Η Εθνική αναδύει υγεία και θα είναι κρίμα να επιστρέψει η τοξικότητα

Βασίλης Μάστορας30 Μαρτίου 2021

Μόνο αισιοδοξία εξέπεμψε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου με αυτά που έκανε μέσα στο γήπεδο, χθες κόντρα στην Ονδούρα.

Με τα καλά της και τις όποιες άσχημες στιγμές της. Περισσότερο προϊόν του παρορμητισμού ή της απειρίας. Παρ’ όλα αυτά η Εθνική έβγαζε φρεσκάδα, διάθεση, αυτοματισμούς. Ηταν μία ομάδα που σε υποχρέωνε να καθίσεις και να τη δεις, παρότι απέναντι της είχε έναν αδύναμο αντίπαλο και ο αγώνας ήταν φιλικός. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που οι έντεκα που άρχισαν χθες τον αγώνα, μόνο ο Μάνταλος από την αρχική ενδεκάδα της Γρανάδας, έβγαλαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο όλο το ταλέντο τους.

Κάτω από άλλες συνθήκες, αν ο αγώνας ήταν επίσημος και με ισχυρότερο αντίπαλο, το άγχος να έδενε τα πόδια και η απόδοση των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών να ήταν διαφορετική. Επειδή όμως αξία έχει αυτό που έδειξε η Εθνική και όχι μία υποθετική προσέγγιση, ας κρατήσουμε τα θετικά. Και ήταν πολλά, κυρίως μεσοεπιθετικά. Εκεί όπου η Εθνική είχε τον Σιώπη και τον Μάνταλο κεντρικούς χαφ, τον Φορτούνη δεξιά και τον Τζόλη αριστερά, τον Παυλίδη σε ρόλο επιτελικό και τον Γιακουμάκη φορ.

Αποτέλεσμα; Καλά επιθετικά τρανζίσιον με την μπάλα κάτω, αυτοματισμούς με προϊόν το πρώτο γκολ και δημιουργία ευκαιριών. Τα έκανε όλα τέλεια η Εθνική; Φυσικά όχι. Εκανε και λάθη στις μεταβιβάσεις και είχε κενά, κυρίως στην άμυνα. Στη γενική αξιολόγηση όμως τα πήγε πολύ καλά. Κυρίως οι διεθνείς δεν έκαναν αγγαρεία κι αυτό δείχνει ότι η Εθνική αποτελεί κίνητρο πλέον για τους παίκτες και θεωρούν τιμή τους να φορούν τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος.

Κι αυτό δείχνει ότι έχει φύγει η τοξικότητα του παρελθόντος από τα αποδυτήρια. Το πρώτο μήνυμα, από την Εθνική που ωριμάζει, δόθηκε στην προκριματική φάση του ΕURO. Ακολούθησε η εμφάνιση-κατάθεση ψυχής με την Ισπανία. Σημάδια που πείθουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο Φαν'τ Σχιπ ζητάει από τους διεθνείς αυτά που μπορούν να κάνουν, το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό και η ισοπαλία με την Ισπανία δίνει καλή ψυχολογία στην ομάδα.

Αυτή η Εθνική πείθει ότι έχει πλέον τις αντιστάσεις να διαχειριστεί ακόμη και τα στραβά αποτελέσματα, γιατί έχει ομοψυχία και οι παίκτες της έχουν μπει στο πετσί του ρόλου της. Αρκεί να μην υπάρξουν… βίαιες παρεμβάσεις από έξωθεν δυνάμεις του ποδοσφαίρου. Γιατί η οικογένεια της Εθνικής έχει τα αντισώματα να ξεπεράσει και οποιαδήποτε ένταση μπορεί να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο όταν το κλίμα διαταράσσεται από εκείνους που θεωρούν φέουδο τους την Εθνική. Αυτά δηλαδή που οδήγησαν την Εθνική να είναι απούσα από τις μεγάλες διοργανώσεις. Και θα είναι κρίμα η Εθνική που αναδύει υγεία να γυρίσει και πάλι στα πέτρινα χρόνια.

FOCUS

Περί ηγεσίας: «Ενας ικανός αρχηγός μπορεί να πάρει ικανοποιητική απόδοση από κατώτερους στρατιώτες, αλλά ένας ανίκανος αρχηγός μπορεί να αποσυντονίσει και τους καλύτερους στρατιώτες» (John J. Pershing, 1860-1948, Αμερικανός στρατηγός).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.