Η χρυσόσκονη του Κωνσταντέλια βελτιώνει και τους γύρω του

Κωστής Παναγιώτου26 Ιανουαρίου 2023

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας δεν ήρθε τώρα στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ, εδώ και μια διετία συζητιέται το όνομά του, αλλά πλέον ο 19χρονος έχει καταφέρει να είναι το πιο hot θέμα συζήτησης όχι μόνο για τους φίλους του "δικεφάλου", αλλά για όλους τους Έλληνες φιλάθλους που βλέπουν μετά από πολλά χρόνια ένα νεαρό παιδί να κάνει τη διαφορά σε μια μεγάλη ομάδα.

Στο εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΚ (30/10) ο Ντέλιας έκανε για πρώτη φορά θόρυβο και συστήθηκε στο ελληνικό κοινό. Παρότι δεν ήταν ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ στην OPAP Arena, όπως στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό (22/1), έδειξε πως διαθέτει ένα πακέτο άκρως ελκυστικό.

Ο τρόπος παιχνιδιού του έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εικόνα των "ασπρόμαυρων", έχοντας χαρακτηριστικά που έλειπαν από τον φετινό ρόστερ, αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι όσα κάνει εντός αγωνιστικού χώρου βοηθούν και βελτιώνουν τους υπόλοιπους που αγωνίζονται γύρω του.

Στην εποχή του Ντέλια οι γύρω του απειλούν περισσότερο

Η αναμέτρηση με την ΑΕΚ είναι το σημείο μηδέν. Από εκείνη την ημέρα και μετά ο Κωνσταντέλιας δεν βγήκε ποτέ από τη βασική ενδεκάδα του ΠΑΟΚ. Οι αριθμοί που θα σας παραθέσουμε παρακάτω αφορούν το πρωτάθλημα και μόνο, δεν αφορούν τους αγώνες του Κυπέλλου με Καλαμάτα και Παναθηναϊκό.

Στις 30 Οκτωβρίου ο 19χρονος πήρε φανέλα βασικού για πρώτη φορά με τον "δικέφαλο", μπαίνοντας μάλιστα στα βαθιά, καθώς αγωνίστηκε σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι. Τα κουβαλήματα μπάλας, τα κάθετα τρεξίματά του και το ποδοσφαιρικό του θράσος μαγνήτισαν κατευθείαν τα βλέμματα όλων. Ο Λουτσέσκου δεν έβλεπε πρώτη φορά αυτά χαρακτηριστικά από τον Κωνσταντέλια, αλλά για πρώτη φορά είδε τον νεαρό άσο να ανταποκρίνεται πλήρως σε ματς υψηλών απαιτήσεων.

Στους πρώτους του αγώνες με την ασπρόμαυρη φανέλα ξεκινούσε από τα άκρα, έχοντας βέβαια την οδηγία να συγκλίνει προς τα μέσα και να βρίσκεται όσο πιο συχνά γίνεται μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Ρουμάνος τεχνικός άμεσα αντιλήφθηκε ότι πρέπει να τον φέρει ακόμα πιο κοντά στη μεγάλη περιοχή, οπότε τον πέρασε στη θέση πίσω από τον επιθετικό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ντέλιας να είναι ο συνδετικός κρίκος της μεσαίας γραμμής με εκείνη της επίθεσης, βελτιώνοντας άρδην και το παιχνίδι των υπολοίπων. Ξεκινάμε με το πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος επιθετικός πριν την καθιέρωση του Κωνσταντέλια στη βασική ενδεκάδα, μετρούσε εννέα αναμετρήσεις και μόλις 2 γκολ. Στους υπόλοιπους δέκα αγώνες με τον 19χρονο βασικό έχει σημειώσει 5 τέρματα.

Μπορεί όμως κάποιος να πει ότι αυτόν είναι απόρροια ρέντας. Αλλά κάνει λάθος. Ο Ολιβέιρα σε εννέα ματς προ Ντέλια είχε μόλις 12 τελικές, δηλαδή 1.3 ανά 90λεπτο. Σε δέκα αναμετρήσεις μετά Ντέλια έχει 29 τελικές, οπότε 2.9 τελικές ανά 90λεπτο

Ο Πορτογάλος σε όλα τα χρόνια της καριέρας του έχει μάθει να αγωνίζεται με πλάτη προς την εστία, παίζοντας συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Η συνύπαρξη με τον Κωνσταντέλια του έδωσε τη δυνατότητα και να παίζει περισσότερο συνδυαστικά, αλλά κυρίως να βρίσκεται πιο συχνά σε θέση εκτέλεσης.

Επόμενο παράδειγμα ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος προ Ντέλια είχε μηδέν γκολ και μια ασίστ σε 7 αγώνες, ενώ μετά Ντέλια έχει 3 γκολ και 2 ασίστ σε 10 παιχνίδια. Στις αναμετρήσεις χωρίς τον Κωνσταντέλια στο βασικό σχήμα είχε μόλις 4 τελικές, δηλαδή 0.5 ανά 90λεπτο. Με τον 19χρονο όμως οι τελικές εκτοξεύθηκαν, καθώς είχε 18 τελικές, επομένως 1.8 ανά 90λεπτά.

Ο Ζίβκοβιτς το τελευταίο μήνα θυμίζει τον παλιό καλό Αντρίγια και αιτία είναι ο Κωνσταντέλιας, καθώς πλέον ο Σέρβος έχει περισσότερους χώρους να κινηθεί αλλά και να βρεθεί σε θέση εκτέλεσης, μη σπαταλώντας δυνάμεις για να κουβαλήσει τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Τελευταίο παράδειγμα ο Κάλεντ Νάρεϊ. Στην περίπτωση του Γερμανού η παραγωγικότητα μετά την χρησιμοποίηση του Κωνσταντέλια στη βασική ενδεκάδα έχει πέσει, υπάρχει όμως ένα αλλά. Σε εννέα αναμετρήσεις προ Ντέλια είχε 4 τέρματα και 2 ασίστ, ενώ μετά Ντέλια έχει μηδέν γκολ και 2 ασίστ. Πάμε όμως να δούμε και πόσες τελικές είχε πριν και μετά. Χωρίς τον 19χρονο στο βασικό σχήμα είχε 18 τελικές, δηλαδή 2.0 ανά 90λεπτο. Μαζί με τον νεαρό άσο έχει 19 τελικές, οπότε 2.7 ανά 90 λεπτό. Εδώ είναι που μπαίνει το αλλά.

Μπορεί ο Νάρεϊ να μην βρίσκει πλέον με την ίδια συχνότητα τα αντίπαλα δίχτυα, αλλά έχει ανεβάσει κατά πολύ τη συχνότητα που βρίσκεται σε θέση εκτέλεσης. Επομένως είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει πάλι να σκοράρει.

Η χρυσόσκονη του Κωνσταντέλια έχει βελτιώσει τους πάντες γύρω του και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το πακέτο του νεαρού άσου είναι άκρως ελκυστικό. Με λίγα λόγια ο 19χρονος είναι το Α και το Ω στην επίθεση του ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.