στην Ευρώπη μια σεζόν, που θα έπρεπε υπό νορμάλ συνθήκες να είναι καθοριστική, αλλά τελικά εξελίχτηκε ως η πλέον καταστροφική.

Οι ομάδες μας ολοκλήρωσαν την ευρωπαϊκή τους παρουσία κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 41η θέση σε σύνολο 55 χωρών, δύο θέσεις μάλιστα κάτω από τα Νησιά Φερόε, που είχαν οκτώ νίκες στα καλοκαιρινά προκριματικά έναντι των τριών ελληνικών, τις οποίες έκανε όλες ο Αρης (δύο επί της Γκόμελ και μία επί της Μακάμπι. Οι ομάδες της Μάλτας, για παράδειγμα, βρέθηκαν έξι θέσεις ψηλότερα…

Οι 2.125 πόντοι του φετινού συντελεστή είναι μακράν η χειρότερη επίδοση της τρέχουσας πενταετίας και θα την κουβαλάμε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Πρέπει να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω για να συναντήσουμε ανάλογη επίδοση, την περίοδο 1990-91! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποτυχίας, ο περσινός ελληνικός συντελεστής μόνο με την παρουσία του ΠΑΟΚ μέχρι τους 8 του Conference και την υποφερτή για τα δεδομένα του πορεία του Ολυμπιακού στο Europa, ήταν 8.000 πόντοι και η μέχρι φέτος χειρότερη σεζόν στην τρέχουσα 5ετία ήταν οι 4.900 πόντοι της σεζόν 2019-20…

Η Ελλάδα ξεκίνησε το καλοκαίρι στη 16η θέση της βαθμολογίας της UEFA και θα μπορούσε χωρίς κάποια σημαντική αγωνιστική υπέρβαση να διεκδικήσει μία θέση ακόμα και στο top 12. Aντ’ αυτού κατρακύλησε στην 20η θέση χάνοντας εκ νέου μία ομάδα στην Ευρώπη από τις πέντε, που θα την εκπροσωπήσουν την επόμενη σεζόν και το δικαίωμα διπλής εκπροσώπησης στο Champions League τη σεζόν 2024-25 με το νέο league φορμάτ, δηλαδή τις 36 ομάδες στην κύρια φάση της διοργάνωσης.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι και την επόμενη χρονιά, με τα τωρινά δεδομένα, η χώρα μας θα ξεκινήσει από τη 19η θέση, που θα ήταν βεβαίως η 20η αν υπήρχαν οι ρωσικές ομάδες, χωρίς να αποκλείεται στη συνέχεια της φετινής σεζόν από τα αποτελέσματα ομάδων που συνεχίζουν από συγκεκριμένες χώρες να οπισθοχωρήσει περισσότερο. Από εκεί που είχαμε ένα μικρό αβαντάζ στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, η βαθμολογική μας διαφορά από τις χώρες που θα ξεκινήσουν ψηλότερα ολοένα και διευρύνεται.

Αυτή η 20η θέση στον νέο κύκλο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σημαίνει ότι εισιτήριο για το Champions League θα έχει μόνο ο πρωταθλητής Ελλάδας με τρεις προκριματικούς για τους ομίλους, ο κυπελλούχος ή ο δεύτερος θα δικαιούται εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό του Europa (χάρη στις αλλαγές του νέου φορμάτ που δίνουν εισιτήριο στα προκριματικά μέχρι και τη θέση 33 της βαθμολογίας) και δυο ακόμα εισιτήρια θα υπάρχουν για τον δεύτερο προκριματικό του Conference”.

ΥΓ. Είπατε τίποτε; Μιλάμε για πισωγύρισμα 30 ολόκληρα χρόνια. Τότε μόνο ήμασταν χειρότεροι στην Ευρώπη. Οσο για τον ΠΑΟΚ, που δούλεψε πέρσι για τον εαυτό του, μια που όλα τα τελευταία χρόνια τη δεύτερη θέση την είχε στο τσεπάκι, αντί να ενισχυθεί το καλοκαίρι για να πάρει Πρωτάθλημα, ή να βγει έστω δεύτερος φέτος και να παίξει Τσάμπιονς Λιγκ, βρήκε τη στιγμή να εφαρμόσει το... νέο πρότζεκτ. Δηλαδή ένα πείραμα, το οποίο ήδη έχει αποτύχει ως προς τους στόχους στο Πρωτάθλημα και κινδυνεύει να αποτύχει και ως προς το περιβόητο “χτίσιμο ομάδας”...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.