Η ελληνική κοινωνία έδωσε πολύ... αίμα στις τράπεζες, σειρά τους

Δημήτρης Κανελλάκης29 Μαρτίου 2020

Είναι γνωστό ότι η ελληνική κοινωνία πλήρωσε βαρύ φόρο “αίματος” για να σωθούν οι τράπεζες κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Με το επιχείρημα ότι το μείζον ήταν να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, διότι αν συνέβαινε αυτό τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την Ελλάδα από αυτά που ζήσαμε, οι Ελληνες φορολογούμενοι είδαμε επαγγελματικές προσπάθειες ετών να γκρεμίζονται, οικονομίες που με πολύ κόπο δημιουργήθηκαν να χάνονται, συνανθρώπους μας να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στο ελάχιστο στις υποχρεώσεις τους, να μην έχουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση.

Τα μνημόνια γονάτισαν την χώρα, διότι έπρεπε να σωθούν οι τράπεζες. Ολο το βάρος το σήκωσαν οι πολίτες αυτής της χώρας. Το σήκωσε, πρωτίστως, ο ιδιωτικός τομέας. Η ραχοκοκαλιά, δηλαδή, της οικονομίας.

Οπως ακριβώς γίνεται και τώρα. Λόγω του κορωνοϊού. Ο ιδιωτικός τομέας είναι που... βουλιάζει. Με μια διαφορά, όμως. Πολύ σημαντική... Η οποία δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός.

Αν δεν βρεθεί τρόπος για να... πληρωθεί η ζημιά την οποία υπόκειται -και δυστυχώς δεν ξέρουμε για πόσο- ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, αν δεν βρεθεί τρόπος για να αναταχθεί η οικονομία όταν θα ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού, το τσουνάμι αυτή την φορά θα απλωθεί παντού, θα επηρεάσει τους πάντες.

Διότι, για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, αν ο επιχειρηματίας, η ατομική επιχείρηση, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές), από πού θα βρει λεφτά το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις; Από πού θα βρούν λεφτά οι τράπεζες για να... ζήσουν; Δεν θα βρούνε... Ούτε το κράτος, ούτε οι τράπεζες. Θα βάλουν λουκέτο.

Γι' αυτό θα πρέπει και το κράτος και οι τράπεζες να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Το κράτος ήδη το κάνει με τα μέτρα που λαμβάνει. Μπορεί να μην καλύπτει τους πάντες, μπορεί να αδικεί συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις, αλλά καθημερινά διορθώνει λάθη και παραλείψεις, αποδεικνύει ότι η τάση είναι “ολιστικά”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ωστόσο, δεν φτάνει από μόνη της η προσπάθεια του κράτους. Πρέπει εμπράκτως να αποδείξουν την συμμετοχή τους στην... αιματοδότηση του συστήματος και οι τράπεζες. Και πρέπει να το κάνουν οριζόντια, όπως είναι δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα το κάνει και το κράτος. Χωρίς κριτήρια, χωρίς ψιλά γράμματα, χωρίς πονηριές...

Λένε κάποιοι ότι μέσα από οριζόντιες διαδικασίες ωφελούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αλήθεια είναι αυτό. Ομως, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι μειοψηφία αυτές τις ώρες και δεν μπορεί με τέτοιου είδους επιχειρήματα να στερείται της στήριξης που χρειάζεται το σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα.

Η κοινωνία έδωσε πολύ... αίμα για να σώσει τις τράπεζες. Τώρα είναι η σειρά τους...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.