«Η ατμόσφαιρα της Τούμπας εξιτάρει τους οπαδούς της Μαρσέιγ»

Κώστας Πετρωτός31 Μαρτίου 2022

Η Μαρσέιγ δεν είναι απλά μία ποδοσφαιρική ομάδα. Για τους κατοίκους της Μασσαλίας αποτελεί το σύμβολο της πόλης τους, το καμάρι τους και ως εκ τούτου η ενασχόλησή τους με αυτή είναι καθημερινή και πολύ έντονη.

Λογικό και επόμενο, λοιπόν, να υπάρχουν και μέσα ενημέρωσης με θεματολογία σχεδόν αποκλειστικά για την OM (συντομογραφία της Olympique de Marseille), όπως είναι η ιστοσελίδα «lephoceen», που χρησιμοποιεί στον τίτλο της, το προσωνύμιο της ομάδας (προφέρεται «φοσέν»), που σημαίνει «Φωκαείς», αφού η πόλη ιδρύθηκε από Ελληνες, αποίκους της αρχαίας Φώκαιας. 

Το metrosport.gr απευθύνθηκε στον αρχισυντάκτη του σάιτ, Ζερεμί Αταλί και είχε μαζί του μία ενδιαφέρουσα συνομιλία.


«Η ατμόσφαιρα της Τούμπας εξιτάρει τους οπαδούς της Μαρσέιγ»

Με δεδομένο ότι το «lephoceen» επισκέπτονται σχεδόν μόνο οπαδοί της Μαρσέιγ, η κουβέντα μας με τον Ζερεμί Αταλί άρχισε από το κομμάτι των Γάλλων φιλάθλων. «Οι οπαδοί της Μαρσέιγ, γενικά δεν είναι ενθουσιασμένοι με το Conference League ως διοργάνωση, αλλά το γεγονός ότι στο δεύτερο ματς στην Ελλάδα θα υπάρχει μία φανταστική ατμόσφαιρα στο γήπεδο τους εξιτάρει. 

Οι φίλοι της Μαρσέιγ έχουν δει πολλά βίντεο από την Τούμπα, είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα να πάνε στην Θεσσαλονίκη και να έχουν και εκείνοι την δική τους συμμετοχή σε αυτή την ατμόσφαιρα. Υπάρχει μία αγάπη για την Ελλάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Μασσαλία ιδρύθηκε από Ελληνες», μας λέει αρχικά ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας «lephoceen» και προσθέτει όταν του θέτουμε υπόψη τους φόβους πολλών ανθρώπων ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, λόγω της αδελφοποίησης με τους οργανωμένους της ΑΕΚ: «Είναι φίλοι με τους οπαδούς της ΑΕΚ, ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει εχθρότητα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Μιλάμε για Ελληνες οπαδούς και με τους Ελληνες δεν υπάρχει καμία εχθρότητα, το αντίθετο».

Τονίζει ακόμη: «Στο πρώτο ματς στο Βελοντρόμ φυσικά θα υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιοι οπαδοί θα είναι πιο θορυβώδεις. Εχθρότητα δεν υπήρχε ούτε με τους οπαδούς της Βασιλείας, ούτε με εκείνους της Γαλατασαράι, η ένταση με τους Ελβετούς άρχισε από εκείνους».

Μήτρογλου; Κακές αναμνήσεις

Ο Ζερεμί Αταλί αναφέρθηκε και στην άποψη που έχουν οι οπαδοί στην Μασσαλία για τον Κώστα Μήτρογλου. «Εχουν κακές αναμνήσεις από τον Ελληνα επιθετικό. Ήταν πολύ ακριβός, δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα και ήρθε και σε κόντρα με τον σύλλογο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σκέψεις που έχουν για εκείνον δεν είναι θετικές», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν σχεδιάζεται καμία ένταση με τους φίλους του ΠΑΟΚ. Αρκεί ο καθένας που θα πάει στο γήπεδο να είναι μόνο οπαδός της ομάδας του...»

«Οι οπαδοί της Μαρσέιγ γνωρίζουν τον ΠΑΟΚ μόνο από το ίντερνετ. Από το ελληνικό Πρωτάθλημα παρακολουθούν μόνο την πορεία του Βαλμπουενά».

