Η χρονιά του… «θριάμβου», της προπαγάνδας, των συγκαλύψεων, έκλεισε τον εφιαλτικό κύκλο της

Δημήτρης Μπούζας27 Μαΐου 2023

Διάβασα και άκουσα με προσοχή και όσα μπόρεσα φυσικά τους σχολιασμούς για τον «τελικό» της… ντροπής – όπως εξελίχθηκε – και κάποιες γενικές απόψεις για την χρονιά που τέλειωσε. Για να είμαι ειλικρινής διαπίστωσα κάποιες - λίγες – αξιόλογες τοποθετήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξίωσα τις υπόλοιπες. 

Αποφεύγοντας να αντιπαρατεθώ και σεβόμενος κάποιους λίγους που έχουν το δικαίωμα «δια να ομιλούν»… περί των όσων συνέβησαν και συμβαίνουν στον ΠΑΟΚ, γιατί κάποιες στιγμές τόλμησαν να πουν αλήθειες, θα καταθέσω τις δικές μου περιληπτικά, από τη στιγμή που καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς δεν έκανα τίποτε άλλο, από το να τις αναδεικνύω και να τις προβάλλω πεισματικά σαν έντονες προειδοποιήσεις για τις επερχόμενες επικίνδυνες καταστάσεις. 

Οι πιστοί αναγνώστες της στήλης σίγουρα δεν έχουν ξεχάσει τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις στους διοικούντες και στο δίδυμο κόουτς και τεχνικού διευθυντή, για να αποφεύγουν να προκαλούν, με αποφάσεις και ενέργειες έξω από την ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) λογική, οι οποίες δημιουργούσαν βραχυκυκλώματα και αδιέξοδα, όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στην λειτουργία του «όλου οργανισμού ΠΑΟΚ». 

Οι «παρεούλες» και το «κλειστό κύκλωμα» των ημετέρων, εδώ και πολύ καιρό έδειχναν πόσο αδικείται ένας μεγάλος σύλλογος όπως ο ΠΑΟΚ από αυτόν τον τρόπο διοίκησης. Όπως επίσης οι φίλοι αναγνώστες δεν θα έχουν ξεχάσει την επαναλαμβανόμενη σε ένα τμήμα του ασπρόμαυρου ρεπορτάζ συμβουλή μας: «Το να τα βάζεις με την πραγματικότητα είναι αναμφίβολα μία αυτοκτονία». Κι αυτό γιατί θα έρθει η ώρα που θα πέσεις πάνω σε αυτήν την πραγματικότητα και θα σπάσεις τα μούτρα σου. 

Αυτό το τελευταίο φάνηκε πλέον ολοκάθαρα μετά τον τελικό, σε όσους προσπάθησαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, όντας υπεύθυνοι για την συμμετοχή τους (έστω και αθέλητα μερικές φορές) στην παραπληροφόρηση του κόσμου του ΠΑΟΚ. Συμμετέχοντας λοιπόν οι τελευταίοι σε ένα τιμ που είχε αναλάβει την συνειδητή συγκάλυψη τραγικών λαθών που γινόντουσαν και έμπαιναν κάτω από το χαλάκι και διανέμοντας άφθονο σανό διαχρονικά, σήμερα βρίσκονται απέναντι σε ένα «μόρφωμα» το οποίο διαμορφώθηκε και με την δική τους συνδρομή, υποχρεωμένοι να ψελλίσουν δυο κουβέντες, χρεώνοντας κάποιους που μονίμως τους είχαν στο απυρόβλητο. 

Είναι αλήθεια πως για πρώτη φορά ακούσαμε να χρεώνουν ευθύνες σε έναν εκ των δύο βασικών ενόχων. Στον τεχνικό διευθυντή και αποδεδειγμένα ασυναγώνιστο και μέγα δημοσιοσχετίστα, Πορτογάλο Μπότο. Ο έτερος, δηλαδή ο Λουτσέσκου, είχε κατά καιρούς ακούσει, αλλά και τώρα ακούει αρκετά. Προαναφέραμε πως κάποιοι λίγοι έχουν το δικαίωμα να πουν «εμείς σας τα λέγαμε», έστω και περιστασιακά. 

Οι υπόλοιποι όχι. Επί του προκειμένου και θέλοντας να τοποθετηθώ έστω και προληπτικά στο υπό συζήτηση θέμα, θα επαναλάβω ένα πρόσφατο σχόλιο μου, για το ποιους θεωρώ υπεύθυνους της μεγάλης εκτροπής. Στη πρώτη γραμμή τοποθετώ το δίδυμο τεχνικού διευθυντή – κόουτς και δίπλα τους, τους διοικούντες. Όλοι τους έχουν ξεκάθαρα ευθύνες. 

