Η «ασπρόμαυρη» ανασκόπηση του 2022

Γιώργος Ζαΐρης27 Δεκεμβρίου 2022

«Για μένα η περασμένη σεζόν ήταν από τις πιο πετυχημένες στην ιστορία του ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει πολλές φορές ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Μπορεί ο Δικέφαλος να μην πανηγύρισε έναν τίτλο αν και έφτασε στον τελικό Κυπέλλου, εκεί δηλαδή που με υπογραφή του Λαόθ οι πράσινοι πήραν το τρόπαιο, έκανε όμως μια εντυπωσιακή πορεία στην Ευρώπη φτάνοντας στους «8» του Conference League. 

Το 2022 βρήκε τον ΠΑΟΚ να αλλάζει ριζικά το ρόστερ του με παίκτες-σημαίες να αποχωρούν αλλά και παίκτες νεαρής ηλικίας να «συστήνονται» όπως οι Κοτάρσκι, Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης. 

Σε αυτή τη χρονιά επίσης που σε λίγες μέρες φεύγει, είχαμε την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη Νέα Τούμπα, ένα ακόμη επεισόδιο με την ΕΕΑ του Αυγενάκη αλλά και τον πικρό και καταστροφικό αποκλεισμό στην Ευρώπη τον Ιούλιο. Επίσης ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία επηρέασε την οικονομική πολιτική της ΠΑΕ. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε και τον μεγάλο Σταύρο Σαράφη καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο «Καίσαρας» έφυγε για τα ουράνια σκορπίζοντας τη θλίψη στην ασπρόμαυρη οικογένεια. Η «Μ» και το Metrosport.gr κάνει την ασπρόμαυρη ανασκόπηση του 2022 αναδεικνύοντας τα πιο σπουδαία γεγονότα για κάθε μήνα ξεχωριστά.

Ιανουάριος

Ο πρώτος μήνας του χρόνου βρίσκει τον ΠΑΟΚ στο Conference League αλλά χωρίς να έχει υποχρεώσεις. Είναι ο μήνας των μεταγραφών και φυσικά ξεχωρίζει η πώληση του Κάρολ Σφιντέρσκι στην Σάρλοτυ με τον ΠΑΟΚ να βάζει στα ταμεία του το ποσό των 5.000.000 ευρώ. Επίσης παραχωρείται δανεικός στην Αντβέρμπ ο Κωνσταντέλιας ενώ αποχωρούν οι Καγκάβα, Αντβεντισιάν, Ροδρίγκο και ο Νινούα δανεικός στη Λαμία. Ο ΠΑΟΚ αποκτά έναντι 2.5 εκατομμυρίων ευρώ τον Φιλίπε Σοάρες από την Μορεϊρένσε, τον Σάστρε ως δανεικό από την Μαγιόρκα ενώ επιστρέφει από την Μάλμε ο Τσόλακ. Επόισης αποφασίζεται να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στον Ζαμπά. Αγωνιστικά, ξεχωρίζει η αναμέτρηση του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στην Τούμπα με το 0-0 να ειναι το τελικό αποτέλεσμα.

Φεβρουάριος

Είναι ο μήνας των δυο επικών προκρίσεων. Στις Φεβρουαρίου για μια ακόμη χρονιά ο ΠΑΟΚ αλώνει το ΟΑΚΑ και αναγκάζει την ΑΕΚ να φύγει με κατεβασμένο το κεφάλι και μάλιστα όλα αυτά στις καθυστερήσεις. Στο δεύτερο ματς Κυπέλλου, η ΑΕΚ προηγείται με 1-0 αλλά λογάριαζε χωρίς τον Κούρτιτς. Με ένα απίθανο τελείωμα μέσα από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Τσιντώτα και στη συνέχεια στα δίχτυα. Ο ΠΑΟΚ πέτυχε το εκτός έδρας γκολ και του αρκούσε απλά να ακούσει το τελευταίο σφύριγμα. Όμως αυτό για τον Δικέφαλο δεν ήταν αρκετό. Ο Μιτρίτσα πήρε τη μπάλα, απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του και με ένα απίθανο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-2 και έβαλε τη σφραγίδα του σε ένα αξέχαστο παιχνίδι.Στην Ευρώπη; Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Μίντιλαντ στο Conference League με έπαθλο το εισιτήριο για τη φάση των «16». Το πρώτο παιχνίδι γίνεται στη Δανία και ήρθε η ήττα με 1-0. Στην Τούμπα μετά το 2-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, ο ΠΑΟΚ παίρνει την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι με ήρωα τον Πασχαλάκη.


