Η «ακτινογραφία» των τριών υποψήφιων αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Metrosport Team30 Αυγούστου 2020

Αντίστροφα μετράει ο ΠΑΟΚ για την αυριανή (31/8, 13:00) κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου του Champions League μέσα από την οποία θα μάθει το όνομα της ομάδας που θα κληθεί να ξεπεράσει σε νοκ άουτ ματς, προκειμένου να βρεθεί στα πλέι οφ.

Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου ή Γάνδη; Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να αποφύγει τους Πορτογάλους και προτιμά τους Βέλγους ωστόσο όλα θα κριθούν από την κληρωτίδα και φυσικά στη συνέχεια μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το metrospotr.gr βάζει στο «μικροσκόπιο» τις τρεις ομάδες για να έχετε μια πρώτη εικόνα των δεδομένων με τα οποία μπήκαν στη νέα αγωνιστική περίοδο.

Μπενφίκα: Ζέσους reloaded

Έχασε τα ηνία της πρωταθλήτριας από την Πόρτο, τερματίζοντας πέντε βαθμούς πίσω από τους «Δράκους» και βρίσκεται ξανά μεταξύ των υποψηφίων αντιπάλων του ΠΑΟΚ μετά από δύο χρόνια, όταν είχε προκριθεί με μία ισοπαλία 1-1 στο Ντα Λουζ και μία νίκη 4-1 στην Τούμπα, αλλά και για τρίτη φορά συνολικά στην ευρωπαϊκή ιστορία του Δικεφάλου. Επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία μετά από πέντε χρόνια ο Χόρχε Ζέσους, έπειτα από τρία χρόνια στην Σπόρτινγκ και από έναν σε Αλ Χιλάλ και Φλαμένγκο και προσπαθεί να την «μοντάρει» ενόψει της έναρξης των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Μια πολύ έμπειρη ομάδα, εκ των δύο κορυφαίων στη χώρα μαζί με την Πόρτο, κάτι που φαίνεται και με τους 74 εγχώριους τίτλους. Δεν έμεινε άπραγη στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς απέκτησε τον φιναλίστ με την Τότεναμ του περσινού Champions League, τον 33χρονο Βέλγο στόπερ, Γιαν Βερτόνγκεν, τον 24χρονο ταλαντούχο επιθετικό, Λούκα Βάλντσμιντ, από την Φράιμπουργκ, κερδίζοντας στην «κούρσα» ομάδες όπως η Τσέλσι, ενώ δαπάνησε 20 εκατ. ευρώ για να φέρει από την Κορίνθιανς τον 22χρονο Βραζιλιάνο μέσο, Πεδρίνιο. Θυμίζουμε, ότι από τον Ιανουάριο ανήκει στο ρόστερ ο 24χρονος Γερμανός, Τζούλιαν Βάιγκλ, τον οποίο είχε αποκτήσει από την Ντόρτμουντ.

Το λάτιν στοιχείο είναι ξανά έντονο στο ρόστερ, ενώ στα γκολπόστ δεσπόζει το όνομα του δικού μας, Οδυσσέα Βλαχοδήμου και στην άμυνα του διεθνούς Πορτογάλου, Ρούμπεν Ντίας. Ο έμπειρος, επίσης διεθνής Πορτογάλος, Πίζι συνεχίζει να είναι το πρώτο βιολί στη μεσαία γραμμή, βοηθώντας τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στην οργάνωση, αν και οι μεταγραφικές σειρήνες ηχούν έντονα στα αυτιά του. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τότεναμ τον έχει ψηλά στη λίστα της. Στην επίθεση, ο Βραζιλιάνος, Κάρλος Βινίσιους, έχει γίνει το βαρύ πυροβολικό της, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον Ελβετό Σεφέροβιτς.

Χρύσανθος Δοβλέτογλου

Ντιναμό Κιέβου: Η ουκρανική υπερδύναμη και ο πατέρας Λουτσέσκου

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Μπεσίκτας την περασμένη Τρίτη στην Τούμπα και έτσι εξασφάλισε την συμμετοχή του στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το θέμα όμως για τον Δικέφαλο όμως είναι, σε ποια διοργάνωση θα συνεχίσει. Την Δευτέρα 31 Αυγούστου η ομάδα της Θεσσαλονίκης περιμένει να μάθει την αντίπαλό της στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μία εκ των τριών είναι και η Ντιναμό Κιέβου, οι άλλες δύο είναι η Μπενφίκα και η Γάνδη.

Η ουκρανική ομάδα είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στη χώρα της. Εχει κατακτήσει 15 πρωταθλήματα Ουκρανίας, 12 Κύπελλα Ουκρανίας, 9 Σούπερ Καπ Ουκρανίας, 13 πρωταθλήματα Σοβιετικής Ενωσης, 3 Κύπελλα Σοβιετικής Ενωσης, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Η πιο επιτυχημένη περίοδος της ιστορίας της ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, όταν με προπονητή τον Βαλερί Λομπανόφσκι κατέκτησε τα 2 Κύπελλα Κυπελλούχων που έχει, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 7 πρωτάθλημα Σοβιετικής Ενωσης και 5 Κύπελλα.

