Η δολοφονία Καραϊβάζ, ο Γκιόλιας και οι 92 της Ευρώπης

Metrosport Team11 Απριλίου 2021

Νεκρός έπεσε από τα πυρά άγνωστων δραστών ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ στον Άλιμο. Ο έμπειρος αστυνομικός συντάκτης είχε τελειώσει τη δουλειά του και επέστρεφε σπίτι περίπου στις 14.15 όταν και έπεσε θύμα της ενέδρας που του είχαν στήσει. Οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα, τον περίμεναν σχεδόν έξω από το σπίτι του και όταν εκείνος έφτασε, τον πλησίασαν και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Στο σημείο εντοπίστηκαν 17 κάλυκες ενώ στο σώμα του άτυχου δημοσιογράφου βρέθηκαν έξι σφαίρες.

Η δεύτερη δολοφονία στην Ελλάδα

Αυτή ήταν και η δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί εκείνη του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου του 2010 όταν και εκτελέστηκε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Ήταν 5.30 τα ξημερώματα όταν οι δράστες χτύπησαν το κουδούνι, τον κάλεσαν να κατέβει λέγοντας του ότι του κλέβουν το αυτοκίνητο. Όταν εκείνος βγήκε στο δρόμο, τον πυροβόλησαν 16 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη ανέλαβε η «Σέχτα Επαναστατών».

92 δολοφονίες στην Ευρώπη

Συνολικά 896 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί ανά τον κόσμο ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός ανέρχεται στους 92, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες και οι 80 άνδρες. Στον παρακάτω χάρτη μπορείτε να δείτε τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους από το 1992 μέχρι και σήμερα. Τα δεδομένα προέρχονται από τη βάση δεδομένων της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου. Η λίστα δεν συμπεριλαμβάνει τους δημοσιογράφους που ήταν Ευρωπαίοι υπήκοοι και σκοτώθηκαν εκτός Ευρώπης και ιδιαίτερα σε ζώνες πολέμου.


Την τελευταία πενταετία 88 παγκοσμίως

Από το 2017 έως και σήμερα 88 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν ανά τον κόσμο ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους έξι.

Τον Αύγουστο του 2017 στη Δανία το σώμα της Κιμ Γουάλ βρέθηκε στη θάλασσα ακρωτηριασμένο και χωρίς κεφάλι. Η τελευταία φορά που είδαν την ρεπόρτερ από τη Σουηδία ήταν στις 10 Αυγούστου όταν και επιβιβάσθηκε στο υποβρύχιο του Δανού εφευρέτη – ιδιοκτήτη, Πέτερ Μάντσεν, για να του πάρει συνέντευξη.

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Σλοβάκος δημοσιογράφος, Γιαν Κούσιακ, και η σύντροφος του, Μαρτίνα Κουσνιρόβα, βρέθηκαν νεκροί σε ένα χωριό 65 χλμ. μακριά από την Μπρατισλάβα. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της, γνωστής για τις έρευνές της πάνω στη διαφθορά πολιτικών προσώπων, Μαλτέζας Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια.

Τον Ντιμίτρι Ποπκοφ υπήρξε συνιδρυτής και διευθυντής σύνταξης στην τοπική ρωσική εφημερίδα, Ton-M. Τον πυροβόλησαν στη Σιβηρία τον Μάη του 2017. Ερευνούσε υποθέσεις για διαφθορά στην αστυνομία και στο πολιτικό σύστημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.