Η δικαιοσύνη... «δίνει τα ρέστα της»; Θα έχουμε εξελίξεις για το ναρκόπλοιο;

Δημήτρης Μπούζας01 Οκτωβρίου 2021

Η διαφωνία μεταξύ του απερχόμενου ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλου, ο οποίος ζητά να μπει η υπόθεση στο αρχείο και του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου που ζητά τη περαιτέρω διερεύνηση, μαζί με την παρέμβαση της εισαγγελέως Πειραιά Βασιλικής Παππαδοπούλου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια εντυπωσιακή ανατροπή, με γενικό «σάρωμα» της μέχρι τώρα διαδικασίας. Την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ξαφνικά η ειδική πλέον για θέματα που αφορούν αποκλειστικά το θρυλικό ναρκόπλοιο «Noor 1», δικηγόρος κυρία Μπενέα, μας «επανασύνδεσε» με το πολύκροτο, πολύχρονο αλλά και ερεβώδες σενάριο μιας υπόθεσης, που θεωρείται και είναι ένα δύσοσμο και πυώδες απόστημα στο σώμα της ελληνικής δικαιοσύνης. Η οποία όπως όλα δείχνουν δυσκολεύεται να απαλλαγεί από αυτό. 

Το τι έχει συμβεί στη διάρκεια της περιβόητης δίκης ξεπερνάει τα όρια και της λογικής και της φαντασίας. Με την κοινή γνώμη να μην μπορεί να κατανοήσει πως είναι δυνατόν να έχουν συμβεί όλα αυτά τα εξωφρενικά, φρικώδη και απίστευτα στη διάρκεια μιας δίκης.

 Η οποία δίκη έχει στην κυριολεξία βαλτώσει στα ίδια βρώμικα νερά που επί τόσα χρόνια είναι αραγμένο και σαπίζει το εφιαλτικό ναρκόπλοιο. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή μπορεί και στο κοντινό μέλλον και μετά από την ολοκλήρωση (αν υπάρξει) της δίκης, θα βγουν στην επιφάνεια μαζί με τους τόνους της ηρωίνης από τα αμπάρια του «Noor 1», σκληρές και άγνωστες ιστορίες που θα μας αφήσουν άφωνους. Να είστε σίγουροι ότι όταν συμπληρωθεί ο χρόνος της παραγραφής, θα λυθούν γλώσσες και θα ανοίξουν στόματα. Θα ακούσουμε ιστορίες τρόμου και φρίκης. 

Θα βγουν στο φως άγνωστα περιστατικά με τρομοκρατημένους δικαστικούς λειτουργούς, με δακτυλοδεικτούμενες αποκαλυπτικές μεταθέσεις, με περίεργους φόνους και γενικά μια ολοκλήρη αλυσίδα επεισοδίων που μόνον στα κολομβιανά καρτέλ βλέπουμε. Είναι αλήθεια πως αυτή η δίκη έχει αφήσει πάνω στο σώμα της ελληνικής δικαιοσύνης ένα πυρρακτωμένο αποτύπωμα από τα σημάδια του οποίου θα ήθελαν να απαλλαγούν κάποιοι άτεγκτοι δικαστές.

 Στα πλαίσια αυτής της πρόθεσης, είχαμε λίγες και σποραδικές παρεμβάσεις του Άρειου Πάγου, σε μια προσπάθεια να μην φορτωθεί η ελληνική δικαιοσύνη τις υποψίες και τα ερωτηματικά της κοινής γνώμης για ένα διαφαινόμενο φιάσκο. 

H κ. Μπενέα μας πληροφόρησε πως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά κ. Βασιλική Παππαδοπούλου, παρεμβαίνοντας στην διαφωνία του απερχόμενου ανακριτή εισαγγελέα κ. Πετρόπουλου ο οποίος ζητά να μπει στο αρχείο η υπόθεση, με τον εισαγγελέα Εφετών κ. Τσορμπατζόγλου ο οποίος απαιτεί παραιτέρω διερεύνηση και διευκρίνιση σε νέα καίρια σημεία, με τη σειρά της εισηγείται νέες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά. 

Κάτι που σημαίνει πως τη συγκεκριμένη στιγμή αποφεύγεται να μπει στο αρχείο η υπόθεση και ανοίγει ένας νέος κύκλος διερεύνησης δύο τουλάχιστον εκ των εννέα προτεινόμενων περιπτώσεων διελεύκανσης που εισηγήθηκε ο κύριος Τσορμπατζόγλου. Τα δύο σημεία που εισηγείται η κ. Παππαδοπούλου, αφορούν την μαρτυρία του Αμερικανού δημοσιογράφου Alexander Clapp και του Λιμενάρχη Ραφήνας αντιπλοιάρχου Γιώργου Κατσούλη. 

Από την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά θα εξαρτηθεί αν θα μπούμε σε μια νέα φάση, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει ακόμη και την από το μηδέν διερεύνηση της πολυτάραχης και πολύχρονης υπόθεσης. Επί του προκειμένου, μπορούμε να υποθέσουμε σαν μια πρώτη άποψη, ότι έχουμε μία τελευταία «προσπάθεια» της ελληνικής δικαιοσύνης να παίξει τα ρέστα της και να αποφύγει μία ιστορική εμπλοκή και ευθύνη, σε μια δίκη στην οποία βραχυκυκλώθηκε και ως ένα σημείο εξετέθη. Χωρίς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα οριστικό θάψιμο της.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.