Μάρτιος

Ο μήνας με τις επιτυχίες αλλά και την κακή είδηση. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΣ υπέστη ολική ρήξη χιαστού και έτσι χάνει το υπόλοιπο της σεζόν. Στο Conference ο Δικέφαλος στη φάση των «16» καλείται να αντιμετωπίσει τη Γάνδη με έπαθλο την πρόκριση στους «8» της νεοσύστατης διοργάνωσης. Με τον συνήθη ύποπτο Γιάσμιν Κούρτιτς να σκοράρει μία ακόμα φορά με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ο ΠΑΟΚ κέρδισε στο πρώτο ματς στην Τούμπα τους Βέλγους με 1-0. Μια εβδομάδα αργότερα έγραψε ιστορία με τη δεύτερη νίκη του. Ο Κρέσπο μετά από φάση διαρκείας με δυνατό σουτ στο 20′ έδωσε το προβάδισμα στον Δικέφαλο .Οι γηπεδούχοι αντέδρασαν. Στο 39′ ισοφάρισαν με κεφαλιά του Ντεπουάτρ, πίεσαν και για άλλο γκολ αλλά ο ΠΑΟΚ άντεξε κι έβγαλε το ημίχρονο στο 1-1. Στο 78′ ήταν η σειρά του Ντόουγκλας Αουγκούστο .Με μία πανέξυπνη κομπίνα ο Βιεϊρίνια του έστρωσε τη μπάλα κι αυτός με υπέροχο σουτ έκανε το 1-2. Για δεύτερη φορά στην ιστορία τοιυ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στους «8» μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Απρίλιος

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει για την προημιτελική φάση του Conference League την Μαρσέιγ και την κοιτάζει στα μάτια. Δυστυχώς η UEFA δεν φροντίζει να βάλει VAR και σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης και έτσι η Μαρσέιγ στο πρώτο μέρος προηγείται με 2-0 αφού διαιτητές και βοηθοί έχασαν τις φάσεις. Ο Ελ Καντουρί σκοράρει στις αρχές του δευτέρου μέρους, ο ΠΑΟΚ χάνει σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει και δεύτερο γκολ και πηγαίνει στην Τούμπα ψάχνοντας έστω και το 1-0 για να πάει το ματς στην παράταση. Δέχεται ένα φτηνό γκολ, πιέζει, χάνει μεγάλη ευκαιρία με τον Τσόλακ να ισοφαρίσει και το 0-1 παραμένει ως το τέλος. Ετσι αποχαιρετά τη διοργάνωση και εκτός από το πρεστίζ μετρά ως κέρδη και περισσότερα από 15000000 ευρώ στα ταμεία του από αυτή την σημαντική πορεία. Στο Κύπελλο; Επική πρόκριση επί του Ολυμπιακού και παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό. Ο ΠΑΟΚ φέρνει 0-0 στην Τούμπα και στο κατάμεστο Γ. Καραϊσκάκης βρίσκεται πίσω στο σκορ με 1-0 στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης αλλά ο Τσόλακ μετά από μπαλιά του Ολιβέιρα, κάνει το 1-1 και παίρνει την σπουδαία πρόκριση για το ΟΑΚΑ όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό.

