Η απειλή του φανατισμού!

Αρις Νικολάκης28 Ιουλίου 2021

«Θέλεις να γίνεις μεγάλος; Πάψε να είσαι μικρός»! Έχει μείνει ανεξίτηλα γραμμένη στην μνήμη μας – από τα φοιτητικά μας χρόνια η αναφορά του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκέτε. Και την ανασύρουμε από αυτήν συχνά, πυκνά. Την ανασύρουμε και τώρα καθώς η μικρότητα (σύνολο κακίας, ζήλιας, φθόνου, κόμπλεξ) πλημμυρίζει την κοινωνία μας. 

Η αιτία αυτής της πλημμυρίδας, η οποία βλάπτει σοβαρά την υγεία της κοινωνίας, είναι η διάκριση αθλητών. Και τι διάκριση; Παγκόσμιας λάμψης… Προσβάλλουν βάναυσα στον Στέφανο Τσιτσιπά επειδή κατοικοεδρεύει στο Μόντε Κάρλο. Ευτελίζουν τη Μαρία Σάκκαρη επειδή έχει σχέση με τον υιό του Πρωθυπουργού. Απαξιώνουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο επειδή είναι… Νιγηριανός.

Και την ίδια στιγμή που η μικρότητα όλων αυτών, οι οποίοι με το δηλητήριο των ύβρεων τους την τροφοδοτούν, μας πλημμυρίζει, έρχεται ανάχωμα η μεγαλοσύνη και του Στεφάνου και της Μαρίας και του Γιάννη. Ο Τσιτσιπάς όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αναφέρεται στην ύψιστη τιμή του ως εκπροσώπου της Ελλάδας. Η Σάκκαρη μιλά για την Ελλάδα και δακρύζει. Κι ο Αντετοκούνμπο υποκλίνεται στην Ελλάδα και την εκφράζει στα πέρατα της γης με το εθνικό της σύμβολο… Δεν αφαιρούμε από οποιονδήποτε το αναφαίρετο δικαίωμα της έκφρασης λόγου. 

Αλλά… Αλλά εάν η έκφραση είναι ύβρις… Ε, όχι. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχουν. Η ύβρις Φυσικά και καθείς είναι ελεύθερος, να διαφωνεί. Να θεωρεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μη Έλληνα επειδή οι γονείς του Είναι Νιγηριανοί. Να θεωρεί πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς κακώς μένει στο Μόντε Κάρλο. Κι η Μαρία Σάκκαρη κακώς δε μας ρώτησε πριν συνάψει σχέση με τον υιό του Πρωθυπουργού. «Παντί λόγω λόγος παλαίει», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Σε κάθε λόγο, υπάρχει αντίλογος, κατά πως το ερμηνεύουμε. 

Αντίλογος βέβαια, σε σημαίνει ύβρις. Αφήστε που στην περίπτωση μας υφίσταται και θέμα άσκησης βίας. Δια λόγου άσκησης βίας. Το αυτό ισχύει γενικά κι ουχί ειδικά. Ο φίλαθλος της μίας ομάδας δε σέβεται τον φίλαθλο της άλλης. Εντάξει. Έλλειψη σεβασμού. Ναι, αλλά όταν αυτή η έλλειψη εκφράζεται με προσωπικές προσβολές, ύβρεις και βία… Ξεφεύγει. Καθίσταται απειλή για τη συνοχή και την υγιή λειτουργίας της κοινωνίας. Βλέπετε, τι γίνεται και με τα εμβόλια! Πόλεμος γίνεται. Και με προσβολές και με ύβρεις και με βία…

Ο φανατισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ο φανατισμός, η μετά εγωισμού και εμπάθειας προσήλωση σε αντιλήψεις, πέρα από το εάν αυτές είναι ορθές ή όχι! Αιτία τύφλωσης ψυχής κι πνεύματος. Κι απειλή – επιμένουμε – με κάθε μορφή του για την συνοχή και την υγιή λειτουργία της κοινωνίας. 

ΥΓ 1 : Μόλις (τούς) ανέλαβε το Λιμενικό… Άρχισαν οι γνήσιοι έλεγχοι για τον κορωνοϊό στα πλοία. Πριν (τούς) αναλάβει; Δεν γινόταν καν έλεγχοι! Σάς το λέμε από προσωπικές εμπειρίες…

ΥΓ 2 : Δηλαδή ήταν τόσο εκκωφαντική η… σιωπή (μετά τα μέτρα για τον κορωνοϊό) στη Μύκονο κι οι Αρχές δεν άκουγαν τον εκκωφαντικό θόρυβο από τα πάρτι σε βίλες και γιοτ; Και – παρά τα μέτρα – γινόταν χαλασμός; 

ΥΓ 3 : Σαν τις μύγες μέσα στο γάλα ξεχωρίζουν οι άφρονες συνάδελφοι της ΕΡΤ (και) στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρά τις προσπάθειες τους όμως, με τα …μαργαριτάρια τους (ορισμένα κρύβουν άγνοια περί της ελληνικής), να περάσουν μπροστά, μένουν – ευτυχώς – πίσω από τους σώφρονες!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.