Η απόφαση της ΦΙΦΑ που διαταράσσει τις ισορροπίες στα ελληνικά πλέϊ οφ

Βασίλης Μάστορας16 Μαρτίου 2022

Τα πλέϊ οφ έχουν αρχίσει και οι ομάδες με όσα γνωρίζουν από την κανονική περίοδο του Πρωταθλήματος, έκαναν και την μεταγραφική τους στρατηγική τον Ιανουάριο.

Από την Δευτέρα 7 Μαρτίου οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Αιτία η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA) να δώσει το δικαίωμα στους ξένους ποδοσφαιριστές και προπονητές που αγωνίζονται στις ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας να αποκτήσουν την ελευθερία τους μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022. Η FIFA πήρε αυτή την απόφαση λόγω του πολέμου, ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές να αγωνισθούν σ’ άλλη ευρωπαϊκή ομάδα.

Στην περίπτωση του ουκρανικού πρωταθλήματος, «όλα τα συμβόλαια εργασίας λύνονται με άμεση ισχύ, μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται η σεζόν στην Ουκρανία, εκτός εάν οι σύλλογοι και οι παίκτες καταλήξουν σε συμφωνία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της FIFA.

Οσον αφορά το ρωσικό πρωτάθλημα, η FIFA είχε θέσει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη 10 Μαρτίου για να συμφωνήσουν οι ποδοσφαιριστές με τις ομάδες τους. Σε αντίθετη περίπτωση έχουν αποκτήσει τα ίδια προνόμια με τους ξένους που αγωνίζονταν σε ουκρανικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με την απόφαση της FIFA και στις δύο περιπτώσεις, μέχρι τις 7 Απριλίου οι παίκτες «θα είναι ελεύθεροι να υπογράψουν νέο συμβόλαιο με άλλο σύλλογο χωρίς καμία συνέπεια», ακόμη και αν η περίοδος εγγραφών είχε ήδη κλείσει στο Πρωτάθλημα στο οποίο επιθυμούσαν να συμμετάσχουν.

Αρα έχουμε μία τρίτη μεταγραφική περίοδο την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί όποια ομάδα έχει μπάτζετ και διεκδικεί στόχους.

Η μεγαλύτερη διεθνής ένωση των ποδοσφαιριστών στον κόσμο, FIFPro, χαρακτήρισε ως «άτολμη» αυτή την απόφαση, καθώς είναι δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές να βρουν ομάδα για το υπόλοιπο της σεζόν. Στην βάση της η θέση της FFPro έχει αξία, αλλά πάντα υπάρχουν εργασιακοί προορισμοί, ακόμη και σ’ αυτή τη χρονική περίοδο.

Η απόφαση της FΙFA λοιπόν που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα, διαταράσσει τις ισορροπίες στη διαδικασία των εγχώριων πλέϊ οφ, εκεί όπου η βαθμολογική διαφορά μεταξύ της τρίτης στον πίνακα ΑΕΚ και του έκτου ΠΑΣ Γιάννινα είναι σχετικά μικρή. Μπορεί όμως να δημιουργήσει και ανισότητα στους αγώνες της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου, αν μία κάποια από τις ομάδες της ημιτελικής φάσεις κάνει νέα μεταγραφή.

Η ΑΕΚ για παράδειγμα που βρίσκεται σε αγωνιστική περιδίνηση ολοκλήρωσε τη συμφωνία της με τον Πολωνό Κριχόβιακ που αγωνιζόταν στην Κράσνονταρ με ετήσιο συμβόλαιο 3 εκ. ευρώ. Η «Ενωση» συμφώνησε να τον πληρώνει 50.000 ευρώ σε κάθε αγώνα των πλέϊ οφ, άρα συνολικά ο Πολωνός θα εισπράξει 450.000 ευρώ μέχρι το καλοκαίρι.

Ο Κριχόβιακ δεν είναι τυχαίος ποδοσφαιριστής. Είναι μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα, αγωνίζεται στις θέσεις του κέντρου και έχει τεράστιες εμπειρίες τις οποίες απέκτησε αγωνιζόμενος σε μεγάλα κλαμπ. Παρότι λένε ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», ο Πολωνός είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στη νέα του ομάδα. Αν μάλιστα η ΑΕΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προχωρήσει στην απόκτηση και δεύτερου ποδοσφαιριστή από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, θα έρθουν τα πάνω-κάτω στα πλέι οφ.

Τον ίδιο δρόμο μπορούν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες, αλλά το ζήτημα είναι ποια αισθάνεται την ανάγκη να ξοδέψει μεγάλα ποσά για εννέα αγώνες.

Πάντως υπάρχει και άλλος δρόμος. Πολλοί από τους ξένους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στις δύο χώρες δεν θα έχουν λόγο να μείνουν σε απραξία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Μπορεί το ελληνικό Πρωτάθλημα να μην είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης, αλλά η συμμετοχή σε εννέα αγώνες υψηλού βαθμολογικού ενδιαφέροντος θα αποτελέσει ένα καλό μέσο προβολής τού ταλέντου τους ώστε το καλοκαίρι να αναζητήσουν τον επόμενο επαγγελματικό τους προορισμό. Σε κάθε περίπτωση η αγωνιστική δράση είναι καλύτερη από την αγρανάπαυση.

Οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα για ευνόητους λόγους αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της απόφασης της FIFA και δεν θα πάρουν ποδοσφαιριστές από την Ρωσία και την Ουκρανία μέχρι το καλοκαίρι. Το ίδιο συζητούν και άλλες Λίγκες εκτιμώντας ότι θα είναι ανφέρ μία τέτοια κίνηση έναντι των ομάδων που έχουν ξοδέψει όλο το μπάτζετ που είχαν στη διάθεση τους τον περασμένο Ιανουάριο. 

Στα πολιτισμένα ποδοσφαιρικά κράτη είναι δυνατή μία συμφωνία κυρίων. Στην Ελλάδα όμως δεν μπήκε τέτοιο ζήτημα προς συζήτηση στη Super League. Και πώς να μπει σε μία Λίγκα όπου ισχύει ο νόμος «ο θάνατος σου η ζωή μου» και οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν για το καλεντάρι των αγωνιστικών.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.