Μάιος

Ο ΠΑΟΚ για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε τελικό Κυπέλλου και για μια ακόμη φορά αυτός διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Αντίπαλος του ο Παναθηναϊκός. Η ΚΕΔ ορίζει ως διαιτητή της αναμέτρησης τον Ισπανό Λαόθ. Με τον κόσμο στο πλευρό του ο Δικέφαλος του Βορρά είναι αποφασισμένος να πάρει το τρόπαιο αλλά λογάριαζε χωρίς τον Ισπανό διαιτητή αλλά και τον Πορτογάλο που ήταν στo VAR. Οι δυο τους συνεργάζονται άψογα και καταλογίζουν πέναλτι εις βάρος του Δικεφάλου σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης της μπάλας από τον Βιεϊρίνια. Το 1-0 παραμένει ως το τέλος παρά τις δυο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του Ακπομ και του Σβαμπ αλλά κυρίως λόγω της απόφασης του Λαόθ να κλείσει τα μάτια σε πέναλτι πάνω στον Μιτρίτσα που ούτε στο VAR μπήκαν στον κόπο να το εξετάσουν. Στο Πρωτάθλημα που είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα ο ΠΑΟΚ παίρνει τη δεύτερη θέση κερδίζοντας στο τελευταίο ματς της σεζόν για την συγκεκριμένη διοργάνωση τον Παναθηναϊκό με 2-0. Εκείνο το παιχνίδι ήταν η τελευταία παράσταση στην Τούμπα για αρκετούς ποδοσφαιριστές.

Ιούνιος

Ουσιαστικά είναι ο μήνας που αλλάζει ριζικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Τα συμβόλαια παικτών που αποτελούσαν τους θεμέλιους λίθους μιας εξαιρετικής πορείας της ομάδας με τίτλους όπως το πρώτο νταμπλ της ιστορίας, το αήττητο Πρωτάθλημα και μιια σειρά Κυπέλλων ολοκληρώνονται. Ο Ανχελ Κρέσπο και ο Φερνάντο Βαρέλα, οι δυο πυλώνες της άμυνας του ΠΑΟΚ στη χρονιά του αήττητου Πρωταθλήματος αποχωρούν όπως και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης που είχε φροντίσει λίγες μέρες νωρίτερα στο τελευταίο εντός έδρας ματς, να υποκλιθεί στον κόσμο. Ομως είναι και ο μήνας όπου ο Δικέφαλος μεταξύ των άλλων αποκτά τον Ντομινίκ Κοτάρσκι. Ο Μπότο εγγυάται πως ο κόσμος του Δικεφάλου θα ξεχάσει τον Πασχαλάκη και αυτά που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες δείχνουν πως πρόκειται για έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Στις 7 Ιουνίου εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη δημιουργία του νέου γηπέδου στην Τούμπα. Στις 21 Ιουνίου οι εμπλεκόμενες με το έργο εταιρείες υπογράφουν τα μνημόνια συνεργασίας σε μια πανηγυρική εκδήλωση στην Τούμπα. Απομένουν να αποτυπωθούν τα τρία σχέδια του νέου γηπέδου.

Ιούλιος

Ο πιο... σκληρός μήνας του χρόνου για τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος παίζει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στο Conference League και αντιμετωπίζει στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Λέφσι Σόφιας. Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την προετοιμασία του στην Ολλανδία. Εκεί ο Ολιβέιρα τραυματίζεται με κάταγμα στα πλευρά, ο ΠΑΟΚ παίρνει εσπευσμένα τον Μπράντον Τόμας ενώ έρχεται μετά από ένα μεγάλο σήριαλ ο Κάλεντ Νάρεϊ και με σκληρές διαπραγματεύσεις με την Φορτούνα Ντίσελντορφ. Στον πρώτο αγώνα στη Σόφια ο ΠΑΟΚ δέχεται στα πρώτα δευτερόλεπτα γκολ και αργότερα ένα ακόμη. Δεν καταφέρνει να σκοράρει και πηγαίνει στην Τούμπα με την πλάτη στον τοίχο καθώς έπρεπε να ανατρέψει το εις βάρος του 2-0. Δέχεται πρώτος γκολ, ο Ντάντας μειώνει σε 1-1, αλλά στην πορεία μένει με δέκα παίκτες και τελικώς αποκλείεται. Καταστροφή και για το πρεστίζ του αλλά και για τα οικονομικά της ομάδας και αναγκάζεται πλέον να αρχίσει τη σεζόν στις εγχώριες διοργανώσεις ζώντας στην εσωστρέφεια και σε ένα κλίμα δυσφορίας ακόμη και για τον Ιβάν Σαββίδη που εν μέσω πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία πρέπει να διαχειριστεί πολλά και διαφορετικά προβλήματα που επηρεάζουν και τον ΠΑΟΚ.


