Η αναδιάρθρωση έφερε την απαξίωση

Κυριάκος Θωμαϊδης23 Απριλίου 2022

Ούτε Μεγάλη Εβδομάδα λέει να ησυχάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο: Στη Super League 2 καταγγέλθηκε με επίσημη ανακοίνωση απόπειρα δωροδοκίας.

Προηγήθηκαν δεκάδες φάκελοι της Sportradar, οι οποίοι καταδεικνύουν όχι μόνο τη διαφθορά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, αλλά και την ένδεια. Η παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση των ποδοσφαιριστών, η FIFPro, έχει στα χέρια της καταγγελίες από τη χώρα μας, όπου περιγράφονται οι τρόποι χειραγώγησης των αγώνων. Οι παίκτες υποχρεώνονται σε μειωμένη απόδοση γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να πληρωθούν! Ετσι ανθίζει ο παράνομος στοιχηματισμός.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης φέρει ακέραιη την ευθύνη για όλα αυτά που συμβαίνουν στη Super League 2. Ηταν ο εμπνευστής μιας τερατώδους και παράνομης αναδιάρθρωσης, καθώς συγκέντρωσε 34 ομάδες σε ένα αναξιόπιστο πρωτάθλημα και κατάργησε κάθε ποδοσφαιρικό κανονισμό, ο οποίος με σαφήνεια προβλέπει ότι οι αναδιαρθρώσεις γίνονται πάντα από τη μεθεπόμενη σεζόν.

Τον Αύγουστο του 2021 ο κ. Αυγενάκης επιχείρησε στη Βουλή να αιτιολογήσει τη συγχώνευση της Super League 2 και της Football League. Μίλησε για αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια και ισχυρίστηκε ότι δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας, βιωσιμότητας, ανταγωνιστικότητας και αναβαθμισμένης ποιότητας! Αν βρείτε όλα αυτά στο ταλαίπωρο πρωτάθλημα της Super League 2, τότε μάλλον θα έχετε πιάσει το τζόκερ.

Ας μην μιλήσουμε για την αξιοπιστία που πήγε περίπατο. Ας μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα, η οποία - κατά την αθλητική ηγεσία – ήταν απολύτως εγγυημένη. Κοντά στο μισό εκατ. ευρώ υποσχέθηκε ο αμετροεπής υφυπουργός σε κάθε ομάδα και δεν έχουν πάρει ούτε εκατό χιλιάρικα.

Οι ποδοσφαιριστές είναι απλήρωτοι, οι προπονητές ψάχνουν για δουλειά, οι μάνατζερ τραβάνε τα μαλλιά τους και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή την ευρωπαϊκής μαύρης λίστας. Τα χρέη που κατέγραψε ο ΠΣΑΠΠ αγγίζουν τα 26 εκατ. ευρώ και κατά άλλους - μάλλον σοβαρότερους- υπολογισμούς ξεπερνούν τα 50 εκατ. Ηδη μας αντιμετωπίζουν ως τον παράδεισο του παράνομου στοιχηματισμού.

Η Β’ Εθνική και μετέπειτα Super League 2 ήταν πάντα μια προβληματική κατηγορία. Εντοπίστηκε στο Koriopolis, επιβεβαιώθηκε με τους φακέλους της Εταιρείας Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης και κατέληξε σε μία πρωτοφανή απαξίωση, η οποία φέρνει τη σφραγίδα του κ. Αυγενάκη. Δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προστατεύσει την αξιοπιστία του προϊόντος και περιορίστηκε σε ένα μεγαλοπρεπές καλοκαιρινό ρουσφέτι που αποδείχτηκε φούσκα.

Η μόνη λύση για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο γενναίος περιορισμός των επαγγελματικών ομάδων. Η στήλη έχει προτείνει εδώ και μία πενταετία 10 ομάδες στην πρώτη κατηγορία (με τέσσερις γύρους) και 12 ομάδες στη δεύτερη κατηγορία (με τρεις γύρους). Η πρόταση ακούστηκε πολύ ενδιαφέρουσα στους υπερεθνικούς οργανισμούς, αλλά – όπως έλεγαν – το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει η Ελλάδα. Δυστυχώς δεν ξέρει να χειρίζεται ούτε το ένα ούτε τ' άλλο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.