Η Ελλάδα να μην την πάθει όπως την έπαθαν οι Ιταλοί

Βασίλης Μάστορας14 Μαρτίου 2020

Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο από τον κορωνοϊό. Παρότι οι γείτονες είχαν πάρει τα πρώτα προληπτικά μέτρα 50 ημέρες νωρίτερα, αναστέλλοντας τις απ’ ευθείας πτήσεις από την Κίνα μόλις ξέσπασε το πρόβλημα στην Ασιατική χώρα, μετράει περισσότερους από 1000 θανάτους.

Είναι σημαντικό να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να δούμε τι δεν έκαναν σωστά οι Ιταλοί και υπήρξε τόσο μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στα μέσα Φεβρουαρίου και 20 ημέρες μετά τα social media είχαν κατακλυστεί από χρήστες οι οποίοι υπάκουσαν στις εντολές της κυβέρνησης και κατέθεταν την αγανάκτηση τους για τη μη συμμόρφωση των περισσοτέρων Ιταλών στις οδηγίες για παραμονή στο σπίτι. Τα εστιατόρια, τα καφέ, οι δρόμοι και τα χιονοδρομικά κέντρα ήταν γεμάτα. 

Μάλιστα υπήρχαν κάποιοι που πανηγύριζαν γιατί κατάφεραν να «δραπετεύσουν» από το Καντόνιο προκειμένου να πάνε για σκι στις Ιταλικές Αλπεις. Λίγες ημέρες αργότερα νοσηλεύτηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής γιατί είχαν προσβληθεί από το κορωνοϊό.

Η Ιταλική τηλεόραση επιχείρησε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο. Εκανε δηλαδή αυτό που κάνουν και τα Ελληνικά ΜΜΕ, με την παρουσία επιστημόνων στις εκπομπές. Αυτή η συνταγή, που δε συνηθίζεται στην Ιταλική τηλεόραση, απ’ ότι εκτιμάται, είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οπως γράφει ο επί 35 χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ρώμη, Δημήτρης Δεληολάνης, το σημαντικότερο είναι ότι οι Ιταλοί ζουν και μία φάση έντονης αμφισβήτησης των ΜΜΕ, των πολιτικών και της Ευρωζώνης. Ο Ιταλός προτιμά να χλευάζει, να επιδεικνύει αδιαφορία, απειθαρχία και περιφρόνηση. Σε αυτό το κλίμα αναπτύχθηκε ένα πνεύμα διαδεδομένης απαξίωσης του συναγερμού για τον ιό, καθώς προερχόταν από μέσα ενημέρωσης τα οποία το κοινό θεωρεί αναξιόπιστα και συστημικά.

Παράλληλα, από τους χειρισμούς της Ιταλικής κυβέρνησης η οποία είναι αλήθεια ότι έδειξε ολιγωρία σε κάποια θέματα, δημιουργήθηκε κατά κάποιον τρόπο η εντύπωση ότι όποιος ακολουθούσε τις υποδείξεις των αρχών ήταν οπαδός της, ενώ όποιος αδιαφορούσε έδειχνε πως ήταν "εξεγερμένος" οπαδός της δεξιάς αντιπολίτευσης!

Αρα αυτοπροστασία, εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και περιορισμός των δημόσιων μετακινήσεων, είναι το μήνυμα από την Ιταλία.

FOCUS

H Aννα Κορακάκη δε θα θυμάται μόνο ότι ιστορικά ήταν η πρώτη γυναίκα που παρέλαβε την ολυμπιακή φλόγα μετά την αφή της στην Ολυμπία, αλλά και το ότι συμμετείχε σε μία ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που έληξε άδοξα στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού. Αυτό κι αν είναι ρεκόρ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.