H υπομονή και ο ρεαλισμός κέρδισαν τελικά τον φόβο

Βασίλης Μάστορας03 Ιουνίου 2020

Τις πρώτες ημέρες του lockdown είχα γράψει σ’ αυτή εδώ τη γωνιά ότι «λίγοι θα γκρινιάξουν για τα αυστηρά μέτρα πρόληψης, άλλα όλοι για την απουσία μέτρων που θα στοιχίσουν χιλιάδες ζωές». 

Ήταν οι μέρες που κανείς δεν μπορούσε να μετρήσει το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας. Όλοι ζούσαμε πρωτόγνωρες στιγμές και αγωνιούσαμε για την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα έδειξε αντανακλαστικά και μετράει, τηρουμένων των αναλογιών, λίγους θανάτους. «Το ποσοστό επιτυχίας του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» έφθασε στο 80% τόνισε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας απευθυνόμενος προς όλες και όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ζημία στις οικονομίες των χωρών είναι τεράστιες και σ΄ αυτές κάνουν πλέον focus όλα τα κράτη. Θα ήταν άδικο όμως να κριθούν με τα σημερινά δεδομένα οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα στην κρίση. Τότε που φάνταζε ως πιθανότερο σενάριο η διακοπή όλων των επαγγελματικών Πρωταθλημάτων και θεωρούνταν εμπνευσμένη η απόφαση για οριστική διακοπή τους. Η «Equipe» σε πρωτοσέλιδό της καυτηρίασε την απόφαση των γαλλικών Αρχών να διακόψουν οριστικά τη Ligue 1, χαρακτηρίζοντας την ηλίθια.

Ναι, τώρα εκείνη η απόφαση όπως και όλες οι παρόμοιες που λήφθηκαν για άλλα αθλήματα φαντάζουν εξωπραγματικές. Την ώρα που σχεδόν όλα τα Πρωταθλήματα της Ευρώπης θα συνεχιστούν.

Το Σ/Κ αρχίζει και η Super League 1. Η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά και πάλι στο ποδόσφαιρο, αλλά όπως είπε και ο Μέσι «τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά». Καμία αντίρρηση. Οι άδειες κερκίδες, τα μέτρα προφύλαξης, η πολύμηνη αποχή, είναι το αποτύπωμα που άφησε στα σπορ η πανδημία. Συγχρόνως μέσα από την κρίση ξεπήδησε και το μήνυμα ότι η υπομονή και ο ρεαλισμός κέρδισαν τελικά τον φόβο. Γι’ αυτό και η μπάλα θα κυλήσει πάλι στο χορτάρι, αλλά θα πρέπει να σεβόμαστε και τις αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα στον… πόλεμο.

FOCUS

Η ΑΕΚ παραμένει στο παιχνίδι για την απόκτηση του Ματέο Γκαρσία, έστω και με δανεισμό, καλύπτοντας το «βαρύ» συμβόλαιο του παίκτη. Ο Αρης δεν βολευόταν με μία περισσότερο έξυπνη πρόταση στον Ερ. Αστέρα από αυτή της αγοράς του;

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.