Η αθλητική Generation Z, οι συνήθειές τους και η ανάγκη οι εκπαιδευτές τους να είναι επιστημονικά επαρκείς

Βασίλης Μάστορας07 Μαΐου 2022

Ο σημερινός τελικός Κυπέλλου της ΕΠΣΜ είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Σταύρου Ρεπανά. Αυτή είναι η ελάχιστη τιμή του ΠΣΑΤ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΕΠΣΜ στον δημοσιογράφο που ανέδειξε και υποστήριξε στα «πέτρινα» χρόνια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Και μάλιστα ως διευθυντής πολιτικής εφημερίδας της «Θεσσαλονίκης». Η ευαισθητοποίηση του για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αποτέλεσε έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ΕΠΣΜ η οποία έφθασε να είναι η πολυπληθέστερη ποδοσφαιρική

Ενωση της χώρας. Ο αείμνηστος Σταύρος Ρεπανάς, δημοσιογραφικός μου πατέρας καθώς θήτευσα δίπλα του στα πρώτα 14 δημοσιογραφικά μου χρόνια, ήταν εμβληματική μορφή της δημοσιογραφίας. Πράος, με ηγετικά προσόντα, στοργικός, ειλικρινής. Στοιχεία τα οποία προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει σ’ όλους που είχαν την τύχη να αποτελέσουν κομμάτι του αθλητικού τμήματος της «Θεσσαλονίκης».

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επ’ ευκαιρία του αθλητικού μνημόσυνου που του κάνουν ο ΠΣΑΤ και ΕΠΣΜ, ακούγονται ξεχωριστές ιστορίες για την επαγγελματική διαδρομή του Σταύρου Ρεπανά, τον οποίο ο Αντώνης Πεκλάρης διευθυντής της «Θεσσαλονίκης» τον είχε αποκαλέσει «Νέστορα της δημοσιογραφίας».

Χθες στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων στη μνήμη του Σταύρου Ρεπανά, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και των υποδομών σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Ομιλητές ήταν οι Παναγιώτης Γιουρούκαλης (Γενικός Γραμματέας της ΕΠΣ Μακεδονίας), ο οποίος μίλησε για τις «προοπτικές ανάπτυξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου», ο Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος – Επικοινωνιολόγος - Επιστημονικός συνεργάτης Σχολών Προπονητών UEFA της ΕΠΟ - Συγγραφέας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Βέλτιστη επικοινωνία προπονητών με παιδιά - αθλητές και γονείς στην ψηφιακή εποχή», ο Νίκος Φράγκος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - Προπονητής Ποδοσφαίρου που θα αναφέρθηκε στο θέμα: «Ο ρόλος και ο σκοπός των Ακαδημιών σήμερα και αύριο» και ο Ανέστης Τσεντεμεΐδης, προπονητής στη Φορτούνα Ντύσσελντορφ -Εκλέκτορας της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Οι υποδομές του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στη Γερμανία».

Ακούστηκαν εξαιρετικά στοιχεία για το παρόν και το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, απ’ όλους τους εισηγητές οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία από το τον χώρο. Ξεχώρισα όμως κάποια στοιχεία από την εισήγηση του Αχιλλέα Υφαντίδη ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες που απεικονίζουν την πραγματικότητα της Generation Z. Σύμφωνα με αυτά τα οποία αποτελούν προϊόν έρευνας των ΗΠΑ προ covid 19q

*Tο 80% των παιδιών από 5-11 χρόνων χρησιμοποιεί τάμπλετ και το 63% των παιδιών χρησιμοποιεί smartphones.

*Το 48% κάτω των 5 χρόνων χρησιμοποιεί τάμπλετ και τον 55% smartphones.

*Το 89% των παιδιών από 5-11 ετών βλέπει βίντεο στο you tube.

*To 81% των παιδιών από 3-4 χρόνων.

*Το 27% των γονέων παιδιών από 5-11χρόνων δεν είναι τόσο σίγουροι για το τι βλέπουν τα παιδιά τους στην τηλεόραση.

Ο εισηγητής έκανε και μία σύγκριση της των γενεών μέχρι τη δεκαετία του ’80 με την Generation Z, που είναι η σύγχρονη.

Η πρώτη χαρακτηρίζονταν για:

*Την εστίαση στα προσωπικά επιτεύγματα.

* Την αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή.

*Εδινε προτεραιότητα στην οικογένεια και στους προσωπικούς δεσμούς με την κοινωνία.

Αντιθέτως η Generation Z:

* Είναι πολίτες ψηφιακού κόσμου.

*Συνηθισμένοι σε υπερπολλαπλά ερεθίσματα.

*Υπερκαταναλωτικοί.

*Υπερπληροφορημένοι, καθώς η πληροφορία έρχεται σε χρόνο ενός «κλικ».

*Λιγότερο στοχαστικοί-περισσότερο ανυπόμονη.

*Εστιάζουν στην εφευρετικότητα και την καινοτομία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον εκκολαπτόμενο ποδοσφαιριστή; Οτι o τρόπος μετάδοσης των μηνυμάτων για την ποδοσφαιρική του εκπαίδευση και ανάπτυξη θα πρέπει να είναι σύγχρονος και όχι παραδοσιακός. Ότι θα πρέπει να γίνεται από προπονητές επιστημονικά εκπαιδευμένους και προσαρμοσμένους στο περιβάλλον που κινείται η Generation Z. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί τους και θα αφομοιωθούν τα μηνύματα τους. «Παραδοσιακές μέθοδοι γαλούχησης ενός νεαρού αθλητή δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Ο προπονητής θα πρέπει να έχει πληρότητα γνώσεων, γιατί ο νεαρός αθλητής με ένα «κλικ» μπορεί να τον ακυρώσει γιατί θα έχει πληροφόρηση γι’ αυτό που εκπαιδεύεται και για τις μεθόδους που ακολουθούνται σ’ άλλες χώρες» επεσήμανε ο κ. Υφαντίδης.

FOCUS

Aκούγεται ότι το βαθύ και «ορθόδοξο κράτος» του Ηρακλή δεν μπορεί να αφομοιώσει το ότι ο κ. Στράτος Ευγενίου και θα πληρώνει και θα αποφασίζει για όλα τα αγωνιστικά θέματα της ομάδας. Οπότε δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του, με διάφορα τρικ, παρότι στα οικονομικά είναι αναιμική η συνεισφορά του. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.