Η Ελλάδα που αδιαφορεί για την τιμή της βενζίνης και «χωρίζει τη χώρα στα δύο» για μία, πιθανή, αθλητική αδικία

Βασίλης Μάστορας01 Ιουνίου 2022

Αυτή η ιστορία των αντιδράσεων με αφορμή αποφάσεις για το ποδόσφαιρο δεν είναι καινούργια στην Ελλάδα. Παράγοντες και φίλαθλοι γνωρίζοντας ότι οι πολιτικοί δεν πολυνοιάζονται για την αξιοπιστία του ποδοσφαιρικού προϊόντος και είναι πάντα πρόθυμοι να βάλουν πλάτη προκειμένου να «αποκατασταθεί», μία αθλητική αδικία, όπως την αντιλαμβάνεται βεβαίως ο θιγόμενος, πάντα προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στην Κυβέρνηση. 

Αν δε κάνω λάθος στην Ελλάδα δεν υπάρχει βαριά ποινή σε αθλητικό επίπεδο που να μην έχει χαρακτηρισθεί «σκάνδαλο». Αλλωστε πάντα υπάρχουν τα νομικά επιχειρήματα, προϊόν της ερμηνείας των νόμων-λάστιχο, που δημιουργούν επικοινωνιακά εργαλεία. Είναι πολλές οι ιστορίες που αφορούν δικαστικές αποφάσεις, για αθλητικές υποθέσεις, που προκάλεσαν αντιδράσεις. Η περισσότερο πρόσφατη είναι η εκκρεμοδικία του Παναιτωλικού ο οποίος φέρεται εμπλεκόμενος σε μια υπόθεση στοιχηματισμού. 

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στην Επιτροπή Δεοντολογίας, νομικός εκπρόσωπος της ομάδας του Αγρινίου είπε απευθυνόμενος στους δικαστές ότι «αν αποφασίσετε υποβιβασμό θα κοπεί η νότιος Ελλάδα στα δύο». Καμία έκπληξη, καθώς η πλευρά του Παναιτωλικού ακολούθησε την πεπατημένη, σε μία προσπάθεια, αν τελικώς ισχύσει η εισήγηση για υποβιβασμό της ομάδας, να δρομολογηθούν παρασκηνιακές «ζυμώσεις», ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η απόφαση, αναμένεται να εκδοθεί στα επόμενα εικοσιτετράωρα, αλλά η υπόθεση έχει δύο αναγνώσεις, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά.

Η μία, αυτή που υποστηρίζει ο Παναιτωλικός, ότι η ομάδα κινδυνεύει με υποβιβασμό γιατί ένας υπάλληλος της ΠΑΕ, ο Χρήστος Κουτσοσπύρος, έπαιξε στο στοίχημα μια κίτρινη κάρτα ποδοσφαιριστή της ομάδας του για να κερδίσει 210 ευρώ.

Υπάρχει όμως και το κατηγορητήριο το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα της Live Sport δεν εμπεριέχει μόνο ένα παιχνίδι, αλλά 14 παιχνίδια μέσα σε διάστημα δύο χρόνων στα οποία υπήρχαν συστηματικές νίκες στα πονταρίσματα. Η εφημερίδα μάλιστα δημοσίευσε και κομμάτια της δικογραφίας που «δένουν» ακόμα περισσότερο την υπόθεση, αφού από την ίδια ip που στοιχημάτιζε ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναιτωλικού, φέρονται να έχουν στοιχηματίσει και τρεις ακόμα κάτοικοι Αγρινίου. Όλα τα στοιχήματα δε, είναι παιγμένα τις ημέρες των αγώνων του Παναιτωλικού.

Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από έρευνα και πάνω σ’ αυτή προφανώς «πατάει» η εισηγήτρια της βαριάς ποινής.

Σε λίγες ημέρες θα ξέρουμε την απόφαση, αλλά όποια κι αν είναι κάποια στιγμή θα πρέπει το ποδόσφαιρο να πάψει να αποτελεί «εργαλείο» ψηφοθηρίας, την οποία ενθαρρύνουν και οι ομάδες. Δεν θα διαφωνήσω ότι πολλές δικαστικές αποφάσεις σηκώνουν μεγάλη κουβέντα, αλλά από τη στιγμή που παραδοσιακά ο τιμωρημένος ανεβαίνει στα «κάγκελα» η ιστορία έχει φθάσει στα όρια του βοσκού με τον λύκο. Ισως ήρθε η στιγμή που οι αθλητικές αποφάσεις δε θα δίνουν κανένα δικαίωμα αμφισβήτησης, γιατί απλούστατα δε θα στηρίζονται σε νόμους-λάστιχο.

Η Ελληνική κοινωνία έχει πολλά άλλα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία απαιτούν αντίδραση για την επίλυση τους, αλλά παρ’ όλα αυτά η πλειονότητα της προτιμάει τον καναπέ. Πολλές φορές όμως χαλάει τον κόσμο για μία απόφαση με αθλητικό περιεχόμενο. Στο κάτω-κάτω όσο σκληρός κι αν είναι ο υποβιβασμός μίας ομάδας δεν είναι συνώνυμος με βιβλική καταστροφή. Τον βιώσαν μεγάλες ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Ρίβερ Πλέϊτ, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, η Μονακό, και η Ατλέτικο Μαδρίτης χωρίς να εξαφανιστούν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Γιατί λοιπόν στην Ελλάδα να γίνεται τόσος μεγάλος θόρυβος;

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.