H αντίφαση του Αλεξάντερ Τσέφεριν

Κυριάκος Θωμαϊδης13 Μαρτίου 2022

Όταν αποπέμφθηκε ο Μισέλ Πλατινί από την UEFA, η θέση του προέδρου χήρεψε. Την κατέλαβε ένας σχετικά άγνωστος Σλοβένος δικηγόρος επειδή ήταν το αουτσάιντερ!

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, σήμερα στα 55 του, έχει ήδη δύο προεδρικές θητείες στην Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Το 2016 κατάφερε να βάλει στο περιθώριο τους Αγγλοσάξωνες και τους αυτοαποκαλούμενους βασιλιάδες ης Ευρώπης, τους Ολλανδούς. Η άνετη νίκη του οφείλονταν στην υπόγεια συμφωνία με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και περισσότερο με τη Ρωσία ότι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα φροντίσει για τους αδύναμους και όχι για τους ισχυρούς.

Πράγματι ήταν άκαμπτος στο θέμα της δημιουργίας της European Super League, σε σημείο να χαλάσει τις σχέσεις του με τον Ανιέλι. Επίσης είπε την αλήθεια όταν τον ρώτησαν αν τον υποστήριξε ο Τζιάνι Ινφαντίνο. «Δεν ζήτησα καμία υποστήριξη από τον πρόεδρο της FIFA», απάντησε προ εξαετίας ο Τσέφεριν. Ηδη οι σχέσεις τους είναι τεταμένες και η κόντρα για το προτεινόμενο ανά διετία Μουντιάλ, καλά κρατεί.

Με μαύρη ζώνη στο καράτε και έχοντας διασχίσει πέντε φορές τη Σαχάρα είτε με αυτοκίνητο είτε με μοτοσικλέτα, ο Τσέφεριν έδειχνε να συνδυάζει τα προσόντα του τεχνοκράτη και του ανθρώπου που ήξερε να απευθύνεται στον καθένα. Ηταν το ίδιο καλός και στα αλώνια και στα σαλόνια.

Όμως όταν ήρθε ο πόλεμος άρχισε να χάνει την ισορροπία του. Παρότι αναγνώριζε ότι τον βοήθησαν οι Ρώσοι και οι άλλοι πρώην ανατολικοί ώστε να κρατήσει το ποδοσφαιρικό σκήπτρο της Ευρώπης, καταλάβαινε παράλληλα ότι όφειλε να συνταχθεί με τη Δύση. Ηταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των αθλητικών κυρώσεων που έφτανε μέχρι τον αποκλεισμό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα των ομάδων της Ρωσίας.

Το μοιραίο λάθος του έγινε μόλις προχθές. Σε μία συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ισχυρίστηκε ότι για όσες αποφάσεις πήρε, έπαιξε ρόλο η διαπίστωσή του πως η κρίση δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική.

Ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι πονάει η καρδιά του που τιμωρεί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι ούτε ήθελαν τον πόλεμο ούτε μπορούσαν να τον αποτρέψουν. Φυσικά δεν απάντησε ποτέ ως νομικός για ποιο λόγο να τιμωρείται κάποιος, ο οποίος δεν φταίει σε τίποτε.

Στην ίδια συνέντευξη βιάστηκε να αποκαλύψει ότι οι πολιτικοί τον πίεσαν για να διακόψει τη χορηγία της UEFA με την Gazprom. Ουσιαστικά ομολόγησε πως η κρίση (που ασφαλώς έχει τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις) είναι εξόχως πολιτική.

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν κοντεύει να πάθει τα ίδια με τον Μισέλ Πλατινί. Δυσκολεύεται να εγκαταλείψει τους ευεργέτες του, πιέζεται από τον δυτικό ορθολογισμό και αυτή η ανισορροπία θα κατακερματίσει το ατσαλάκωτο προφίλ του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.