Η Ευρώπη μπορεί να σώσει την χρονιά για τον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός10 Δεκεμβρίου 2021

Ήταν από τα πιο περίεργα παιχνίδια που θυμάμαι στα χρόνια της ενασχόλησής μου με τον ΠΑΟΚ το χθεσινό κόντρα στην Λίνκολν. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη κι αυτό το αντιλήφθηκαν όλοι από την πρώτη στιγμή που παίκτες του Δικεφάλου (στην προκειμένη περίπτωση οι τερματοφύλακες) μπήκαν στο γήπεδο να κάνουν προθέρμανση, όταν τα «σκληρά» για τους ποδοσφαιριστές συνθήματα άρχισαν να ακούγονται διαδοχικά.

Ήρθε και το πρόβλημα με τον Ομάρ Ελ Καντουρί πριν την έναρξη για να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ο ΠΑΟΚ μπήκε με νωθρότητα στο ματς και αυτό εξηγείται από όλα όσα περιέγραψα.

Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ, δύο πινελιές ποιότητας του Αντρίγια ήταν αρκετές για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Βοήθησε, βέβαια, και η εξέλιξη στο Κοπεγχάγη-Σλόβαν, καθώς οι Δανοί δεν έδωσαν περιθώριο στην σλοβακική ομάδα να πιστέψει ότι θα μπορούσε να νικήσει. Με ρώτησαν αρκετοί χθες το βράδυ. «Κι αν προηγούταν η Σλόβαν, είχε ο ΠΑΟΚ τις δυνάμεις, κυρίως ψυχικές, για να πετύχει άλλο ένα ή δύο γκολ;». Είμαι βέβαιος πως ναι, ανεξάρτητα από το αν η ομάδα του Λουτσέσκου έπαιζε και πάλι σε χαμηλή ταχύτητα και δεν παρήγαγε πολλές ευκαιρίες. Πλην του Αντρίγια, είχε ορεξάτο τον Σίντκλεϊ που ανεβοκατέβαινε την αριστερή πλευρά, θετικό τον Σβαμπ και φιλότιμο, αλλά παραλίγο μοιραίο τον Μουργκ που έχασε τρεις σημαντικές ευκαιρίες στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο παρέδωσε σκυτάλη στον Μπίσεσβαρ.

Ο Λουτσέσκου στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς σχολίασε πολύ γλαφυρά αυτό που ζει η ομάδα του. «Είμαστε σαν τον άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια από οπουδήποτε». Και το Κόνφερενw Λιγκ την δίνει. Θα έλεγε κανείς ότι συνιστά την καλύτερη βοήθεια που θα μπορούσε να πάρει ο ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο.

Πώς το Κόνφερενς μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον ΠΑΟΚ

Παρότι η πρόκριση έγινε εν μέσω αμφισβήτησης και με προβληματισμό για την κακή εικόνα της ομάδας, αυτό που συνιστά το πραγματικό κέρδος για τον ΠΑΟΚ και θα το αντιληφθούν άπαντες τις επόμενες εβδομάδες είναι ότι η Ευρώπη γεννά ένα όραμα που το έχει ανάγκη ο κόσμος της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ έχει να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την άνοιξη εδώ και πέντε χρόνια και με δεδομένο ότι στο πρωτάθλημα έχει μείνει πολύ πίσω μπορεί να σχεδιάσει την σεζόν του από εδώ και στο εξής πάνω σε αυτό. Οι ομάδες της φάσης των νοκ άουτ αγώνων δεν δημιουργούν φόβητρο για έναν ΠΑΟΚ που θα ενισχυθεί σοβαρά και στοχευμένα τον Ιανουάριο και φυσικά, αν φτάσει στους «16» γιατί όχι και στους «8». Αν ο Δικέφαλος κρατά το ενδιαφέρον των οπαδών του ζεστό τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο γιατί να μην ονειρεύεται ότι μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα.

Φυσικά, πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψουν σε αυτό τον στόχο άπαντες εντός ΠΑΟΚ. Κυρίως ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του που έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την δουλειά του προπονητή και να φέρουν τις ενισχύσεις εκείνες που ο Δικέφαλος ψάχνει από το καλοκαίρι και η μη κάλυψή τους έχει δημιουργήσει χτυπητά κενά για τον ΠΑΟΚ.

Αν, όντως, ο Δικέφαλος θέλει να κάνει ευρωπαϊκή πορεία θα πρέπει να ψάξει για παίκτες από το πάνω ράφι. Ταχυδυναμικούς , με ποιότητα, αλλά και προσωπικότητα που η έλλειψή της είναι εμφανής. Το παράδειγμα του Αντρίγια είναι τόσο χτυπητό για να μην το επικαλεστεί κανείς. Και χθες, ο Σέρβος άσος ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα, σε σημείο να αναρωτιέσαι αν έλειπε ο Αμτρίγια τι θα γινόταν.

Ο στόχος της ευρωπαϊκής διάκρισης μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψει ο κόσμος στην κερκίδα (χθες ήταν λιγοστός), θα δώσει κίνητρο και ομαδικής και ατομικής διάκρισης στους παίκτες του ΠΑΟΚ και στον Λουτσέσκου να αποδείξει ότι, όντως, το έλλειμμα δουλειάς ήταν αυτό που κυρίως έφταιγε για τις πολλές άσχημες στιγμές που είχε η ομάδα ως τώρα στην σεζόν.

Οπως και να ΄χει θα είναι καλό ο κόσμος να ακούσει το πλάνο της επόμενης μέρας

Για να μην παρεξηγηθούμε, η προοπτική να προχωρήσει κι άλλο στην Ευρώπη δεν αναιρεί την προσπάθεια που θα πρέπει να κάνει η ομάδα για να ψαλιδίσει όσο μπορεί την διαφορά από την κορυφή του Πρωταθλήματος και να στείλει το μήνυμα ότι την επόμενη χρόνια ο ΠΑΟΚ θα είναι μία ομάδα που ανασταλτικά και επιθετικά θα παίζει για τον τίτλο.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν προκύψει νέο προπονητικό πλάνο με ευρωπαϊκή προοπτική, ο Ιβάν Σαββίδης θα πρέπει να μιλήσει δημόσια για την ομάδα. Να εξηγήσει το πλάνο του, τι σκέφτεται να κάνει με την ΠΑΕ και ποια θα είναι η επόμενη μέρα του συλλόγου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.