Η εν ψυχρώ «δολοφονία» του εμπορίου της Θεσσαλονίκης κι οι εξαφανισμένοι βουλευτές της

Δημήτρης Κανελλάκης03 Απριλίου 2021

Εδώ και καιρό... φωνάζει το πράγμα ότι η διαχείριση της πανδημίας έχει προβλήματα. Σοβαρά προβλήματα. Αλλα λέει η κυβέρνηση, άλλα λένε οι επιστήμονες, διαφορετικές απόψεις -μεταξύ τους- εκφράζουν οι κυβερνητικοί, ομοίως και οι επιστήμονες. 

Εχει χαθεί ο έλεγχος. Είναι προφανές ότι υπάρχει ένας πανικός και μια, μόνιμη πια, δυστοκία. Αυτό που λέμε ότι... χάθηκε η μπάλα, ισχύει απόλυτα το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις δεν έχουν τελειωμό και το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν η ακατανόητη, από κάθε άποψη, απόφαση που λήφθηκε για την συνέχιση του κλεισίματος στο λιανεμπόριο για μία ακόμη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. 

Λες και στη Θεσσαλονίκη είναι χειρότερη η κατάσταση απ' ό,τι στην Αθήνα. Λες και η Θεσσαλονίκη έχει, αναλογικά, περισσότερα κρούσματα από την Αθήνα, ή ενδείξεις από τα λύματα πώς κινδυνεύει να μπει σε μεγαλύτερη περιπέτεια απ' ό,τι η Αθήνα. 

Αυτή η απόφαση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Διότι απλά ήταν... σχιζοφρενική. Μια απόφαση τόσο προκλητική, που ήταν βέβαιο πως θα ξεσήκωνε και τους πιο υπομονετικούς επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, τους πιο καλοπροαίρετους, αυτούς που παρά τα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύουν μήνες τώρα, παρά τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε λουκέτο, να καταστραφούν επαγγελματικά, έδειχναν διατεθειμένοι να περιμένουν λίγο ακόμη.

Αυτό, όμως, που έκανε η κυβέρνηση, με το δύο μέτρα και δύο σταθμά, με τα παιδιά και τα αποπαίδια, έχει οδηγήσει από χθες το βράδυ -και δικαίως- στα κάγκελα τους πάντες. Ακόμη και υποστηρικτές της ΝΔ και συνδικαλιστικά στελέχη της.

Άπαντες είναι έξαλλοι. Εξοργισμένοι. Αισθάνονται ότι η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Νιώθουν ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις ενδιαφέρονται μόνο για την οικονομία της Αθήνας και αντιμετωπίζουν όλους τους άλλους σαν παρακατιανούς.

Οι αντιδράσεις που υπάρχουν από το πρωϊ του Σαββάτου δείχνουν ότι ο επαγγελματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης δεν σκοπεύει να μείνει άλλο με σταυρωμένα χέρια, ούτε ότι θα δέχεται καρτερικά αποφάσεις που επιδεινώνουν την κατάσταση.

Καλό θα ήταν, βέβαια, να δούμε κάποια στιγμή και τους βουλευτές (είδα μόνο τον Κώστα Γκιουλέκα και τον Στράτο Σιμόπουλο να παίρνουν θέση) της Θεσσαλονίκης και τους επικεφαλής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (διάβασα μόνο δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Παύλου Μελά τάχθηκε κατά της απόφασης) να βγούνε μπροστά, να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική. 

Ή, αν δεν θέλουν να τη διαχωρίσουν, αν συμφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, με αποφάσεις όπως αυτή που κρατάει κλειστό το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη αλλά το ανοίγει στην Αθήνα, να μας το πούνε, να το ξέρει ο κόσμος, να το γνωρίζουν οι ψηφοφόροι τους...     

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.