Η αντεπίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Δημήτρης Καλαϊτζής25 Δεκεμβρίου 2020

Μπορεί να ξεκίνησε άσχημα τη χρονιά, μπορεί να προστέθηκε και ο οδυνηρός αποκλεισμός στο Champions League, όμως στις τελευταίες αγωνιστικές στο Νησί έχει ξεχάσει τι σημαίνει ήττα! Ο λόγος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία τρέχει ένα σερί επτά αήττητων παιχνιδιών και πλέον έχει μπει για τα καλά στο κόλπο για την διεκδίκηση του τίτλου στην Premier League, που τον αγνοεί από τη σεζόν 2012-13 (τελευταία χρονιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον σύλλογο). 

Μετά την ονειρική της εμφάνιση και το εκκωφαντικό 6-2 επί της Λιντς, φιγουράρει με αγώνα λιγότερο στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ βρίσκεται στο -5 από την πρωτοπόρο και πρωταθλήτρια Αγγλίας, Λίβερπουλ. Τελευταία ήττα που καταγράφηκε ήταν στις 1 Νοεμβρίου και το 0-1 από την Άρσεναλ μέσα στο «Ολντ Τράφορντ». 

Επιπλέον, διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο Πρωτάθλημα με 28 γκολ σε 13 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 9 έχει πετύχει ο Φερνάντες και τα 5 ο Ράσφορντ. Τα υπόλοιπα έχουν σημειώσει οι Καβάνι (3), ΜακΤόμινεϊ (2), Γκρίνγουντ (1), Μαρσιάλ (1), Φαν ντε Μπέεκ (1), Τζέιμς (1), Πογκμπά (1), Μαγκουάιρ (1), Λίντελοφ (1) και Μπισάκα (1).  

Ο Σόλσικερ αν και βρέθηκε μια ανάσα από την πόρτα της εξόδου μετά την ήττα-αποκλεισμό από τη Λειψία με 3-2 στη Γερμανία, τελικά φαίνεται πως τα...ψωμιά του καλά κρατούν στο Μάντσεστερ. Ο Νορβηγός θέλει να αφήσει πίσω του τη «ζημιά» στην Ευρώπη και να γράψει ιστορία στην Αγγλία! Το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι και θέλει γερό στομάχι για να ανταπεξέλθεις σε έναν σύλλογο επιπέδου Μάντσεστερ!  

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν να δώσουν εννιά κρίσιμα παιχνίδια σε 1,5 μήνα που θα κρίνουν εν πολλοίς αν μπορέσουν να χτυπήσουν φέτος το Πρωτάθλημα. Κι αυτές οι αναμετρήσεις είναι με Λέστερ εκτός έδρας (26/12), ακολουθούν δυο σερί εντός με Γουλβς (29/12) και Άστον Βίλα (1/1), για να ταξιδέψει μετά στο «Άνφιλντ» για το μεγάλο ντέρμπι με αντίπαλο τη Λίβερπουλ στις 17 Ιανουαρίου του 2020. Τρεις μέρες μετά δοκιμάζεται στο Λονδίνο απέναντι στη Φούλαμ και στο καπάκι κοντράρεται με Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (27/1) και Άρσεναλ (30/1). Και στη συνέχεια υποδέχεται Σαουθάμπτον (2/2) και Έβερτον (6/2).   

Τι έκανε πέρυσι σε 13 αγώνες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τσέλσι 4-0

