Η δήλωση Γεραπετρίτη και πώς τα... αυτονόητα προκαλούν σάλο

Δημήτρης Κανελλάκης24 Νοεμβρίου 2020


Μόνο στην Ελλάδα, σε ένα περιβάλλον έντονου λαϊκισμού, έτσι όπως καλλιεργήθηκε από την εποχή των “αγανακτισμένων” και, δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα και να αποτελεί μία από τις κορυφαίες παθογένειές της, θα μπορούσε μια δήλωση, όπως αυτή που έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, να προκαλέσει τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Μια δήλωση λογική, ρεαλιστική, την οποία, ήδη, πριν από τον υπουργό Επικρατείας, έχουν κάνει και άλλοι, πιο ειδικοί από τον κ. Γεραπετρίτη, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Τι το επιλήψιμο είπε ο κ. Γεραπετρίτης; Είναι ψέματα ότι το μείζον την εποχή της πανδημίας δεν είναι να έχεις χιλιάδες ΜΕΘ, αλλά να τηρούν οι πολίτες ευλαβικά τα μέτρα, να έχουν τη μέγιστη δυνατή συμμόρφωση, άρα να μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα να νοσήσουν και να χρειαστεί να νοσηλευτούν, με πολλές πιθανότητες να απαιτηθεί και η είσοδός τους σε ΜΕΘ;

Δεν το είπε, προφανώς, ο κ. Γεραπετρίτης ότι “αν έχεις πολλές ΜΕΘ θα έχεις περισσότερους νεκρούς” για να δικαιολογήσει την μη αύξηση του αριθμού τους το τελευταίο επτάμηνο, που έχει ως συνέπεια να δέχεται πολύ μεγάλη πίεση τώρα το ΕΣΥ.

Ισχυρίστηκε, κι αυτό το ερμηνεύει διαφορετικά μόνο όποιος είναι κακοπροαίρετος, λαϊκιστής, θέλει να κάνει στείρα αντιπολίτευση, ότι αν δεν τηρείς τα μέτρα, οι ΜΕΘ δεν θα σου λύσουν το πρόβλημα, απλά γιατί θα μπορείς, μεν, να εισάγεις περισσότερους σε αυτές, όμως, θα έχεις και περισσότερους θανάτους.

Μήπως δεν το έχουμε ακούσει από τους εντατικολόγους αυτό το πράγμα τις τελευταίες μέρες; Δεν το ξέρουμε, από τους επιστήμονες, ότι είναι μαθηματικά βέβαιο πως οι 4 από τους 10 που μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν και καταλήγουν;

“Ο σκοπός μας δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στις ΜΕΘ, αλλά να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα”, είπε κατά λέξη ο κ. Γεραπετρίτης.

Διαφωνεί κανείς ότι αυτός είναι ο στόχος; Εχει κάποιος την άποψη ότι θα ήταν προτιμότερο να μην υπάρχουν μέτρα, να έχουμε 5.000 ΜΕΘ στην Ελλάδα, να μην πιέζεται, αφενός, το σύστημα υγείας, αφετέρου, όμως να νοσούν περισσότεροι, να έχουν ανάγκη εισόδου στις ΜΕΘ περισσότεροι, να πεθαίνουν περισσότεροι;

Υπάρχει κάποιος που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει, τότε και ο Γεραπετρίτης και ο Μόσιαλος και όσοι επιστήμονες ή πολιτικοί λένε πως οι 4, ίσως, οι 5 από τους 10 που μπαίνουν στις ΜΕΘ είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα καταλήξουν, είναι τυμβωρύχοι και προσβάλλουν την κοινωνία.

Επειδή, όμως, ουδείς θα βγει ποτέ επίσημα να ισχυριστεί ότι το μείζον είναι να έχουμε πολλές ΜΕΘ, να μην τηρούμε τα μέτρα όσα διαρκεί η πανδημία, κι ας πεθαίνει ο κόσμος, φτάνει που δεν θα πιέζεται το σύστημα υγείας, εύκολα ο κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί πού αποσκοπούν οι... επιθέσεις στην κατάθεση αυτονόητων απόψεων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.