Η επιλεκτική ατιμωρησία της Επιτροπής Δεοντολογίας

Κυριάκος Θωμαϊδης28 Μαρτίου 2021

Τον Αύγουστο του 2015 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο Επιτροπή Δεοντολογίας.

Στη FIFA και στην UEFA αυτό το ανώτατο πειθαρχικό όργανο λειτουργούσε πολλά χρόνια νωρίτερα. Τιμωρούσε μέχρι και προέδρους ομοσπονδιών, ακόμη και τον Μπλάτερ και τον Πλατινί.

Οι υπερεξουσίες της Επιτροπής Δεοντολογίας πήγαζαν από το γεγονός ότι η ηθική του αθλητισμού δεν μπορεί να βρεθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου. Επιλέχθηκε ένα ευέλικτο πειθαρχικό όργανο, το οποίο, με ενδείξεις και πιθανολόγηση μπορούσε να επιβάλει ποινές σε αθλητικούς παράγοντες.

Αλλωστε η εμπειρία από τα ποινικά δικαστήρια, δείχνει ότι αργούν πολύ να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τους κι όταν μια υπόθεση φτάνει στο τέλος της τα αποδεικτικά στοιχεία φυλλορροούν.

Η πρωτοδίκης Γλυκερία – Λουΐζα Ιωαννίδου ήταν πάντα μέλος της Επιτροπής. Στην πορεία έγινε πρόεδρος και το καλοκαίρι ολοκληρώνεται η εξαετής θητεία της.

Σε όλο αυτό το διάστημα οι τιμωρητικές αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας μετριούνται με το σταγονόμετρο. Μάλιστα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποθέσεων είτε αρχειοθετήθηκε είτε δεν εξετάστηκε καν!

Ακέραιη την ευθύνη για τη λειτουργία της Επιτροπής φέρει η κ. Ιωαννίδου. Οι καθυστερήσεις και η αναβλητικότητα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, παρότι το όργανό συγκροτείται καθ’ ολοκληρίαν από τακτικούς δικαστές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Επιτροπή Δεοντολογίας έκανε και νομικά άλματα.

Θέλετε παράδειγμα;

Στην τελευταία υπόθεση που χειρίζεται, αυτήν της ΑΕΚ, προχώρησε τη διαδικασία μετά από μία ανώνυμη καταγγελία. Πράγματι ανώνυμες καταγγελίες προβλέπονται από το άρθρο 67 του Κώδικα Δεοντολογίας, όμως με μία προϋπόθεση: Αν ο θιγόμενος ζητήσει τα στοιχεία του καταγγέλλοντος, η πρόεδρος της Επιτροπής οφείλει να τα έχει στη διάθεσή της. Αν αποδειχτεί ότι δεν τα έχει, τότε η δικαιοδοσία για το πρόσωπό της ανήκει στα πειθαρχικά όργανα του Αρείου Πάγου.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για την Επιτροπή Δεοντολογίας. Ελέγχθηκε ποτέ από τους φυσικούς προϊσταμένους της για όσα έκανε την τελευταία εξαετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η επιλεκτική ατιμωρησία φέρνει πάντα στασιμότητα. Και αρκετές φορές, πισωγύρισμα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.