Η απληστία υπονομεύει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Δημήτρης Κανελλάκης20 Απριλίου 2021

Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν στην Ευρώπη αυτές οι ομάδες οι οποίες θέλουν να φτιάξουν την European Super League. Νόμος είναι -και του ποδοσφαίρου- ο ισχυρός να θέλει πάντα να γίνεται ισχυρότερος. Να πιστεύει (ο ισχυρός) ότι η μοιρασιά τον αδικεί και πως αξίζει μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία εγχειρημάτων όπου αυτός βάζει ένα brand πολύ πιο ισχυρό απ' αυτό που βάζουν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους.

Είναι ξεκάθαρο το κίνητρο των ομάδων οι οποίες θέλουν να φτιάξουν αυτή τη λίγκα: η μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Θεωρούν, προφανώς, ότι μέσω του Champions League δεν μπορούν να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα, ότι το format της διοργάνωσης, ως προς τα όποια δικαιώματα, ευνοεί τις μεσαίες και τις μικρότερες ομάδες που συμμετέχουν και αφαιρεί έσοδα από τις κορυφαίες.

Είναι ξεκάθαρο, επίσης, ότι τη... δουλεύουν καιρό αυτή την προσπάθεια για τη δημιουργία κλειστής λίγκας, όπως και ότι υπάρχουν, όντως, εταιρείες-κολοσσοί που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν ασύλληπτα ποσά για να είναι χορηγοί της European Super League.

Βέβαια, όπως μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει, πιστεύω, ο καθένας τους λόγους που οι συγκεκριμένες ομάδες θέλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή αυτής της διοργάνωσης, έτσι οφείλει να δει και να καταλάβει τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς.

Είναι ομολογουμένως τεράστια μεγέθη οι ομάδες που πρωταγωνιστούν σε αυτή την ιστορία, αλλά είναι -καλώς ή κακώς- ένα μέρος του οικοδομήματος. Σημαντικό μεν, αλλά μέρος. Το σύνολο του οικοδομήματος αποτελείται και από τις μεγάλες και από τις μεσαίες και από τις μικρότερες ευρωπαϊκές ομάδες. Αλλά κι από τις υπερεθνικές και τις εθνικές ομοσπονδίες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική της κλειστής λίγκας, διότι θα μειωθεί η αξία των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων και τα έσοδά τους.

Εχουν όπλα για να πολεμήσουν την κλειστή λίγκα. Και επιχειρήματα έχουν. Τα οποία... ακούνε και υιοθετούν, απ' ό,τι καταλαβαίνω από τις πρώτες αντιδράσεις, οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους φιλάθλους.

Δεν ξέρω αν οι ισχυροί του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου καταφέρουν να επιβάλλουν στο τέλος τη θέλησή τους, όμως, το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι και άδικο, νομίζω, ένα τόσο επιτυχημένο μοντέλο, όπως το υπάρχον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, να τορπιλιστεί εξαιτίας της απληστίας κάποιων από τους πολύ ισχυρούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.