Η απόλυση Μάντζιου, η πρόσληψη Μπούργος και τα διοικητικά λάθη

Βασίλης Μάστορας17 Φεβρουαρίου 2022

Η πιθανή συνεργασία του Αρη με τον Χερμάν Μπούργος (μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί) έχει θετικό πρόσημο. Είναι κόουτς που έχει εμπειρίες από μεγάλα κλαμπ και μεγάλο πορτοφόλιο γνώσεων. Επί αυτού θα τοποθετηθώ προσεχώς κι όταν «πέσουν» οι υπογραφές.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αρης βαδίζει προς το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με τον Τόλη Τερζή στον πάγκο. Η θεωρία λέει ότι κάθε αλλαγή προπονητή επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών. Πολύ περισσότερο όταν στην κερκίδα θα κάθεται ο νέος κόουτς. Στην πράξη πάντα δεν επιβεβαιώνεται αυτή η θεωρία, αλλά ο κ. Καρυπίδης δεν είχε άλλο χαρτί να παίξει σε μία προσπάθεια να σώσει φέτος την παρτίδα της Ευρώπης. Αλλωστε έδωσε τεράστια στήριξη στον Ακη Μάντζιο την οποία δεν την αξιοποίησε ο Ελληνας προπονητής.

Είχε όλο τον χρόνο στη διάθεση του και τα απαραίτητα «εργαλεία», αλλά απ’ ότι φάνηκε δεν είχε ιδέες και τις απαραίτητες ικανότητες. Προσωπικά απόψεις τού τύπου «ο Αρης δεν χρειάζεται προπονητή για να νικήσει τη Λαμία και τον Απόλλωνα» ή «στα Γιάννινα του έλλειπε η τύχη» δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Οποιος ασπάζεται την πρώτη άποψη προφανώς θα συμφωνεί και με λύσεις για τον πάγκο «αλά καρτ». Δηλαδή συνεργασίες μόνο για τους αγώνες ντέρμπι. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Κάθε αγώνας είναι εντελώς διαφορετικός από τον προηγούμενο και ο κάθε αντίπαλος παλεύει για να ικανοποιήσουν οι παίκτες τον δικό τους επαγγελματικό εγωισμό. Μάχες ο οποίες να κερδίζονται χωρίς στρατηγική από τον πάγκο και με κάτω τα χέρια δεν υπάρχουν.

Οσο για τον παράγοντα τύχη, μπορεί να παίζει ρόλο στον τζόγο, αλλά όχι στο ποδόσφαιρο. Εκεί όπου τα πράγματα είναι απλά: ή μπορείς ή δεν μπορείς. Κι όταν μία ομάδα όπως ο Αρης δημιουργεί περισσότερες από 15 τελικές στο 40% των φετινών αγώνων και δεν καταφέρνει να πετύχει γκολ, κάτι συμβαίνει. Λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι τυχαίο. Ο Μάντζιος λοιπόν έβλεπε το πρόβλημα, αλλά δεν μπόρεσε να το λύσει, άρα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη της αποτυχίας. Βεβαίως η απόλυση του δεν θα πρέπει να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα λάθη που έγιναν στο «χτίσιμο» της ομάδας. Από τη στιγμή όμως που δεν αντέδρασε είναι συνένοχος.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.