Την τελευταία 20ετία έχει ανταγωνισμό στο Ουκρανικό πρωτάθλημα, την Σαχτάρ, η οποία την έχει αφήσει χωρίς πρωτάθλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, μετά από τέσσερα συναπτά έτη χωρίς τίτλο, στο τέλος της φετινής χρονιάς κατέκτησε το Κύπελλο Ουκρανίας στα πέναλτι κόντρα στην Βόρσκλα ενώ τερμάτισε στην 2η θέση.

Από το καλοκαίρι προπονητής της είναι ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος έγραψε ιστορία με την μισητή αντίπαλο Σαχτάρ για δώδεκα έτη και με την πρόσληψή του υπήρξαν αντιδράσεις από τους φανατικούς οπαδούς της. Τελικά παρά τις φήμες για παραίτηση, ξεκίνησε κανονικά την καριέρα του στην ομάδα του Κιέβου. Ο πρώτος αγώνας του ήταν κόντρα στην Σαχτάρ για το Σούπερ Καπ, με τη Ντιναμό να κερδίζει με 3-1 και να κατακτά το τρόπαιο. Στο πλευρό του βρίσκεται ένας γνώριμος του Δικεφάλου, ο βοηθός του Ραζβάν Λουτσέσκου, Ντιέγκο Λόνγκο.

Το ρόστερ της δεν είχε μεγάλες αλλαγές το καλοκαίρι. Αποχώρησαν οι αναπληρωματικοί Πίβαριτς (αρ.μπακ) και Κραβτσένκο (δ.μπακ). Απέκτησε τον Κόστεβιτς (αρ.μπακ) από την Λεχ Πόζναν και τον Κράβετς (φορ) από την Καϊσέρισπορ, ενώ ανέβηκαν στην πρώτη ομάδα έξι παίκτες από τη δεύτερη ομάδα. Μάλιστα ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε τους τρεις εξ αυτών στα δύο πρώτα ματς. Ο Σιρότα (στόπερ) και Τίμτσικ (δ.μπακ) έπαιξαν βασικοί και ο Λέντνεφ (μεσοεπιθετικός) μπήκε ως αλλαγή.

Συνολικά από το ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Σίντορτσουκ (αμ.χαφ-αρχηγός), Γκάρμας (μεσοεπιθετικός), Σολ (φορ), Βέρμπιτς (εξτρέμ), ο ταλαντούχος Τσιγκάνκοφ (εξτρέμ) και ο Μπόικο (τερματοφύλακας) που είχε απασχολήσει στο παρελθόν τον ΠΑΟΚ.

Πέτρος Χαριζακλής


Γάνδη: O παλιόφιλος Μπόλονι και η ευκαιρία

Η Γάνδη είναι ένας από τους τρεις πιθανούς αντιπάλους του ΠΑΟΚ στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Μαζί με την Μπενφίκα και την Ντιναμό Κιέβου, η βελγική ομάδα είναι ανάμεσα στις ομάδες που πιθανόν να βρεθούν στον δρόμο του Δικεφάλου.

Στο τιμόνι της βρίσκεται ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Λάσλο Μπόλονι, που αντικατέστησε στις 20 Αυγούστου τον Δανό Γες Τόρουπ.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1864, όντας ένας από τους αρχαιότερους στο Βέλγιο με τη γαλλική ονομασία La Gantoise. Το ποδοσφαιρικό τμήμα δημιουργήθηκε το 1900.

Εντός συνόρων έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (2015) και τρία κύπελλα (1964, 1984, 2010). Στην Ευρώπη η καλύτερη παρουσία της ήταν τη σεζόν 1991-1992 όταν έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

Την περσινή σεζόν, η Γάνδη τερμάτισε δεύτερη με 55 βαθμούς μετά την απόφαση της διακοπής του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φέτος δεν έχει ξεκινήσει καθόλου καλά στο πρωτάθλημα όντας η μοναδική ομάδα χωρίς βαθμό μετά από τρεις αγωνιστικές.

Το ρόστερ της έχει υποστεί σημαντικές ανακατατάξεις με κυριότερη την πώληση του μεγάλου της αστεριού, του Καναδού Τζόναθαν Ντέιβιντ στη Λιλ έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 20χρονος άσος είχε την περασμένη σεζόν 23 γκολ και 10 ασίστ σε 40 αγώνες ενώ συνολικά σε μία διετία στη Γάνδη είχε 37 γκολ και 15 ασίστ σε 87 αγώνες.

Στέφανος Αβραμίδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.