Με την επαναφορά του «ιδιώνυμου» ο Αυγενάκης θέλει να... τελειώσει τη βία

Δημήτρης Κανελλάκης13 Μαρτίου 2021

Προσωπικά, δεν μου προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη η... είδηση που βγήκε από την χθεσινή ανάρτηση του Αυγενάκη, με την οποία επαναλάμβανε την στήριξή του στην υποψηφιότητα Ζαγοράκηγια την προεδρία της ΕΠΟ.


Η είδηση ήταν, ασφαλώς, η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού να επαναφέρει το “ιδιώνυμο”, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει το οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση της βίας.

Το “ιδιώνυμο” θα έρθει με το νέο σχέδιο νόμου το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για συζήτηση και κατόπιν για ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει μια σειρά από κρίσιμες διατάξεις, ιδιαιτέρως αυτές που αφορούν στην εναρμόνιση με την ολιστική μελέτη των υπερεθνικών ομοσπονδιών για το ποδόσφαιρο.

Η επανεισαγωγή του “ιδιώνυμου” αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο στοχευμένα, πόσο μεθοδικά και πόσο επί της ουσίας κινείται ο υφυπουργός Αθλητισμού προκειμένου να ολοκληρώσει μια μεταρρύθμιση η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Εχοντας αξιολογήσει ότι η πρωτοβουλία Ορφανού στο συγκεκριμένο θέμα πριν από πολλά χρόνια ήταν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα και κακώς ακυρώθηκε από τους διαδόχους του, δεν διστάζει να την χρησιμοποιήσει ως βάση, να την ενισχύσει και να παρουσιάσει μια βελτιωμένη εκδοχή της, προσαρμοσμένη στα δεδομένα και τις ανάγκες που υπάρχουν 17 χρόνια μετά.

Οπως είχε αποδειχτεί επί θητείας Ορφανού ως υφυπουργού Αθλητισμού, το “ιδιώνυμο” είναι το μόνο μέτρο που πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της βίας.

Είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να “καθαρίσει” τα γήπεδα και να συμβάλλει ώστε να αποκτήσουν εικόνα χώρων στους οποίους οι θεατές πηγαίνουν για να απολαύσουν το θέαμα και να διασκεδάσουν, όχι για να συγκρουστούν σε μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως.

Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν ενστάσεις, αντιδράσεις. Οπως υπήρξαν και όταν, για πρώτη φορά, το έφερε ο Ορφανός το 2004.

Είμαι, όμως, βέβαιος ότι δεν θα κάμψουν τον Αυγενάκη. Και το λέω κρίνοντας βάσει της αποφασιστικότητας που έχει δείξει σε πολύ πιο δύσκολα θέματα, στα οποία δεν έκανε πίσω αν και οι πιέσεις που δέχτηκε για να τα χειριστεί με διαφορετικό τρόπο ή και να τα πάρει εντελώς πίσω κάποια, ήταν αφόρητες.

Γι' αυτό και αναμένω με ενδιαφέρον την τελική μορφή της πρότασής του για την επαναφορά του “ιδιώνυμου”.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.