Αύγουστος

Ο Ιβάν Σαββίδης δυσαρεστημένος από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη μέσα από σύσκεψη με τους συνεργάτες του ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων: «Είναι δεδομένο ότι την πρώτη και κύρια ευθύνη την φέρνω εγώ. Είναι έτσι δομημένη η ζωή που στις αποτυχίες φταίει η κεφαλή, αλλά τις νίκες τις κατακτούν όλοι οι υπόλοιποι. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό και σας μιλώ σήμερα επειδή έχουν καταλαγιάσει τα έντονα συναισθήματα μετά τον αποκλεισμό. Χρειάζεται να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς, να αναδιοργανώσουμε την ομάδα σε όλες τις δομές της. Σύμφωνα με τη δική μου λογική εκτελώ τις μεταγραφικές εισηγήσεις που έχουν την απόλυτη έγκριση του προπονητή, μετά από την εισήγηση του αθλητικού διευθυντή». Ο ΠΑΟΚ θέλει να αποκτήσει έναν μεσοεπιθετικό, είναι κοντά στη μεταγραφή του Πάολο Φερνάντες που όμως καταλήγει στην ΑΕΚ ενώ ο Φάμπιο Μαρτίνς είναι η επιλογή Μπότο και Λουτσέσκου αλλά δεν ολοκληρώνεται. Στο Πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ μετρά δυο νίκες στα πρώτα ισάριθμα παιχνίδια με τον Κουλιεράκη βασικό και όπως θα αποδειχθεί στο μέλλον βασικό στέλεχος πλέον της ομάδας.


Σεπτέμβριος

Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να συνέλθει από τον αποκλεισμό στην Ευρώπη ενώ το παραθυράκι των ελεύθερων ποδοσφαιριστών στην μεταγραφική περίοδο «κλείνει» χωρίς ουσιαστικά να ενισχυθεί ο ΠΑΟΚ με αυτόν τον τρόπο. Ετσι οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να περιμένουν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ελπίζοντας στην ενίσχυση του ρόστερ. Ο Λουτσέσκου προσπαθεί να βρει την ιδανική ενδεκάδα και ο ΠΑΟΚ αυτόν τον μήνα δίνει τρεις αγώνες για το Πρωτάθλημα και κερδίζει μόνο τον έναν. Κερδίζει την Λαμία με 1-0, φέρνει ισοπαλία στο Κλεάνθης Βικελίδης χωρίς γκολ απέναντι στον Αρη με τον Κοτάρσκι να καταθέτει τα διαπιστευτήρια του αποκρούοντας το πέναλτι του Γκρέι. Στο Ηράκλειο ο ΠΑΟΚ... καταφέρνει να μην κερδίσει. Αν και προηγήθηκε με 1-0, αν και έχασε πολλές ευκαιρίες να «κλειδώσει» τη νίκη, δέχεται ένα γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων από ένα δικό του... παιδί τον Διαμαντή και φεύγει από το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» με τον έναν βαθμό. Σε αυτούς τους πρώτους αγώνες του Πρωταθλήματος δεν αγωνίζεται σε κανένα ματς ούτε είναι καν στην αποστολή ο Ράφα Σοάρες που είχε αποκτηθεί για βασικός αριστερός μπακ το καλοκαίρι.