Γουλβς* 1-1

Κρίσταλ Πάλας 1-2

Σαουθάμπτον* 1-1

Λέστερ 1-0

Γουέστ Χαμ* 0-2

Άρσεναλ 1-1

Νιούκαστλ* 0-1

Λίβερπουλ 1-1

Νόριτς* 3-1

Μπόρνμουθ* 0-1

Μπράιτον 3-1

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ* 3-3

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια 

Τι κάνει φέτος μετά από 13 αγωνιστικές

Κρίσταλ Πάλας 1-3

Μπράιτον* 3-2

Τότεναμ 1-6

Νιούκαστλ* 4-1

Τσέλσι 0-0

Άρσεναλ 0-1

Έβερτον* 3-1

Γουέστ Μπρομ 1-0

Σαουθάμπτον* 3-2

Γουέστ Χαμ* 3-1

Μάντσεστερ Σίτι 0-0

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ* 3-2

Λιντς 6-2

Με αστερίσκο τα εκτός έδρας παιχνίδια


Ιστορία

Ιδρύθηκε το 1878 ως Νιούτον Χιθ (Newton Heath LYR), από εργαζόμενους στην τοπική σιδηροδρομική εταιρεία και έδρευε στην ομώνυμη συνοικία του Μάντσεστερ. Αρχικά, έδινε αγώνες με άλλες ομάδες της σιδηροδρομικής εταιρείας και στη συνέχεια συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα. 

Το 1892 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη σιδηροδρομική εταιρεία και εντάχθηκε στην Α’ Κατηγορία της Αγγλίας. Δύο χρόνια αργότερα υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία. Τον Ιανουάριο του 1902 λόγω χρεών απειλήθηκε με διάλυση. Τότε πήρε την κατάσταση στα χέρια του ο αρχηγός της ομάδας Χάρι Στάφορντ, ο οποίος έπεισε τέσσερις τοπικούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ομάδα. Στις 24 Απριλίου 1902, η Νιούτον Χιθ μετονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετακόμισε στο Ολντ Τράφορντ. Πρώτος πρόεδρός της ήταν ο Τζον Ντέιβις.

Ο σύλλογος έχει συνδεθεί με μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ποδοσφαίρου, το αεροπορικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου του 1958 στο Μόναχο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οκτώ ποδοσφαιριστές της. Ήταν μια φουρνιά ταλαντούχων παικτών, που ήταν γνωστοί ως Οι Μπέμπηδες του Μπάσμπι!

Ο Μπάσμπι αποχώρησε οριστικά από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1971 και ύστερα από μία μεταβατική περίοδο 15 ετών, ένας άλλος σκωτσέζος, ο Άλεξ Φέργκιουσον, ανέλαβε τις τύχες της και βάλθηκε να ξεπεράσει τις επιδόσεις του συμπατριώτη του. Στα 27 χρόνια (1986-2013) που κάθισε στον πάγκο της οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» σε συνολικά 38 τίτλους!

Προσωνύμια

Το προσωνύμιο «The Red Devils» (Οι Κόκκινοι Διάβολοι) είναι αυτό που συνοδεύει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ομάδα οφείλει το προσωνύμιο αυτό στον Ματ Μπάσπι, ο οποίος το εισήγαγε την δεκαετία του 1960, ενώ από το 1970 ένας κόκκινος διάβολος εμφανίζεται και στο έμβλημα της ομάδας. Ένα δεύτερο υποκοριστικό, ήταν το μπέμπηδες, το οποίο ουσιαστικά αναφερόταν στην αδικοχαμένη ομάδα του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου.

Μισητοί αντίπαλοι

Οι μεγάλοι αντίπαλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η συμπολίτισσά της Μάντσεστερ Σίτι και οι «γειτόνισσες» Λίβερπουλ και Λιντς. Η αντιπαλότητα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ ανάγεται στη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν το Μάντσεστερ ήταν το κέντρο της υφαντουργίας και το Λίβερπουλ το μεγάλο εξαγωγικό λιμάνι. Με τη Λιντς η αντιπαλότητα πάει αρκετούς αιώνες πίσω, στον λεγόμενο «Πόλεμο των Ρόδων», που ξέσπασε το 1455, μεταξύ των Οίκων του Λάνκαστερ και της Υόρκης (Γιορκ) για το θρόνο της Αγγλίας. Το Λιντς βρίσκεται στην περιφέρεια του Λάνκαστερσαϊρ και το Μάντσεστερ σ’ αυτή του Γιόρκσαϊρ.

Μια ντουζίνα τίτλοι

Ομάδα–θρύλος στην Αγγλία η Μάντσεστερ που έχει στη συλλογή της 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 20 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 12 Κύπελλα Αγγλίας, 5 Λιγκ Καπ Αγγλίας και 21 Κομιούνιτι Σιλντ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.