Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ο καλύτερος μοχλός πίεσης για την πάταξη της βίας

Βασίλης Μάστορας09 Φεβρουαρίου 2022

Πολλές φορές η κοινωνία δείχνει απίστευτα αντανακλαστικά και ευαισθησίες. Φωνάζει ένα δυνατό «παρών» ώστε να το ακούσουν κι όλοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι βρίσκεται σε λήθαργο. Oτι οι άνθρωποι έχουν κλειστεί στους τέσσερις τείχους τού σπιτιού τους και αδιαφορούν για αυτά που γίνονται γύρω τους. Μέγα λάθος. 

Η κοινωνία, είναι ενεργή, έχει σφυγμό και είναι ικανή με τις αντιδράσεις της να δρομολογήσει εξελίξεις. Τα όσα ακολούθησαν της δολοφονίας του Άλκη συγκλονίζουν. Η συμπαράσταση των λιλιπούτειων μαθητών και τα μηνύματα τους, των ανώνυμων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, των ποδοσφαιριστών, των αντιπάλων οπαδών. Φαντάζουν με μία σφιγμένη γροθιά, έτοιμη να «πολεμήσει» ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να ληφθούν αυστηρά μέτρα και να μη χυθεί άλλο αίμα. 

Ο,τι περισσότερο άδολο η αντίδραση τής κοινωνίας για ένα γεγονός που προκαλεί ρίγη συγκίνησης, θυμό και προβληματίζει. Το έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο μου και το επαναλαμβάνω. Δε δίνω μία για το κροκοδείλια δάκρυα των πολιτικών και των αθλητικών παραγόντων γιατί είναι μέρος του προβλήματος της οπαδικής βίας και όχι η λύση του. Αυτός είναι και ο λόγος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κουνάει το δάχτυλο στον άλλο. Μπορεί οι ευθύνες να μην είναι ισομερώς κατανεμημένες, άλλα όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης. Όπως και τα ΜΜΕ έχουν τη δική τους ευθύνη.

Η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση. Η εκπαίδευση των μαθητών του δημοτικού κατά της βίας μπορεί να είναι αναγκαία και χρήσιμη, αλλά θα αργήσει να αποδώσει καρπούς. Χρειάζεται οι εξουσίες να αναλάβουν δράση και να καταθέσουν προτάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν σε χρόνο dt. Να αναλογιστούν όλοι τι δεν έκαναν σωστά τα τελευταία χρόνια κι έγινε ό,τι έγινε. Να μπει η ψηφοθηρία στο περιθώριο και να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Το κακό της οπαδικής βίας δεν εξαφανίζεται γιατί έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Απαιτείται όμως προσπάθεια ώστε να μετριασθούν τα κρούσματα.

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ για το 2021 σοκάρουν: Μόλις ένας από τους 100 που συλλαμβάνονται σε περιστατικά χουλιγκανισμού οδηγείται στην φυλακή Οι υπόλοιποι 99 τιμωρούνται λόγω της νομοθεσίας ή της κωλυσιεργίας του δικαστικού συστήματος με επιεικείς ποινές. Από τους συλληφθέντες το 20% είναι ανήλικοι και το 25% είχε εμπλοκή σε ποινικό επίπεδο (ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών).

Στοιχεία τα οποία είναι ικανά για να δρομολογήσουν το αναγκαίο πλαίσιο μέτρων. Και οι άδολες φωνές της κοινωνίας που κλίνει το γόνυ, έστω και νοερά, στο μνημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλκης είναι ικανές να στείλουν ένα μήνυμα σ’ όλους εκείνους που πρέπει να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Αν όχι και τώρα, πότε;

FOCUS

H εξελίξεις με τα χρήματα που ήταν να παίρνουν οι ΚΑΕ από το ποσοστό της φορολόγησης του Στοιχήματος φέρνουν πολλές ομάδες σε αδιέξοδο. Κι όμως υπάρχουν κάποιες οι οποίες έχουν κάνει τον προϋπολογισμό τους χωρίς να υπολογίζουν αυτά τα ποσά. Προφανώς «εκπαιδευμένοι» οι ιδιοκτήτες από την ελληνική πραγματικότητα και έχοντας άλλες πηγές εσόδων βάδισαν τον ασφαλή δρόμο και δεν βρίσκονται τώρα σε πανικό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.