Η εξέταση που πρέπει όλοι να κάνουμε μετά τα 50

Metrosport Team09 Ιανουαρίου 2022

Μια στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρουσιάζει οστεοπόρωση, ενώ στους άνδρες η νόσος εμφανίζεται με εξίσου μεγάλη συχνότητα μεν, αλλά συνήθως μετά από μια δεκαετία. Καλό είναι να γνωρίζετε λοιπόν, με ποιους τρόπους μπορείτε να διατηρήσετε τα οστά σας γερά, αλλά και ποια εξέταση πρέπει να κάνετε απαραιτήτως για να ελέγξετε την κατάσταση των οστών σας.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος των οστών η οποία τα καθιστά σταδιακά πιο αδύναμα και εύθραυστα. Σταδιακά μειώνεται η πυκνότητα των οστών και διαταράσσεται η αρχιτεκτονική τους. Η οστεοπόρωση εξελίσσεται χωρίς ανησυχητικά συμπτώματα έως ότου ο πάσχων πάθει κάποιο κάταγμα συνήθως μετά από ένα μικροατύχημα. Τα πιο συχνά κατάγματα είναι στην σπονδυλική στήλη, το ισχίο, και τον καρπό.

Η εξέταση για την οποία μιλούν οι ειδικοί είναι φυσικά η μέτρηση της οστικής πυκνότητας η οποία αποκαλύπτει την κατάσταση των οστών και τον κίνδυνο οστεοπενίας ή ακόμη χειρότερα οστεοπόρωσης.

Η οστεοπενία είναι ένας όρος που μπορεί να προβληματίσει και να μπερδέψει. Η οστεοπενία και η οστεοπόρωση αφορούν το ίδιο πρόβλημα των οστών αλλά σε διαφορετική φάση της εκδήλωσης του. Με απλά λόγια η οστεοπενία είναι ένα στάδιο πριν την οστεοπόρωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξελίσσεται υποχρεωτικά σε οστεοπόρωση.

Η ηλικία των 50 ετών θεωρείται ορόσημο για την εκδήλωση της οστεοπενίας γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει ευαισθητοποιήση όσον αφορά τον έλεγχο της οστικής υγείας.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση οστικής πυκνότητας όταν υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Κατάγματα χαμηλής βίας
  • Υπογοναδισμός
  • Πρώιμη εμμηνόπαυση (< 45 ετών)xtagstartz/li>
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.