Η «Αθηνά» διέλυσε τα κάστανα σε Κίσσαβο και Πήλιο - Παρασύρθηκαν μέχρι τη θάλασσα

Metrosport Team12 Οκτωβρίου 2021

Ξεπέρνα το 80% το μέγεθος της καταστροφής στα καστανοπερίβολα της Μελίβοιας στον δήμο Αγιάς, στη Λάρισα. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μετρούν τις πληγές που άφησε πίσω της η πρωτοφανής κακοκαιρία «Αθηνά».

Έκτος από τις σοβαρές απώλειες της παράγωγης, μεγάλες ποσότητες κάστανου καλύφθηκαν από τις λάσπες ενώ παρασύρθηκαν και από τα ορμητικά νερά, φτάνοντας ακόμη και έως τη θάλασσα!«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, δεν μπορούμε να φτάσουμε στα περιβόλια λόγω των ζημιών», λένε οι παραγωγοί.«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, δεν μπορούμε να φτάσουμε στα περιβόλια λόγω των ζημιών», λένε οι παραγωγοί.«Δυστυχώς τα κάστανα που έμειναν πάνω στα δένδρα χτυπήθηκαν και σχίστηκαν με αποτέλεσμα να μην είναι καλής ποιότητας», σημείωσε ο κ. Kρανιώτης.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» χτύπησε και το Πήλιο και συγκεκριμένα τις περιοχές Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα Μούρεσι, Κισσό του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου. Η παραγωγή στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα εκατομμύριο κιλά κάστανου και δυστυχώς μαζεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες λίγες ποσότητες.

Όπως εξήγησε στη Greenagenda.gr ο Βαγγέλης Κρανιώτης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μελίβοιας, η παραγωγή κάστανου είναι το κύριο εισόδημα για τους κατοίκους της περιοχής. «Η ετήσια παραγωγή μας ανέχεται στους 1.500 τόνους και δυστυχώς καταφέραμε να συγκομίσουμε μόλις το 10%, τρεις ημέρες πριν χτυπηθεί η περιοχή μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», είπε.

Για τους παραγωγούς της Μελίβοιας είναι μια θλιβερή εξέλιξη διότι η οικονομική ζημιά εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Ακόμη, οι αγροτικοί δρόμοι έχουν διαλυθεί, με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Αγίας να επιχειρούν ώστε να αποκαταστήσουν τις σοβαρές ζημιές.


«Δυστυχώς τα κάστανα που έμειναν πάνω στα δένδρα χτυπήθηκαν και σχίστηκαν με αποτέλεσμα να μην είναι καλής ποιότητας», σημείωσε ο κ. Kρανιώτης.

Η κακοκαιρία «Αθηνά» χτύπησε και το Πήλιο και συγκεκριμένα τις περιοχές Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα Μούρεσι, Κισσό του δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου. Η παραγωγή στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα εκατομμύριο κιλά κάστανου και δυστυχώς μαζεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες λίγες ποσότητες.


«Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, δεν μπορούμε να φτάσουμε στα περιβόλια λόγω των ζημιών», λένε οι παραγωγοί.

Έκτος από τις σοβαρές απώλειες της παράγωγης, μεγάλες ποσότητες κάστανου καλύφθηκαν από τις λάσπες ενώ παρασύρθηκαν και από τα ορμητικά νερά, φτάνοντας ακόμη και έως τη θάλασσα!


Να σημειωθεί ότι η φετινή παραγωγή κάστανου εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει η καρπόδεση το καλοκαίρι.

Πηγή: greenagenda.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.