Η δίψα για αθλητικό θέαμα και ο πολιτισμός στα γήπεδα

Βασίλης Μάστορας24 Φεβρουαρίου 2024

Το παρατεταμένο και επαναλαμβανόμενο χειροκρότημα των φίλων του Παναθηναϊκού, την ώρα που ο Ραχμάν Μπάμπα πάλευε να κρατηθεί στη ζωή, είναι το αποτύπωμα της ανθρώπινης πλευράς των οπαδών. Της πλειονότητας εκείνων που λατρεύουν την ομάδα τους, αλλά μπορούν και τιθασεύουν τα συναισθήματα τους. Χειροκρότησαν τον αντίπαλο τους, τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα τους είχε στην πλάτη της σκορ- αποκλεισμού, οδηγούμενοι από την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο τους. 

Εκείνη τη στιγμή δεν τους ένοιαζε το χρώμα της φανέλας του αθλητή, αλλά η ανθρώπινη ζωή. Η «Λεωφόρος Αλεξάνδρας» δεν είναι το μόνο γήπεδο που σε παρόμοιες περιπτώσεις οι οπαδοί αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο. Είναι σκηνή που το κοινό της έζησε και στην Τούμπα και στο «Κλ. Βικελίδης», αλλά και στα περισσότερα ελληνικά γήπεδα. Αυτή είναι η σωστή πλευρά των φιλάθλων και πιστεύω ότι στην χώρας μας αποτελούν την πλειονότητα. Οι άλλοι που βλέπουν το γήπεδο ως χώρο έκφρασης, είτε των κτηνωδών συναισθημάτων τους, είτε τον αγώνα σαν μία καλή ευκαιρία για να τα κάνουν μπάχαλο, είναι η μειοψηφία. Χρησιμοποιούν το όνομα της ομάδας τους ως επίφαση για να κρύψουν τους λόγους που καταφεύγουν σε αντιδράσεις βίας. Απλώς κάνουν τον μεγαλύτερο θόρυβο, οι ασχήμιες τους προβάλλονται περισσότερο και έχουν περισσότερες ευκαιρίες για δράση.

Στον χθεσινό αγώνα μπάσκετ της Εθνικής με την Τσεχία, για τα προκριματικά του Eurobasket, έγινε sold-out.

Πριν από έναν περίπου χρόνο οι κερκίδες του ΟΑΚΑ γέμισαν από Ελληνες φιλάθλους προκειμένου να παρακολουθήσουν τον Τσιτσιπά και την παρέα του στην Εθνική, στο World Group I του Davis Cup.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 τον αγώνα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για το UEFA Nations League με το Κόσοβο, τον παρακολούθησαν παραπάνω από 805.000 τηλεθεατές το μέσο λεπτό, ενώ πάνω από 1.860.000 τηλεθεατές παρακολούθησαν τον αγώνα για έστω ένα λεπτό.

Ο αγώνας στους άνδρες 18-54, ο αγώνας κατέγραψε ποσοστά τηλεθέασης με μέσο όρο, 28,2%. Νούμερα τηλεθέασης τεράστια για την ελληνική τηλεόραση.

Τον Σεμπτέμβριο του 2021 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, η Εθνική αντιμετώπισε και πάλι το Κόσοβο. Ο αγώνας στους Άνδρες 15-24 χρόνων σημείωσε μέσο όρο 31,7%.

Το αθλητικό θέαμα λοιπόν «μαγνητίζει» το κοινό. «Διψούν» γι’ αυτό αλλά επιθυμούν συνθήκες πολιτισμού στα γήπεδα. Το υποψιασμένο κοινό των γηπέδων δεν είναι αγέλες ανθρώπων που άγονται και φέρονται. Μπορεί κάποιες στιγμές να κάνουν την καρδία τους πέτρα και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, αλλά οι πολλοί προτιμούν καλές υποδομές στα γήπεδα. Κι αν αυτές συνδυαστούν με καλό θέαμα, τότε οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες θα τρίβουν τα χέρια τους για τα έσοδα. Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν χρειάζεται άλλωστε μεγάλη σκέψη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.