Η επιστροφή του «Special One»

Metrosport Team08 Δεκεμβρίου 2020

Επιμέλεια: Πέτρος Παπανικολάου

Το να οδηγείς μια ομάδα σε κατάκτηση Europa League και League Cup, να τερματίζεις στην δεύτερη θέση της Premier League και να συμμετέχεις στον τελικό το FA Cup σε διάστημα 15 μηνών θα ήταν αναμφίβολα μια επιτυχία για κάθε προπονητή στην Αγγλία. Εκτός από έναν. Τον Ζοσέ Μουρίνιο.

Στις αρχές της σεζόν 2018-2019 απολύθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς θεωρήθηκε πως το στιλ ποδοσφαίρου του δεν ταιριάζει με τη φιλοσοφία της ομάδας, η οποία μετά το Sir Alex ψάχνει να βρει την χαμένη της αίγλη.

Όταν ο Ζοσέ αντικατέστησε τον Ποκετίνο τον Νοέμβριο του 2019 στην Τότεναμ, η ομάδα βρισκόταν στην 14η θέση της βαθμολογίας, έχοντας κερδίσει μόλις τρία από τα δώδεκα πρώτα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Τα «σπιρούνια» κατάφεραν με τον Πορτογάλο στον πάγκο να φτάσουν μέχρι και στην 6η θέση και να προκριθούν στο Europa League. Ο ίδιος εξέφραζε την σιγουριά του πως τα πράγματα την νέα σεζόν θα ήταν διαφορετικά. «Πέρασαν μήνες για να αφομοιώσω τον χαρακτήρα της ομάδας, να είστε σίγουροι πως του χρόνου θα δείτε άλλη Τότεναμ!» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του.

Και πως να μην είναι σίγουρος ότι η δεύτερη χρονιά του θα είναι καλύτερη; Συνολικά σε Πόρτο, Ίντερ, Τσέλσι και Ρεάλ κατά τον δεύτερο του χρόνο στους πάγκους της ομάδας, παίρνει πάντα πρωτάθλημα! Μόνο με τους «κόκκινους διαβόλους» δεν τα κατάφερε, ωστόσο τους οδήγησε στην δεύτερη θέση μετά από καιρό.

Με Κέιν και Σον, μπροστάρηδες!

Στο τρέχον πρωτάθλημα, η Τότεναμ βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας μόλις μια ήττα την πρώτη αγωνιστική ενώ έχει δεχτεί και τα λιγότερα γκολ στην Premier League. Η πορεία πρωταθλητισμού που κάνει η ομάδα, θα ήταν δύσκολη να πραγματοποιηθεί χωρίς τις αδιανότητες εμφανίσεις που πραγματοποιούν Σον και Κέιν. Ο πρώτος, μετράει 10 γκολ και 3 ασίστ, ενώ ο Άγγλος επιθετικός 8 γκολ και 10 ασίστ μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα μετά από 11 αγωνιστικές! Άξιο αναφοράς για τον Χάρι Κέιν είναι το γεγονός πως όλες του οι ασίστ καταλήγουν στα πόδια του Σον, ενώ παράλληλα έχει συμμετοχή στo 78% των γκολ των σπιρουνιών.

Στην νίκη επί της Άρσεναλ στο ντέρμπι του Λονδίνου, ο Μουρίνιο παρουσίασε μια από τις γνωστές τακτικές του αν αναλογιστεί κανείς πως η κατοχή της μπάλας έφτασε στα επίπεδα του 9%-91% υπέρ των «κανονιέρηδων». Το σκορ όμως στο τέλος του αγώνα, έγραφε 2-0 υπέρ της ομάδας του.

«Πάντα θα με ενδιαφέρουν οι τρεις πόντοι. Δεν ανεβαίνεις στην βαθμολογία, ούτε με τις ευκαιρίες, ούτε με τα γκολ, ούτε με την κατοχή της μπάλας. Όλοι σε θυμούνται για τους τίτλους που έχεις πάρει» δηλώνει όπου βρεθεί ο «Special One».

Το ερώτημα που γεννάται σε όλους είναι αν μπορεί η Τότεναμ και ο Μουρίνιο να συνεχίσουν αυτή την πορεία και να φέρουν το πρωτάθλημα έπειτα από 60 ολόκληρα χρόνια στο Βόρειο Λονδίνο. Το σίγουρο είναι πως ο Πορτογάλος τεχνικός έχει επιστρέψει σε κατάσταση πρωταθλητισμού και διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία ώστε να στρέψει έναν ολόκληρο σύλλογο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος φαίνεται να ζει ξανά στιγμές από το πλούσιο παρελθόν του και το απολαμβάνει. 


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.