Η έκδοση ευρω-ομολόγου δεν είναι πια μία επιλογή, αλλά η απόλυτη ανάγκη...

Δημήτρης Κανελλάκης26 Μαρτίου 2020

Η συζήτηση για την έκδοση ευρω-ομολόγου φουντώνει στην Ευρώπη και είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, δεδομένων αφενός των απίστευτων αναγκών που δημιουργούνται για να υποστηρίξουν με επιτυχία οι περισσότερες χώρες τα εθνικά συστήματα υγείας στη μάχη με τον κορωνοϊό, αφετέρου, λόγω των δραματικών επιπτώσεων στις οικονομίες, με τις επιχειρήσεις κλειστές.

Οπως είναι ήδη γνωστό, εννέα χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το έθεσαν χθες επισήμως το αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου το οποίο θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καταπολεμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπέρ της έκδοσης ενός “ασφαλούς ομολόγου” τάσσονται και διοικητές κεντρικών τραπεζών, όπως για παράδειγμα αυτοί της Ισπανίας και της Φινλανδίας.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και Γερμανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι επιμένουν ότι “δεν είναι τώρα στιγμή να τιμωρήσουμε τις κακές οικονομικές πολιτικές, αφού προέχει να κρατήσουμε όρθιες τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ”.

Παρόλα αυτά, η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, είναι από τους λίγους ηγέτες στην Ευρώπη που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην προοπτική έκδοσης ευρω-ομολόγου και να επιμένει ότι “τα χρέη πρέπει να συνδέονται με όρους”

Εχω την αίσθηση ότι αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο από κάθε προηγούμενη να επικρατήσει η άποψη της Γερμανίας. Πλέον, δεν μιλάμε μόνο για το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ή του Βελγίου, ή της Σλοβενίας, ή του Λουξεμβούργου.

Μιλάμε για μια πανδημία που πλήττει οριζόντια την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μετρά καθημερινά εκατοντάδες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και ζημίες στην οικονομία που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν δεν υπάρξει μια σταθερή, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, πώς θα μπορέσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν τις ζημίες, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν πολιτικές ανάταξης των οικονομιών τους;

Αν δεν υπάρξει αυξημένη χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2020 και το 2021 κι αν δεν ενεργοποιηθούν όλα τα κοινά δημοσιονομικά εργαλεία για την στήριξη των εθνικών προσπαθειών και την διασφάλιση της χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης, ο κίνδυνος για να μην αντέξουν και να καταρρεύσουν οι οικονομίες και το κοινωνικό μοντέλο κάποιων χωρών της ΕΕ είναι υπαρκτός.

Ετσι όπως είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή λόγω του κορωνοϊού στην Ευρώπη και έτσι όπως αναμένεται να διαμορφωθεί ύστερα από δύο μήνες, βάσει πάντα όσων προβλέπουν οι γιατροί για το ιατρικό σκέλος και οι οικονομολόγοι για το οικονομικό, η έκδοση ευρω-ομολόγου, σύντομα, δεν θα είναι απλά μια επιλογή αλλά η απόλυτη ανάγκη...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.