Οκτώβριος

Ο ΠΑΟΚ έχει μείνει αρκετούς βαθμούς μακριά από την κορυφή και στις 2 Οκτωβρίου υποδέχεται τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό στην Τούμπα. Χάνει το ματς με 2-1 και μετά το τέλος του αγώνα υπάρχουν έντονες αποδοκιμασίες. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποφασίζει να πλησιάσει αγανακτισμένους οπαδούς πίσω από τον πάγκο της ομάδας και κάποιος μάλιστα τον φτύνει ενώ έξω από τα αποδυτήρια υπάρχουν φίλοι του ΠΑΟΚ που αποδοκιμάζουν. Τον ίδιο μήνα επίσης ο ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις του αγώνα δέχεται γκολ από τον Λεβαδειακό και φεύγει από τη Βοιωτία μόνο με το βαθμό της ισοπαλίας. Μια εβδομάδα όμως αργότερα στο Γ. Καραϊσκάκης παίρνει μια σπουδαία νίκη με 2-1 απέναντι στον Ολυμπιακό με τον Νάρεϊ να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ. Μια κάκιστη διαιτησία που έκλεισε τα μάτια σε ξεκάθαρο πέναλτι που έγινε πάνω στον Νέλσον Ολιβέιρα. Μια ακόμη νίκη του ΠΑΟΚ στο Γ. Καραϊσκάκης που ήρθε την κατάλληλη στιγμή αφού η ομάδα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Στις 13 Οκτωβρίου η ασπρόμαυρη οικογένεια πενθεί τον θάνατο του «Καίσαρα» καθώς ο Σταύρος Σαράφης φεύγει από τη ζωή.


Νοέμβριος

Ο μήνας που «συστήνεται» για τα καλά στον κόσμο ο Γιάννης Κωνσταντέλιας. Ο νεαρός που πέρσι είχε αγωνιστεί στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν ως δανεικός στην Εουπεν όχι μόνο παίρνει φανέλα βασικού αλλά και εντυπωσιάζει κερδίζοντας μάλιστα και βραβεία μέσα από τις σχετικές ψηφοφορίες της ασπρόμαυρης ΠΑΕ. Ο Κωνσταντέλιας παίρνει τη θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης καθώς ο Κάλεντ Νάρεϊ ήταν τραυματίας με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτς να αγωνίζεται στα δεξιά. Αυτός είναι και ο μήνας αντεπίθεσης του ΠΑΟΚ στο Πρωτάθλημα και ο μήνας καθιέρωσης του Ράφα Σοάρες αλλά και της «επιστροφής» του Αουγκούστο. Στις τρεις αγωνιστικές κερδίζει τον Ιωνικό, τον ΠΑΣ και τον ΝΠΣ αντιδρώντας στην ήττα από την ΑΕΚ. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως μετά από δέκα αγωνιστικές όπου δεν το είχε καταφέρει, σκοράρει πρώτος δυο γκολ και μάλιστα και στα τρία παιχνίδια κρατά το μηδέν στη άμυνα του. Επίσης ο ΠΑΟΚ για μια ακόμη φορά βρίσκει απέναντι του την ΕΕΑ του Αυγενάκη. Ο κουμπάρος του, Τζουλάκης και πρόεδρος της ΕΕΑ αναγκάζεται μετά από νομικές κινήσεις να μην παραστεί στην εκδίκαση.


Δεκέμβριος

Ο ΠΑΟΚ έχει να διαχειριστεί όπως και όλες οι ομάδες κάτι πρωτόγνωρο. Διακοπή στο Πρωτάθλημα καθώς το Μουντιάλ γίνεται στο Κατάρ. Ετσι ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνει μια μίνι προετοιμασία στην Κύπρο όπου δίνει τρια φιλικά, νικηφόρα όλα και παράλληλα δουλεύει πάνω στις αδυναμίες της ομάδας για να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερη. Η ομάδα επιστρέφει στη δράση και μεταξύ των άλλων κερδίζει την Καλαμάτα στο Κύπελλο και ουσιαστικά παίρνει την πρόκριση. Παραμονές Χριστουγέννων η ασπρόμαυρη ΠΑΕ προχωρά σε μια σημαντική διπλή κίνηση. Ανανεώνει τα συμβόλαια των Κουλιεράκη, Τζίμα. Δυο «χρυσά» παιδιά με τον δεύτερο μάλιστα να αρχίζει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Αυτόν τον μήνα είχαμε επίσης μια ακόμη γενική συνέλευση της ασπρόμαυρης ΠΑΕ όπου ανακοινώνεται μια ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει ο Ιβάν Σαββίδης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.