Η Εθνική μπάσκετ, στον μακρύ δρόμο που έχει μπροστά της θα πρέπει να μάθει (και μπορεί) να «ζει» και χωρίς τον Γιάννη

Βασίλης Μάστορας13 Αυγούστου 2022

Η ήττα δεν αρέσει σε κανέναν. Ακόμη και σε φιλικούς αγώνες, όπως αυτός της Εθνικής μπάσκετ στη Μαδρίτη κόντρα στην Ισπανία. Πολύ δε περισσότερο όταν δύο ημέρες νωρίτερα στο ΟΑΚΑ η Εθνική με την εμφάνιση της απογείωσε την αισιοδοξία των Ελλήνων κι όλοι άρχισαν να μιλούν για την κατάκτηση του χρυσού στο Ευρωμπάσκετ. Δικαίως, γιατί ήταν μία εμφάνιση που θέλει δεν θέλει κάποιος τον παρασέρνει σε τρελά όνειρα. Ο Ιτούδης δεν ανήκει σ’ αυτούς που έχουν χρήση ήδη την Εθνική νικήτρια του τουρνουά του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα ενοχλείται όταν ακούει κάτι τέτοια πράγματα και δεν είναι ο μόνος. Γενικά στους προπονητές δεν αρέσει να δίνουν στην ομάδα τους τον τίτλο του φαβορί.

Η Εθνική έχασε στη Μαδρίτη, χωρίς τον Γιάννη, τον Σλούκα και τον Παπαγιάννη, αλλά δεν της πρέπουν οι δικαιολογίες. Πολύτιμοι και οι τρεις αλλά θα πρέπει να μάθει να ζει με τα προβλήματα. Ο δρόμος που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα είναι μακρύς και το τέλος του αργεί.

Γεροί να είμαστε, η Εθνική έχει μπροστά της τα παράθυρα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (Αύγουστος 2022, Νοέμβριος 2022, Φεβρουάριος 2023), την τελική φάση του Eurobasket (1-18 Σεπτεμβρίου 2022), την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (25 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου 2023, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία), τα Προολυμπιακά Τουρνουά (Ιούνιος 2023) και το Ολυμπιακό Τουρνουά 26 Ιουλίου-11 Αυγούστου 2024) στο Παρίσι. Ας μην το πάμε παρακάτω στο 2025 που θα διεξαχθεί το Ευρωμπάσκετ. Υπάρχει κι ένας αστερίσκος. Απ’ αυτές τις διοργανώσεις, η Εθνική μπορεί να αποφύγει το Προολυμπιακό Τουρνουά, στην περίπτωση που είναι μία από τις δυο ευρωπαϊκές ομάδες που θα πάρει εισιτήριο από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Εθνική έχασε στη Μαδρίτη. Ε και; Οι φιλικοί αγώνες είναι για να γίνονται λάθη τα οποία διορθώνονται. Συν το ότι η ομάδα θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε παιχνίδι και χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ηταν η πρώτη φορά αλλά, το πιθανότερο, όχι και η τελευταία.

Αρα η Εθνική θα πρέπει να μάθει να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Στη Μαδρίτη επέστρεψε μία φορά που βρέθηκε πίσω στο σκορ με μεγάλη διαφορά, δεύτερη δεν το κατάφερε.

«Πρέπει να γίνουμε ομάδα» δήλωσε ο Ιτούδης μετά τον αγώνα και δεν είχε άδικο. Η Εθνική παρότι ο κόουτς δοκίμασε όλα τα σχήματα δεν κατάφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα στην ελληνική ρακέτα. «Πρέπει να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας και να ξέρουμε τι θα κάνουμε κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον" συμπλήρωσε ο Ιτούδης κάνοντας την αποτίμηση της βραδιάς.

Δεκαπέντε ήταν συνολικά τα επιθετικά ριμπάουντ των Ισπανών, αριθμός που δείχνει την αδυναμία που είχε η Εθνική μέσα στη ρακέτα. Είχε και άλλες αδυναμίες σε σχέση με τον αγώνα του ΟΑΚΑ. Οπως ότι είχε κακό αμυντικό τρανζίσιον. Πρέπει να μας απασχολούν όλα αυτά; Μάλλον όχι. Είναι νωρίς για να κριθεί η Εθνική. Αρα ούτε υπεραισιοδοξία, ούτε απαισιοδοξία. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τον πρώτο επίσημο αγώνα, άρα πολλά, ίσως και όλα, μπορούν να διορθωθούν.

FOCUS

To καλό νέο για τον Αρη, παρότι δεν προκρίθηκε, είναι ότι ο Μπούργος πήρε χαμπάρι το τι δεν πήγε καλά στο Τελ Αβίβ, έδειξε αντανακλαστικά και έβαλε προχθές Πάλμα και Οντουμπάγιο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η εικόνα της ομάδας. Αυτό όμως πληγώνει περισσότερο τον κόσμο που έκανε «κόλαση» τον «Κλ. Βικελίδης», γιατί φάνηκε ότι η Μακάμπι δεν ήταν ένα ανίκητο «θηρίο». Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.