Η ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού και η συμβολή της ΚΟΕ και του ΚΟΑ

Δημήτρης Κανελλάκης16 Μαρτίου 2023

Βρέθηκα την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο, προσκεκλημένος του προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Χρυσοστόμου, για την Τελετή Απονομής των Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας, αλλά και για την εκδήλωση "Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι", που διοργάνωσαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναίκα και Αθλητισμός της ΚΟΕ, Αννίτα Δημητρίου, και ο πρεσβευτής Ευ Αγωνίζεσθαι ΚΟΕ-ΚΟΑ, Φοίβος Κωνσταντινίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα. 

Με την παρουσία μου στη Λευκωσία είχα άλλη μια ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να διαπιστώσω πόσο καλά οργανώνεται ο αθλητισμός σε μια χώρα που πληθυσμιακά μπορεί να είναι πάρα πολύ μικρή, όμως, οι άνθρωποί της δουλεύουν μεθοδικά, με πολύ μεράκι, αγάπη για τα αθλητικά ιδεώδη. Αυτό που από την πρώτη στιγμή μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην Κύπρο, ήταν όταν έμαθα ότι όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας στεγάζονται στον ίδιο χώρο, στο Ολυμπιακό Μέγαρο, εκεί όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Αυτό δείχνει πόσο συντονισμένα δουλεύουν και πόσο πιο εύκολο είναι να λύνουν τα ζητήματα που τους απασχολούν, από την στιγμή που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σε διπλανά γραφεία και δεν χρειάζεται να αναζητούν τον κάθε πρόεδρο ή μέλος διοικητικού συμβουλίου ομοσπονδίας, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση. Το μόνο, ίσως, που έλειπε από τον κυπριακό αθλητισμό, ώστε να έχει τις προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης, ήταν το εντονότερο ενδιαφέρον της Πολιτείας. 

Όχι ότι η Πολιτεία δεν ασχολείται, αφού ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, που είναι η ανώτατη αθλητική αρχή στη χώρα, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Ωστόσο, ήταν πάγιο αίτημα να δημιουργηθεί υφυπουργείο Αθλητισμού και προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύτηκαν όλοι οι υποψήφιοι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης, δρομολογεί τις εξελίξεις και σύντομα η Κύπρος θα έχει υφυπουργείο Αθλητισμού. 

Τα έμπειρα αθλητικά στελέχη δεν λείπουν. Είτε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, με τον πρόεδρο της τον κ. Χρυσοστόμου, είτε στον ΚΟΑ, που διοικείται ουσιαστικά από την γενική διευθύντρια, κ. Μαιρη Χαραλάμπους - Παπαμιλτιάδη, και θα μετεξελιχθεί σε υφυπουργείο Αθλητισμού. Όλα δείχνουν ότι, για τα δεδομένα μιας μικρής χώρας, οι προοπτικές του κυπριακού αθλητισμού είναι εξαιρετικές και αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στους ανθρώπους που τον διοικούν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.