Σε ότι έχει σχέση με τον Ιβάν, ξεκαθάρισα πως του δίνω ευθύνη, μόνο γιατί διατηρεί ακόμη κάποιους που εμπιστεύεται, αλλά αποδείχθηκαν ελάχιστοι έως άσχετοι και αυτοκαταστροφικοί. Σε όσους προσπαθούν να του φορτώσουν ευθύνες που αναλογούν σε άλλους, όπως επί παραδείγματι το ρηχό και απογυμνωμένο ρόστερ, έχουμε να πούμε πως ο Ιβάν (δηλαδή ο ΠΑΟΚ), στις τελευταίες μεταγραφές, ήταν η ομάδα που ξόδεψε τα περισσότερα λεφτά μετά τον Ολυμπιακό, ξεπερνώντας την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Δείτε λοιπόν τους πάγκους των τριών ομάδων και κάντε την σύγκριση σας. 

Ποιους έφεραν στον Παναθηναϊκό και στην ΑΕΚ οι προπονητές και οι τεχνικοί τους διευθυντές και ποιους οι αντίστοιχοι του ΠΑΟΚ. Θα συμφωνήσω βέβαια ότι η απουσία του επηρεάζει σίγουρα την ψυχολογία της ομάδας και του συνόλου της οικογένειας ΠΑΟΚ. 

Όπως επίσης και με όσους πιστεύουν ότι η επικοινωνία μέσω skype και η μονομερής ενημέρωση του από συγκεκριμένους μυστικοσύμβουλους, δεν προσφέρουν τίποτα και ενέχουν κινδύνους παρανόησης και λάθους ερμηνείας. Θα ήταν καλύτερο από τη στιγμή που είναι στη Θεσσαλονιίη και κοντά στην ομάδα ο γιος του Γιώργος, να προσπαθήσει ο τελευταίος να βρει και άλλες πηγές σοβαρής ενημέρωσης, πέρα από αυτές που έχουν παγιωθεί ανορθόδοξα και έχουν αποδειχθεί όχι σοβαρές και μερικές φορές παραπλανητικές. 

 ΥΓ1: Κάπου και κάπως ακούστηκε πως χάλασε η μεταγραφή του Φερνάντες, αλλά όχι με λεπτομέρειες. Ωστόσο θα πρέπει να προστεθεί πως δεν ήταν ο μόνος παίκτης που θα μπορούσε να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ από τον Βόλο. Ήταν και ο Δουβίκας που σήμερα είναι πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, όπως και ο Φαν Βερτ που αντικαθιστά επάξια πολλές φορές τον Αραούχο.

ΥΓ2: Διαβάζεις βαθμολογίες και σηκώνεται η τρίχα σου. Ο Κωνσταντέλιας να παίρνει 4, ενώ ο ωσεί παρών Μπράντον 5 και ο χειρότερος Σοάρες της χρονιάς 6. Τι άλλο θα δούμε…

 ΥΓ3: Ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις του πάντοτε καλά ενημερωμένου Απόστολου Τσουρέλα για τα μεταγραφικά μαγαζιά από τα οποία ψωνίζουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. 

 ΥΓ4: Συνεχίζει να μένει στην κατάψυξη ο Μιχαηλίδης, με τον σαφέστατα υποδεέστερο του Νάσμπεργκ, να απολαμβάνει τη μόνιμη συμμετοχή στην αποστολή, αλλά και περιστασιακά στο βασικό σχήμα. Ο λόγος; Ο Μπότο μήπως;

 ΥΓ5: Τα μάθατε τα νέα; Κάποιος από τους υπό αποχώρηση παίκτες ζήτησε για να ανανεώσει το συμβόλαιο του το ποσό των 700.000 ευρώ. Όπως ήταν επόμενο το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό και θεωρείται παρελθόν μαζί με τους υπόλοιπους που χθες αποχαιρέτησαν τον δικέφαλο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο, από το να υποστηρίξουμε για μια ακόμη φορά ότι το καλάμι το καβαλάει κανείς πολύ εύκολα, όταν μάλιστα διαπιστώνει με έκπληξη αλλά και ενθουσιασμό ότι υπάρχουν κάποιοι που τον έχουν υπερεκτιμήσει ποδοσφαιρικά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.