Η αναγέννηση της Μπαρτσελόνα δια χειρός Τσάβι

Κωστής Παναγιώτου28 Μαρτίου 2022

«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» ή μήπως τη φέρνει; Ο Τσάβι το Νοέμβριο επέστρεψε στη Μπαρτσελόνα και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να αναγεννήσει τους Καταλανούς, φέρνοντάς τους στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League της επόμενης σεζόν.

Μπορεί 42χρονος τεχνικός να έφερε αέρα αλλαγής στο Καμπ Νου, αλλά χωρίς τις απαραίτητες κινήσεις, οι οποίες έγιναν τον Ιανουάριο, οι «μπλαουγκράνα» θα έψαχναν ακόμη να βρουν τα πατήματά τους. Καλός ο Λουκ ντε Γιόνγκ αλλά δεν είναι Ομπαμεγιάνγκ, ενώ Τραορέ και Φεράν Τόρες έδωσαν την ταχύτητα που επιζητούσε ο Τσάβι στην επιθετική γραμμή του.

Ο Ρόναλντ Κούμαν έφυγε ως αποτυχημένος από τη Μπαρτσελόνα, καταλογίζοντάς του την κάκιστη εικόνα της ομάδας, ως ένα βαθμό οι κριτικές που του ασκήθηκαν είχαν βάση, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε πως ήταν είχε να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» της αποχώρησης του Λιονέλ Μέσι. Έκανε λάθη, αλλά προσπάθησε να βάλει ξανά τους Καταλανούς στις ράγες της Μασία ( ακαδημίες Μπαρτσελόνα ).

Η Μπαρτσελόνα δεν βοήθησε τον Κούμαν ή ο Ολλανδός τους Καταλανούς;

Σε αυτό το σημείο να σας θυμίσουμε πως ο Ολλανδός πέρα από τη φυγή του Αργεντινού έπρεπε να χτίσει ένα ρόστερ με «ψίχουλα». Για αυτό θέτουμε και το παραπάνω ερώτημα.

Ο Κούμαν βλέποντας τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου κοίταξε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα τόσο ο ίδιος, όσο και η Μπαρτσελόνα. Να βγάλει μπροστά τα ταλαντούχα παιδιά που βρίσκονται στις ακαδημίες της ομάδας και να προσπαθήσει να χτίσει πάνω τους την επόμενη μέρα.

Βέβαια, μια χούφτα από πιτσιρικάδες δεν μπορούσαν να βγάλουν τους «μπλαουγκάνα» από το βάλτο που είχαν πέσει, χρειαζόταν ορισμένους παίκτες που θα έβγαιναν μπροστά και θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι. Εδώ σημειώνεται και το πρώτο λάθος του Κούμαν και συνάμα όχι. Το καλοκαίρι τα ταμεία της ομάδας ήταν σε τραγική κατάσταση, οπότε ο 59χρονος τεχνικός έπρεπε επιλέξει από μια μικρή λίστα ποδοσφαιριστών τους παίκτες που θα αποτελούσαν την πρώτη γραμμή κρούσης.

Οι επιλογές που έκανε δεν ήταν και οι καλύτερες, αλλά ο Κούμαν έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να παρουσιάσει μια ανταγωνιστική ομάδα, αλλά παράλληλα να δείξει στους διοικούντες της Μπαρτσελόνα το μέλλον.

Η επιστροφή του Τσάβι ήταν μονόδρομος

Και τελικά οι άνθρωποι του συλλόγου κατάλαβαν πως πρέπει να φέρουν στον πάγκο έναν άνθρωπο που ξέρει πως λειτουργεί ο οργανισμός, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να οδηγήσει την ομάδα στο επίπεδο που ανήκει.

Ο Ολλανδός δεν μπορούσε να αναστρέψει την κατάσταση, οπότε η αποχώρησή του ήταν μονόδρομος. Όπως και η επιστροφή του Τσάβι, ώστε να γίνουν πράξη όσα προαναφέραμε.

Επίσης, η τεράστια οικονομική συμφωνία της Μπαρτσελονά με το Spotify έδωσε τη δυνατότητα στον Τσάβι να κινηθεί με σχετική άνεση τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Σύμφωνα με την καταλονική εφημερίδα Mundo Deportivo, οι «μπλαουγκράνα» για τέσσερα χρόνια συμφωνίας θα βάλουν στα ταμεία τους 275 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Ανταμά Τραορέ, Πιερ Ομπαμεγιάνγκ, Φεράν Τόρες και Ντάνι Άλβες ήταν οι ποδοσφαιριστές που μετακόμισαν τον Ιανουάριο στο Καμπ Νου.

Οι προσθήκες και η ανάσταση του Ντεμπελέ

Οι προσθήκες του χειμώνα έδεσαν ιδανικά με τον τρόπο ποδοσφαίρου που θέλει να εφαρμόσει ο Καταλανός προπονητής στη δική του Μπαρτσελόνα. Με εξαίρεση τον Ντάνι Άλβες, οποίος επέστρεψε για να προσφέρει εμπειρία, οι υπόλοιποι τρεις ήταν επιλογές με βάση το τακτικό πλάνο του Τσάβι.

Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει μεταμορφωθεί από την ώρα που πάτησε το πόδι του στην Ισπανία και δεν θυμίζει σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή που βλέπαμε το τελευταίο διάστημα στην Άρσεναλ.

Ο Γκαμπονέζος επιθετικός σε 7 συμμετοχές του στο πρωτάθλημα ( 6 ως βασικός ) έχει σκοράρει ισάριθμα τέρματα, έχοντας 4.2 npxG ( npxG: χωρίς να υπολογίζονται τα πεναλτι ). Ενώ ανά 90λεπτο έχει το εντυπωσιακό 0.85 npxG. Επίσης, έχει δώσει μια ασίστ με 0.9 xA, δηλαδή όσο του αντιστοιχούσε.

