Η επανάσταση του αυτονόητου

Κυριάκος Θωμαϊδης06 Φεβρουαρίου 2022

Η δολοφονία του Αλκη έφερε στο φως και την αναλγησία του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς στο θέμα της οπαδικής βίας όλες οι κυβερνήσεις δεν έκαναν το παραμικρό.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι όσοι σύνδεσμοι φιλάθλων είναι παράνομοι, θα κλείνουν. Το ίδιο είχε δηλώσει πριν δύο χρόνια ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μετέχοντας σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό.

Αναρωτιέται κανείς: Γιατί χρειάζονται δύο υπουργοί να ανακοινώσουν ότι θα πράξουν το αυτονόητο; Δηλαδή ότι θα κλείσουν όποιον σύνδεσμο δεν έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Εδώ μια επιχείρηση ανοίγεις κι αν δεν έχεις άδεια, την άλλη μέρα έρχεται η αστυνομία και στην κλείνει. Κι ας βιοπορίζεσαι από αυτήν.

Η ευθύνη της πολιτείας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι έστειλε εσπευσμένα τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη στη Νιόν της Ελβετίας. Ώστε να πάρει τεχνογνωσία από τη FIFA και την UEFA για να καταπολεμήσουμε τη βία.

Δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνει αυτό το ταξίδι ο κ. Γεραπετρίτης. Υπάρχει ένα εργαλείο από το 2016 που θα μπορούσε να μας απαλλάξει από την οπαδική βία και μένει αναξιοποίητο.

Είναι η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η Ελλάδα την υπέγραψε πριν έξι χρόνια και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν την έφεραν ποτέ στη Βουλή.

Προ διετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τις υπερεθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, το οποίο κατέληξε στην περίφημη ολιστική μελέτη. Εκεί η FIFA και η UEFA επισημαίνουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε στη Βουλή των Ελλήνων τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που την έχουμε βάλει στην κατάψυξη.

Αρα ο υπουργός Επικρατείας θα μπορούσε να διανύσει με τα πόδια την απόσταση Μαξίμου – Βουλή και όχι να τρέχει στις Ελβετίες. Απλώς η κυβέρνηση θα επικύρωνε τη Σύμβαση και στη συνέχεια θα εφάρμοζε το νόμο. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και για να περνάει ο καιρός.

Δυστυχώς το επικοινωνιακό σόου συνεχίστηκε και στη δικαιοσύνη. Ο ανώτατος αθλητικός εισαγγελέας της χώρας και αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να επιταχύνουν τις δίκες, να αυστηροποιήσουν τις ποινές και να εφαρμόσουν το νόμο για θέματα βίας.

Χρειάζεται εγκύκλιος γι’ αυτό; Δεν είναι υποχρεωμένοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης να εφαρμόζουν το νόμο;

Ασφαλώς οι ευθύνες για τα εκφυλιστικά συμπτώματα οπαδικής βίας βαρύνουν τους πάντες. Από τις ΠΑΕ μέχρι τους δημοσιογράφους. Από τους ποδοσφαιριστές μέχρι τους διαιτητές. Από τους προπονητές μέχρι τους φιλάθλους.

Όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Η πολιτεία έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη και εξακολουθεί να μας κοροϊδεύει μπροστά τα μάτια μας.

Ποτέ δεν συμφωνήσαμε με τα έργα και τις ημέρες του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού της χώρας. Όμως είπε την πιο εύστοχη φράση (ενδεχομένως να του την ψιθύρισαν οι Αμερικανοί επικοινωνιολόγοι του): «Αυτή η χώρα ένα πράγμα χρειάζεται: Την επανάσταση του αυτονόητου».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.