Η ανακάλυψη «ανάσα» στον Καναδά που δίνει ελπίδες

Χρύσανθος Δοβλέτογλου22 Μαρτίου 2020

Ο Καναδός γιατρός, Άλεν Γκοτιέρ, αναισθησιολόγος στο περιφερειακό νοσοκομείο Περθ και Σμιθ Φολς, στο Οντάριο του Καναδά, βλέποντας βίντεο στο YouTube κατάφερε να φτάσει σε μία ανακάλυψη που μπορεί να σώσει ζωές εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Παράλληλα, ενδεχομένως να αποτελεί την λύση στις ελλείψεις του ιατρικού εξοπλισμού που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο τα περισσότερα νοσοκομεία. Περί τίνος πρόκειται όμως;

Εφτιαξε έναν αναπνευστήρα που θεραπεύει εννιά ασθενείς αντί για έναν, έχοντας για «όπλο» του το δίπλωμα που κατέχει στην αναπνευστική μηχανική, σύμφωνα με το CBC News.

Με τους ειδικούς σε θέματα υγείας να προειδοποιούν ότι αρκετές χώρες -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- δεν διαθέτουν αρκετούς αναπνευστήρες για το χειρότερο σενάριο, είναι λογικό οι γιατροί να προσπαθούν να κάνουν το ιατρικό τους εξοπλισμό να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα.

Για να εκτελεστεί η θεραπεία, πρέπει οι ασθενείς να έχουν παρόμοιο μέγεθος πνεύμονα. Στη συνέχεια, πολλαπλοί εύκαμπτοι σωλήνες είναι τοποθετημένοι στον ένα αναπνευστήρα και έτσι δουλεύει σε όλους με την κανονική του ισχύ.

«Κάποια στιγμή ίσως να μην έχουμε άλλες επιλογές», παραδέχθηκε ο Γκοτιέρ, ενώ σύμφωνα με τον καναδικό Τύπο είχε δοκιμάσει την ιδέα μια φορά στο παρελθόν, για τα θύματα που είχαν πυροβοληθεί το 2017 στο μακελειό στο Λας Βέγκας.

Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, αύξησε την χωρητικότητα των αναπνευστικών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου από ένα σε εννιά. Το θέμα απασχόλησε και τους χρήστες του twitter, ένας από τους οποίους έγραψε: «Μοιραστείτε αυτό που έκανε ώστε να φτάσει σε όλα τα νοσοκομεία.»


Ακόμη και ο Ελον Μασκ, δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του Tesla και του SpaceX, σχολίασε: «Ενδιαφέρουσα περίπτωση». Την ίδια στιγμή οι εταιρείες στις ΗΠΑ προσπαθούν να επιταχύνουν την παραγωγή αναπνευστήρων, καθώς η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να σαρώνει.

Επί του παρόντος, τα αμερικανικά νοσοκομεία διαθέτουν περίπου 170.000 αναπνευστήρες που θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία. Ωστόσο, η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί σχεδόν 742.000 αν πάμε στο πιο σοβαρό σενάριο.

Σε αυτή την περίπτωση η ανακάλυψη του Άλεν Γκοτιέρ είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί σωτήρια!

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.