Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο

Αλέξανδρος Τσίγγος28 Ιανουαρίου 2021

Συχνή ερώτηση είναι; Μπορεί να νικηθεί το «Σύστημα»;

Τελικά στις μέρες μας η απάντηση μπορεί να είναι : ΝΑΙ! Το «Σύστημα» μπορεί να νικηθεί.

Η Gamestop ενάντια στην Amazon, στο NASDAQ και στους μεγαλοκεφαλαιούχους της Wall Street η πως οι μικροεπενδυτές έφτασαν στα όρια χρεωκοπίας δυο από τα μεγαλύτερα hedge fund τις Melvin Capital και Citron Capital κάνοντας να χάσουν μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες που αποφάσισαν να σορτάτουν την μετοχή της Gamestop σύνολο 26.5 δις δολάρια.

Το ιστορικό είναι ότι η Gamestop ήταν μια εταιρεία με 5509 καταστήματα, σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη, που διέθετε software και παιγνίδια. Αποφάσισε να αποκτήσει on line κατάστημα και να γίνει ανταγωνιστής της Amazon.



Είχε μια ταχύτατη άνοδο των μετοχών της μέσα σε έξη μήνες, 8.000 φορές. Από τα 3 με 7 δολάρια έφτασε στα 347!

Τα hedge fund αποφάσισαν να σορτάρουν την μετοχή με στόχο να την ρίξουν και επενδύοντας δις δολαρίων σε αυτό το στοίχημα. (με αυτή την τεχνική ο Τζορτς Σόρος κατέστρεψε την λίρα της Αγγλίας και κερδοσκόπησε στις κρίσης της Μαλαισίας και του 2008)

Με τον πόλεμο ανάμεσα στις Μεγάλες Εταιρίες Τεχνολογίας και την ελεύθερη έκφραση, όπου τελευταίο θύμα τους ήταν το Parler, ένας ανταγωνιστής του Twitter, όπου το Facebook, η Google, η Amazon και η Apple, με μια κίνηση τους το σβήσανε από τον χάρτη και από την άλλη το χρόνιο πρόβλημα των μικροεπενδυτών όπου το μεγάλο κεφάλαιο τους χρησιμοποιεί σαν μοχλό για τα κέρδη του και τους αφήνει πτωχευμένους αφού έχουν κερδοσκοπήσει πάνω τους, μια ιντερνετική ομάδα 2.000.000 επενδυτών στο rabbit με τον τίτλο r/wallstreetbets, οργανωμένα στηρίξανε την μετοχή.

Αυτό όμως δεν άρεσε στο Nasdaq, που για να περισώσει τους συνεταίρους της στην Wall Street, αναγκάστηκε να σταματήσει την διαπραγμάτευση των μετοχών.

Δήλωσε η CEO του NASDAQ, Adena Friedman, «Παρακολουθούμε ενεργά τις δραστηριότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα σταματήσουμε την διαπραγμάτευση εάν ταιριάξουμε τις συνομιλίες με ασυνήθιστη δραστηριότητα σε μετοχές». Παράλληλα ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να σταματήσουν τη «χειραγώγηση» από τους ερασιτέχνες επενδυτές να οδηγούν ένα από τα κορυφαία αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου της Αμερικής, Melvin Capital.

Βέβαια γρήγορα αναγκάστηκε να το ξαναεπιστρέψει, γιατί δε μπορεί οι κανόνες να ισχύουν μόνο όταν καταστρέφονται οι μικροεπενδυτές!

Τα μεγάλα κανάλια όπως το CNBC τους αποκάλεσαν Δημόσιο Κίνδυνο Νούμερο 1, επειδή έχουν να κάνουμε με απλούς καθημερινούς ανθρώπους κι όχι χαρτογιακάδες με κολλαριστά πουκάμισα των χιπστερς.

Τα παιδιά εκείνων που έχασαν τα σπίτια τους στην κρίση του 2008, δίνουν το κρύο πιάτο της εκδίκησης στα ρεμάλια της Wall Street




Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.