Η αμυντική λειτουργία δίνει τους βαθμούς στον Άρη

Γιώργος Στράντζαλης09 Δεκεμβρίου 2021

Οταν η επιθετική γραμμή δεν βρίσκει τρόπο να κλειδώσει τη νίκη, τότε η άμυνα αναλαμβάνει δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αρης νίκησε και στα επτά παιχνίδια που βρήκε πρώτος γκολ.

Αν μη τι άλλο, οι Κιτρινόμαυροι κερδίζουν τις εντυπώσεις μεσοεπιθετικά καθώς εκεί έχουν τις επιλογές, την ποιότητα και τις προσωπικότητες στο ρόστερ.

 Από εκεί, κατά βάση, βρίσκουν και γκολ. Η άμυνα ωστόσο είναι εκείνη που έχει δώσει βαθμούς, ειδικά στα παιχνίδια που ο Αρης δεν βρήκε τρόπο επιθετικά να ισχυροποιήσει το προβάδισμά του και χρειάστηκε να πάει σε διαχείριση αποτελέσματος. 

Όπως για παράδειγμα στα τελευταία δύο παιχνίδια Πρωταθλήματος με ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης. Και στα δύο η άμυνα κράτησε το μηδέν. Έτσι συμπλήρωσε έξι clean sheets (καθαρή εστία), τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην Super League!

Ξέρει να αμύνεται

Με εξαίρεση την… πλημμύρα στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, όπου δεν λειτούργησε σωστά τίποτε, η ομάδα παραμένει από τις πιο αξιόπιστες στα αμυντικά της καθήκοντα, έχοντας την τρίτη καλύτερη αμυντική επίδοση της Super League, μετά τον ΠΑΣ και τον Ολυμπιακό. 

Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά πως ο Αρης κάθεται πίσω, ότι παίζει μαζική άμυνα, αλλά έχει έναν μοναδικό τρόπο να είναι αποτελεσματικός και να στηρίζεται (και) στην αμυντική επίδοση, στο οργανωμένο αμυντικά παιχνίδι και στην κατάλληλη χημεία που έχει βρεθεί μεταξύ του συνόλου.

 Τα τελευταία δύο παιχνίδι με ΠΑΟΚ και Αστέρα Τρίπολης αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ειδικά στο β’ ημίχρονο του ντέρμπι της Τούμπας όπου η ομάδα δέχτηκε πίεση και την αντέκρουσε με την καλή της αμυντική λειτουργία.

Οι βασικοί άξονες

Η αμυντική συμπεριφορά μίας ομάδας φαίνεται από τον τρόπο που αμύνεται το σύνολο και όχι αποκλειστικά η τετράδα μπροστά από τον τερματοφύλακα. Είναι η λειτουργία και η αυτοσυγκέντρωση, που δείχνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές στο πλάνο του προπονητή, αυτά τα οποία κάνουν τη διαφορά. Και εδώ ο Άκης Μάντζιος έχει βάλει τη σφραγίδα του με ένα σχέδιο στηριζόμενο σε συγκεκριμένους άξονες:

1) το πρέσινγκ ψηλά. Η άμυνα αρχίζει από την επίθεση, η ομάδα έχει μάθει να τρέχει και να πρεσάρει, να κλέβει μπάλες και να παίρνει δεύτερες κατοχές και κατ' επέκταση και γκολ. Ασφαλώς έχει τους παίκτες να το υποστηρίξουν.

2) το passing game και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κατοχή μπάλας. Ο Αρης παίζει ποδόσφαιρο το οποίο στηρίζεται στο ομαδικό πνεύμα, τις πολλές πάσες, αναδεικνύοντας την ποιότητα συγκεκριμένων παικτών του από τη μέση και μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκει πάντα τη λύση να ξεκλειδώσει τις αντίπαλες άμυνες. Δεν είναι τυχαίο πως με τις 787 πάσες μέχρι τώρα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίπεδο στη Super League.

Τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά

Ο Αρης διαθέτει στην άμυνα από τις καλύτερες τετράδες του Πρωταθλήματος και τα πεπραγμένα τους, στα παιχνίδια που έπαιξαν όλοι μαζί, είναι η απόδειξη. Το καλοκαίρι ψώνισε ποιότητα και εμπειρία με την προσθήκη του Φαμπιάνο και του Μπράμπετς, οι οποίοι φρόντισαν να αποκτήσουν επικοινωνία μέσα από την καθημερινότητα της ομάδας και πλέον ο ένας καλύπτει τον άλλο υποδειγματικά. Σε σημείο που άμα λείπει ο ένας το κενό του να φαίνεται μεγάλο.

 Ο Φαμπιάνο είναι πιο τεχνίτης και έχει την ποιότητα να κατευθύνει, ο Τσέχος είναι πιο σκληρός. Η συμπαράσταση που έχουν από τα δύο μπακ, Σούντγκρεν και Γκάνεα, είναι εξίσου σημαντική και αποτελεί το “κλειδί” της επιτυχίας. 

Ο Σουηδός έχει εξελιχθεί (από πέρυσι) σε κομβικό παίκτη του ρόστερ και από τους πιο σταθερούς σε απόδοση, ο δε Ρουμάνος, με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις του, είναι η αποκάλυψη του φετινού Αρη. Ασφαλώς η αμυντική συμπεριφορά μίας ομάδας κρίνεται από τη λειτουργία του συνόλου. Ωστόσο, στο φετινό Αρη υπάρχουν και τα πρόσωπα που κάνουν τη διαφορά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.