Η αυτοχειρία έχει εξήγηση

Βασίλης Βλαχόπουλος06 Μαΐου 2021

Επτά αγώνες στοιχειοθετούν επαρκέστατο δείγμα και το συμπέρασμα που αναδεικνύεται στην περίπτωση του Άρη είναι αδιαμφισβήτητο. Έχει πάψει να είναι η ομάδα της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος. Το παραδέχθηκε και ο Άκης Μάντζιος, τη προπαραμονή του αγώνα με τον Ολυμπιακό, γιατί το έλλειμμα ταχύτητας, έκρηξης και έντασης είναι φανερό και αφετηρία του προβλήματος είναι η αγωνιστική κατάσταση της μεσαίας γραμμής.

Αυτή εξάλλου οδήγησε τους «κίτρινους» σε μια πορεία ανώτερη των προσδοκιών, αυτή εμφανίζεται κουρασμένη έως εξουθενωμένη στα Playoffs και αγκομαχά. Αυτή ένιωσε να της βγαίνει το λάδι στον αγώνα με τον Ολυμπιακό όπου οι αφελείς και επιπόλαιοι της πιάτσας νόμισαν ότι το rotation του Πέδρο Μαρτίνς θα παρουσίαζε μια ομάδα ξεχαρβαλωμένη. Συνέβη το αντίθετο γιατί ο πιτσιρικάς πάντα έχει να αποδείξει κι όταν μάλιστα αγωνίζεται σε μια ομάδα με αρχές, μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν οι «ρεζέρβες» του Ολυμπιακού για σχεδόν 70 λεπτά. Ο Άρης δεν είχε τρόπο να ισορροπήσει την κατάσταση, αλλά βασίστηκε στο transition παιχνίδι. Ένιωσε καλύτερα όταν μπήκαν στο γήπεδο οι παίκτες με χαμηλότερο κίνητρο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εκεί η ομάδα του Μάντζιου βρήκε τις φάσεις και θα μπορούσε να είχε κερδίσει αν ο Μπρούνο Γκάμα έπαιρνε μια ανάσα και βουτούσε το μυαλό του στη δεξαμενή της λογικής, πριν εκτελέσει το πέναλτι, ή αξιοποιούταν η μία από τις άλλες δύο κλασικές ευκαιρίες. Τίποτε από τα τρία δεν έγινε.

Κι έτσι φτάσαμε στην αυτοχειρία η οποία θα μπορούσε να είχε οδυνηρές συνέπειες σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός κέρδιζε τον Αστέρα Τρίπολης. Κι εκεί οι αφελείς είχαν προβλέψει ότι η ομάδα της Πελοποννήσου θα πήγαινε για διακοπές στην ηλιόλουστη Αθήνα και λίγο έλειψε να πάρει και το παιχνίδι.

Στον Άρη, οι παίκτες, τη πιάτσα δεν την ακούν κι αυτό αποδείχθηκε στη διάρκεια της χρονιάς. Δεν επηρεάζονται από καμία περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κανέναν καλοθελητή και επικοινωνιολόγο της κακιάς ώρας. Αλλού βρίσκεται στο πρόβλημά τους. Δείχνουν εξαντλημένοι, πνευματικά εξουθενωμένοι με συνέπεια να αδυνατούν να διαχειριστούν ένα παιχνίδι. Ο Μάντζιος προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα, αλλά όταν ξέρει ότι αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του έχουν ξεφύγει από τα όριά τους, δεν μπορεί να κάνει πάρα πολλά. Γιατί ο Άρης, όσο πλήρες κι αν είναι το ρόστερ του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αντικαταστήσει κανέναν Σάσα, κανέναν Γκάμα και κανέναν Μπερτόγλιο. Ακόμη και η κούραση του άτυχου Τζέιμς Τζέγκο αφαίρεσε ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Ο Άρης που έκλεβε με ευκολία τις μπάλες στον χώρο της μεσαίας γραμμής, πλέον τρέμει το φυλλοκάρδι του όταν είναι σε θέση άμυνας, γιατί νιώθει ότι δεν είναι καλά. Έστω κι έτσι όμως, θα πρέπει στα επόμενα δύο παιχνίδια να κάνει αυτό που πρέπει ούτως ώστε να μην έχει αξία το τελευταίο…

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.