«Εχθρότητα δεν υπήρχε ούτε με την Βασιλεία, ούτε με την Γαλατασαράι. Μόνο με τους οπαδούς της Λάτσιο. Ναι, εκείνη ήταν πραγματική εχθρότητα...».

«Ο Σαμπάολι θεωρεί τον ΠΑΟΚ πολύ δύσκολο αντίπαλο»

Ο Γάλλος δημοσιογράφος εντοπίζει διαφορά στις αντιλήψεις ομάδας-κόσμου Μαρσέιγ για τον ΠΑΟΚ. «Ο Σαμπάολι είναι το αντίθετο των οπαδών. Θεωρεί ότι τα ματς είναι μεγάλα και θα τα αντιμετωπίσει με την ανάλογη σοβαρότητα. Πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος», σημειώνει, αλλά ξεκαθαρίζει: «Προς το παρόν, οι συζητήσεις είναι όλες πάνω στο Πρωτάθλημα και στο ματς με την Σεντ Ετιέν». Όσο για ποιους παίκτες του ΠΑΟΚ ξεχωρίζουν μέσα στην ομάδα, τονίζει: «Ο Ζίβκοβιτς είναι πολύ δυνατός, ο Βιεϊρίνια είναι παίκτης που έχει τον σεβασμό όλων. Προσωπικά έχω δει και τον Ελ Καντουρί να παίζει, είναι πολύ καλός τεχνίτης».

Ακόμη, για την δουλειά του Σαμπάολι στην ομάδα, σημειώνει: «Έχει δοκιμάσει πολλά συστήματα, τώρα έχει δύο κύρια. 4-2-3-1 και 3-5-2. Οι Σαλιμπά, Μίλικ, Γκεντουζί και Παγιέ είναι οι παίκτες κλειδιά. Ο Ουντέρ είναι επίσης πολύ επικίνδυνος. Η ομάδα είχε δυσκολία στο σκοράρισμα, αλλά εδώ και ένα μήνα δείχνει να την έχει ξεπεράσει».

«Πιστεύουν ότι η Μαρσέιγ θα πάει τελικό...»

Ποια είναι, όμως, η άποψη των οπαδών της Μαρσέιγ για τα ματς με τον ΠΑΟΚ; «Πιστεύουν ότι η OM θα πάει στον τελικό και δεν θεωρούν ότι ο ΠΑΟΚ είναι από τα μεγαλύτερα εμπόδια που έχουν βρεθεί στον δρόμο τους. Αυτό είναι και το πιο επικίνδυνο για την Μαρσέιγ. Ίσως οι οπαδοί να νομίζουν ότι έχει περάσει ήδη η ομάδα τους, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα», σημειώνει ο Ζερεμί Αταλί.

Θέλει το Conference ο ιδιοκτήτης της ομάδας

Ο Ζερεμί Αταλί μας μίλησε και για τον ιδιοκτήτη της ομάδας, τον 69χρονο Αμερικανό επιχειρηματία, Φρανκ Μακ Κορτ που πήρε την ομάδα από την Μαργκαρίτα Λουί-Ντρεϊφούς, το 2016. Ήταν παλιότερα ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ Λος Άντζελες Ντότζερς την οποία και πούλησε 2.15 δις δολάρια. «Είναι επιχειρηματίας του real estate, το 2016 ένας άνθρωπος που προωθεί επενδύσεις του μίλησε και πήρε την Μαρσέιγ με λίγα χρήματα, καθώς τότε είχε προβλήματα και ελπίζει να βγάλει χρήματα από αυτή. Εδωσε 45 εκατ. ευρώ για να πάρει την ομάδα και έχει επενδύσει άλλα 200 εκατομμύρια. Ερχεται στους αγώνες πολύ περισσότερο απ’ ότι περιμέναμε, ποντάρει στην κατάκτηση του Conference γιατί πιστεύει ότι αυτό θα δώσει και πάλι λίγη λάμψη στον σύλλογο», τονίζει.

Ο αρχισυντάκτης της «lephoceen», καταλήγει: «Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει τόσο καλή Μαρσέιγ, η ομάδα έχει ένα στυλ, μία ταυτότητα, οι νέοι έχουν μεγάλες δυνατότητες και οι μεγάλοι φέρνουν εμπειρία και αυτό κάνει την ομάδα αποτελεσματική».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.