Η αμφισβήτηση του Κλάτενμπεργκ κι ο κίνδυνος της... μπαχαλοποίησης

Δημήτρης Κανελλάκης30 Σεπτεμβρίου 2020

Συναρπαστική προβλέπεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αρχιδιαιτητή, Μαρκ Κλάτενμπεργκ, και τους Ελληνες τηλεκριτικούς διαιτησίας.

Πριν από οτιδήποτε άλλο θέλω να πω ότι αποτελεί καινοτομία, ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη, η απόφαση του Αγγλου πρώην διαιτητή να βγαίνει κάθε βδομάδα και να σχολιάζει δημόσια τις σημαντικότερες, σύμφωνα με αυτόν, φάσεις της αγωνιστικής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τις περιπτώσεις που κρίνει ότι πρέπει να επιληφθεί και να σχολιάσει, δημιουργεί ζητήματα. Και πολύ σοβαρά, μάλιστα...

Διότι, αν ισχύει αυτό που λένε, για παράδειγμα, ο Κάκος, ο Βαρούχας, ο Τσίκινης, ότι ο Κλάτενμπεργκ, δηλαδή, τοποθετείται όχι με βάση το γράμμα του κανονισμού αλλά με το... πνεύμα του, τότε υπάρχει θέμα.

Νομίζω ότι ο καθένας το καταλαβαίνει πως αν δεν υπάρχει μια ομοιομορφία στις αποφάσεις των διαιτητών, η οποία επιτυγχάνεται μόνο όταν όλοι κρίνουν κάθε φάση με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να παρεκκλίνουν από τον κανονισμό και να επηρεάζονται από υποκειμενικά δεδομένα, ο κίνδυνος της... μπαχαλοποίησης είναι υπαρκτός.

Δυσκολεύομαι, για παράδειγμα, να κατανοήσω πώς γίνεται στη φάση με τον Ινσούα, που βάζει το χέρι του στη μπάλα που κρατάει ο Τσιντώτας αφού έχει πιάσει το πέναλτι στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, ο Κλάτενμπεργκ να λέει ότι δεν υπάρχει πρόθεση άρα καλώς δεν δόθηκε νέο πέναλτι, το ίδιο να λένε και κάποιοι εν ενεργεία διαιτητές και όλοι οι τηλεκριτικοί διαιτησίας να έχουν αντίθετη άποψη.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι θέμα ερμηνείας του κανονισμού, που αλλιώς τον ερμηνεύει ο Κλάτενμπεργκ κι αλλιώς οι τηλεκριτικοί διαιτησίας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο αρχιδιαιτητής ξέρει τον κανονισμό και οι τηλεκριτικοί δεν τον ξέρουν.

Αυτό που ξέρω είναι πως ό,τι κι αν συμβαίνει, υπάρχει πρόβλημα. Δεν γίνεται να βλέπουμε σε επανάληψη τις φάσεις των αγώνων, να έχουμε δίπλα μας και τον κανονισμό διαιτησίας και αλλιώς να αποφαίνεται ο Κλάτενμπεργκ, αλλιώς οι τηλεκριτικοί διαιτησίας.

Δεν είναι λογικό αυτό, έτσι δεν είναι; Κι επειδή ακριβώς δεν είναι λογικό, είναι άκρως ανησυχητικό.

Εφόσον η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, το πρώτο που θα συμβεί είναι να προκληθούν υποψίες για τον κόσμο που παρακολουθεί. Ολοι θα αρχίσουν να σκέφτονται, και με το δίκιο τους, ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την διαδιακασία κάτι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και θα χαθεί η... μπάλα.

Ηδη ο Τσίκινης έχει πει για τον Κλάτενμπεργκ ότι “φτιάχνει δικούς του κανονισμούς”, ο Βαρούχας πως “νομίζει ότι είμαστε από το Μπαγκλαντές” κι ο Κάκος ότι “μας θεωρεί ιθαγενείς”

Πραγματικά, απορώ πού θα μας βγάλει αυτή η μετωπική σύγκρουση...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.