Η αστική ευθύνη, η παράτολμη απόφαση και η περίεργη αδιαφορία των ομάδων

Metrosport Team06 Μαΐου 2020

Αγαπητό Metrosport.gr,

Zήτησε ο ΠΑΟΚ από τον Αυγενάκη πλήρη διασφάλιση της υγείας των παικτών του και να αναλάβει η πολιτεία την αστική ευθύνη σε περίπτωση που νοσήσουν κάποιοι από αυτούς, τώρα που άρχισαν οι προπονήσεις, αλλά και εάν γίνουν τα πλέι οφ. Κι εκείνος απάντησε ότι υπεύθυνη για την προστασία των ποδοσφαιριστών από τον κορωνοϊό είναι η Σούπερ Λίγκα, η οποία ζήτησε την επανέναρξη του Πρωταθλήματος και στην οποία μετέχει και ο ΠΑΟΚ. Με άλλα λόγια, “αφού θέλετε να αρχίσει το Πρωτάθλημα, κόψτε τον λαιμό σας”.

Εκ πρώτης όψεως, έχει το δίκιο του. Αν θέλουν σώνει και καλά να παίξουν οι ομάδες, ας αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους και για τις προπονήσεις και για τους αγώνες. Έκαναν την τηλεδιάσκεψη κι αντί όλοι να πουν αυτό που είπε ο Αλαφούζος (“μα, για ποιο Πρωτάθλημα μιλάμε, δεν καταλαβαίνω”), ψήφισαν όλοι να συνεχιστεί και να τελειώσει το Πρωτάθλημα κανονικά, αν δώσει την έγκρισή της και η κυβέρνηση.

Αν το καλοσκεφτείς, όμως, το πιο πολύ δίκιο το έχει ο ΠΑΟΚ, ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Την άδεια θα τη δώσει, αν τη δώσει, η κυβέρνηση. Και από τη στιγμή που θα τη δώσει, η κύρια ευθύνη ανήκει στην πολιτεία. Άρα πρέπει να προσφέρει κάθε δυνατή κάλυψη και κάθε αποζημίωση, αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις. Με ποια λογική απαγορεύεται ακόμη ρητά η λειτουργία των γυμναστηρίων, ακόμη και των pilates, αλλά επιτρέπεται να προπονούνται οι ποδοσφαιριστές των ομάδων; Επειδή το ζήτησε η Σούπερ Λίγκα; Και οι γυμναστές το ζητούν, που απειλούνται με οικονομικό αφανισμό.

Όλα γίνονται για το χατίρι του Ολυμπιακού. Όλα γίνονται μην τυχόν και ακυρωθεί το Πρωτάθλημα και δεν κατακτήσει ο Ολυμπιακός ένα ακόμη τρόπαιο. Και, φυσικά, κανείς δεν σκέφτεται τι μπορεί να συμβεί, αν έχουμε ξαφνικά και στην Ελλάδα μια περίπτωση τύπου Άουε. Όλη η γερμανική ομάδα μπήκε σε καραντίνα επειδή ένα μέλος της βρέθηκε προσβεβλημένο από τον ιό. Να δείτε που θα δικαιωθεί ο Αλαφούζος, πράγμα φυσικά που κανείς δεν εύχεται. Έτσι και αρχίσουν οι αγώνες, ένα κρούσμα να έχουμε, ένα μόνο, θα είναι αδύνατο να συνεχιστούν και να τελειώσουν. Και τότε όχι μόνο θα μιλάμε για τον απόλυτο τραγέλαφο αλλά και θα αποδειχθεί ότι όλοι φέρθηκαν με επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Και ο Αυγενάκης και οι ομάδες.

Προσωπικά, θεωρώ αδιανόητο να επιτρέψουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση να συνεχιστεί το Πρωτάθλημα. Ειδικά οι επιστήμονες, που δεν έχουν κανένα λόγο να εξυπηρετήσουν τον Ολυμπιακό...

ΥΓ. Ο ΠΑΟΚ, όπως εξακολουθεί να λέει, θα προσφύγει στο CAS για να ζητήσει την αποβολή του Ολυμπιακού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρώτα-πρώτα, περιμένω να το δω αυτό να γίνεται στην πράξη. Ύστερα, αναρωτιέμαι: Γιατί να προσφύγει μόνο ο ΠΑΟΚ; Τις υπόλοιπες ομάδες δεν τις ενδιαφέρει το θέμα; Ή μήπως δεν το θεωρούν θέμα; Επιφανής αξιωματούχος, ο επιφανέστερος, του Ολυμπιακού δικάζεται και στα ποινικά δικαστήρια και στα αθλητικά για τα κακουργήματα της χειραγώγησης αγώνων και του παράνομου στοιχηματισμού. Οι κανονισμοί της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ είναι σαφείς: Και μόνο η παραπομπή σε δίκη αρκεί για να αποβληθεί η ομάδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτό εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Φενέρμπαχτσέ, αυτό εφαρμόστηκε και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Γιατί, λοιπόν, όλοι κάθονται με σταυρωμένα χέρια; Γιατί δεν προσφεύγουν; Για να προστατέψουν τον Ολυμπιακό και τον Μαρινάκη; Τι συμβαίνει; Τους αγάπησαν ξαφνικά, ή μήπως δεν έπαψαν ποτέ να τους αγαπούν; Και δεν αναφέρομαι μόνο στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, που έχουν έννομο συμφέρον, για να παίξουν εκ τους ασφαλούς στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αναφέρομαι και στις υπόλοιπες ομάδες, αφού υποτίθεται (υποτίθεται, λέω) ότι όλες ενδιαφέρονται πάνω από όλα για την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.