Παράλληλα έχει τον υψηλότερο αριθμό, από τους συμπαίκτες του στη Μπαρτσελόνα, σε συνδυασμό npxG+xA ανά παιχνίδι, οποίος ανέρχεται στο 1.04.

Ο Φεράν Τόρες από την πλευρά του τα κάνει όλα και συμφέρει. Έχει αγωνιστεί σε 8 αναμετρήσεις ( 7 ως βασικός ) και έχει σκοράρει 4 τέρματα, ενώ έχει μοιράσει 3 ασίστ.

Συνολικά έχει 4.4 npxG και 1.6 xΑ, ενώ ανά αγώνα 0.62 npxG. Τέλος, ανά 90λεπτο έχει 0.84 npxG+xA, δηλαδή είναι με διαφορά ο δεύτερος πιο απειλητικός ποδοσφαιριστής μετά τον Ομπαμεγιάνγκ.

Τέλος, ο Τραορέ δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, αλλά ο Ισπανός ήταν άτυχος. Ο Ντεμπελέ με την παρουσία του Τσάβι αναγεννήθηκε και θυμίζει τους λόγους που η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2017 έβγαλε από τα ταμεία της 140 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Ντόρτμουντ.

Ο Γάλλος πριν την άφιξη του Τσάβι φαινόταν πως θα αποτελέσει παρελθόν από την ομάδα και πιθανότατα να παρακολουθούσε τους τελευταίους μήνες της σεζόν από τις κερκίδες. Ο 42χρονος τεχνικός, όμως, τον έβαλε στην εξίσωση και δικαιώνεται απόλυτα για την επιλογή του να τον κρατήσει στο ρόστερ.

Ο Ντεμπελέ με τον Κούμαν δεν είχε καταφέρει να προσφέρει τίποτα στην ομάδα του. Από το Νοέμβριο και μετά, δηλαδή από τον ερχομό του Τσάβι και ύστερα, έχει μοιράσει 9 ασίστ και έχει βρει μια φορά το δρόμο προς τα δίχτυα. Πλέον, είναι ο παίκτης από τον οποίο είναι πιο πιθανό να προέλθει μια πάσα, η οποία θα καταλήξει σε γκολ, έχοντας 0.57 xA.

Επιπλέον, είναι τρίτος στην κατηγορία npxG+xA, μετά τους Φεράν Τόρες και Ομπαμεγιάνγκ, με 0.76.

Πρώτα η άμυνα και μετά η επίθεση

Ο Τσάβι ανέλαβε τη Μπαρτσελόνα στην 7η θέση του πρωταθλήματος, έχοντας αποκλειστεί από την επόμενη φάση του Champions League. Σήμερα η ομάδα του βρίσκεται στη 3η θέση, ισόβαθμη με την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία έχει και ένα παιχνίδι περισσότερο από τους Καταλανούς.

Ο Καταλανός προπονητής κατάφερε ήδη να γράψει ιστορία και ως προπονητής της αγαπημένης του ομάδας, καθώς με τη νίκη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου έγινε ο δεύτερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου που δεν έχει ηττηθεί τους δέκα πρώτους αγώνες του. Ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Πρώτο μέλημα του 42χρονου τεχνικού ήταν να φτιάξει τα κακώς κείμενα της αμυντικής λειτουργίας και μετέπειτα την επίθεση. Για να γίνει αντιληπτό θα σας παραθέσουμε τι έκανε η Μπαρτσελόνα στους δέκα αγώνες που έκατσε στον πάγκο της ο Κούμαν και τους αντίστοιχους δέκα του Τσάβι.

Με τον Ολλανδό οι Καταλανοί πέτυχαν 15 τέρματα και δέχτηκαν 11, ενώ με τον Καταλανό είχαν 17 ενεργητικό και 10 παθητικό. Πάμε, όμως, να δούμε με την βοήθεια των xG, πόσο πραγματικά απειλούσε η Μπαρτσελόνα και πόσο απειλούταν στις δύο εποχές.

Εποχή Κούμαν

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

18.4

11.1

Εποχή Τσάβι

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

11.5

7.2

Η διαφορά στην άμυνα είναι εμφανής, με τον Τσάβι η Μπαρτσελόνα δέχτηκε 2.9 xG λιγότερα σε σχέση με τον Κούμαν. Στην επίθεση παρότι οι «μπλαουγκράνα» απειλούσαν περισσότερο με τον Ολλανδό δεν σκόραραν όσο με τον Καταλανό. Σε αυτό σημείο μπαίνει ο παράγοντας τύχη και ρέντα.

Απομένουν, όμως, έξι αναμετρήσεις με τον Τσάβι στο πάγκο της ομάδας, στις οποίες παρατηρούμε και τη μεγαλύτερη αλλαγή όσο αναφορά την επίθεση. Στους έξι τελευταίους αγώνες στη LaLiga η Μπαρτσελόνα έχει σκοράρει 20 φορές, ενώ έχει δεχτεί μόλις 4 τέρματα, έχοντας 16.9 xG (Υπέρ) και 5.2 xG (Κατά).

Μπαρτσελόνα – Τσάβι

Γκολ (Υπέρ)

Γκολ (Κατά)

37

14

xG (Υπέρ)

xG (Κατά)

28.4

12.4

Αν δεν υπάρχει ικανότητα, δεν υπάρχουν και αποτελέσματα, αλλά αν συνδυάσεις ικανότητα και τύχη μαζί το μείγμα γίνεται εκρηκτικό και μπορεί να σε οδηγήσει σε κορυφές.

Data: FΒref

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.