Η δεύτερη ευκαιρία του Λέο Ζαμπά στον ΠΑΟΚ

Γιώργος Πετρίδης14 Μαΐου 2020

Η σεζόν που θα φύγει -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- δεν έδωσε στην καριέρα του τη συνέχεια που θα ήθελε και που θα περίμενε κανείς μετά από την εντυπωσιακή εκκίνηση του με τα ασπρόμαυρα στην περσινή περίοδο. Ο Λέο Ζαμπά όμως παραμένει μία σημαντική «μετοχή» του ΠΑΟΚ στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Έχει ποντάρει, έχει επενδύσει σε αυτόν και περιμένει να αποκομίσει οφέλη από αυτόν.

Ο Βραζιλιάνος πλησιάζει να συμπληρώσει επτά μήνες αγωνιστικές απραξίας. Η τελευταία εμφάνιση του έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2019 στο εντός έδρας 3-0 επί της Λαμίας, παιχνίδι στο οποίο είχε περάσει ως αλλαγή στο 74'. Από τότε συμπεριλήφθηκε μια φορά στη 18άδα -στο ματς με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο- αλλά είχε ραντεβού με την ατυχία στο φιλικό με τη Δόξα Δράμας πέντε μέρες μετά αφού υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου. Η εκτίμηση που έγινε, υπολόγιζε το διάστημα της απουσίας του στους δύο με τρεις μήνες όμως χρειάστηκε αρκετά περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει πλήρως το πρόβλημα του...

Ο Ζαμπά άρχισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ με σπασμένα τα φρένα όμως αυτός ο τραυματισμός μοιραία του έκοψε τη φόρα. Έκανε εννιά όλες κι όλες εμφανίσεις στη φετινή σεζόν, με ένα μόνο «γεμάτο» 90λεπτο, απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβα στη Σλοβακία. Οι τραυματισμοί αποτελούν κομμάτι της ζωής ενός επαγγελματία αθλητή, ωστόσο ο Βραζιλιάνος μπορεί να αισθάνεται άτυχος για έναν ακόμη λόγο. Είχε αρχίσει τόσο εντυπωσιακά στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ, παρά τα μάλλον φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα, που όλοι περίμεναν με ενδιαφέρον μία ανάλογη συνέχεια.

Στην περσινή σεζόν είχε μετρήσει 39 παιχνίδια όλων των διοργανώσεων, επτά γκολ και 11 ασίστ. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το καλύτερο παιχνίδι του. Ήταν εκείνο της 4ης Οκτωβρίου 2018 στη Λευκορωσία για τους ομίλους του Europa League απέναντι στην ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ. Ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει με 4-1 με τον Ζαμπά να «γράφει» δύο γκολ και δύο ασίστ.
Θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές του με τον ΠΑΟΚ, στην περσινή πορεία προς το νταμπλ...

Συνολικά οι αριθμοί του με τα ασπρόμαυρα...

Το συμβόλαιο, η ρήτρα και η χρηματιστηριακή αξία

Για τον ΠΑΟΚ ο Ζαμπά δεν είναι μία τυχαία περίπτωση ποδοσφαιριστή. Δαπάνησε πέντε εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει στη Θεσσαλονίκη την Γκρόζνι το καλοκαίρι του 2018 και εξακολουθεί να βλέπει στο πρόσωπο του έναν παίκτη με μεγάλες προοπτικές. Δεν είναι άλλωστε ούτε 22 χρόνων -γεννημένος στις 2 Αυγούστου 1998- και δεσμεύεται με τον Δικέφαλο για ακόμη τρία χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε στο συμβόλαιο του ρήτρα 20 εκατομμυρίων ευρώ, το ύψος της οποίας προφανώς και μοιάζει απίθανο να επιχειρήσει να φτάσει κάποια ομάδα με τα σημερινά δεδομένα. Με τον ίδιο δηλαδή άπραγο για επτά μήνες και πολύ περισσότερο ενόψει της κρίσης που αναμένεται και στο ποδόσφαιρο ελέω κορωνοϊού. Ακόμη κι έτσι όμως, ο Ζαμπά είναι ποδοσφαιριστής με τρομερά φυσικά προσόντα και η εκτίμηση της χρηματιστηριακής αξίας του από το transfermarkt στα 6,3 εκατομμύρια ευρώ, παρά τη μακρά περίοδο απουσίας του, δείχνει τις προοπτικές του κι ας ακολούθησε πτωτική πορεία ο σχετικός δείκτης από τον περασμένο Μάιο όταν και η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 8 εκατομμύρια.

Μετράει αντίστροφα

Με την επιστροφή του ΠΑΟΚ σε ρυθμούς προπονήσεων, μπαίνει σταδιακά στο πρόγραμμα και ο Ζαμπά με ξεκάθαρο τρόπο ασφαλώς την επόμενη σεζόν όταν και θα έχει τη δεύτερη ευκαιρία του στην Τούμπα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.