Γράφτηκε ιστορία: Ολοκληρώθηκε το Brexit

Χάρης Δημαράς01 Φεβρουαρίου 2020

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής το Ηνωμένο Βασιλείο δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το διαζύγιο ήρθε έπειτα από 47 χρόνια μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία και αφού είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα με το οποίο η πλειονότητα των Βρετανων ψήφισε... Brexit. Χθες το βράδυ, χιλιάδες Βρετανοί κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα και κρατώντας πολλά πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε ελεύθεροι».

Σε αχαρτογράφητα νερά... 

H 1η Φεβρουαρίου του 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί μια ιστορική ημέρα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διαχωρίζει τη θέση του από την Ε.Ε. και μπαίνει σε μία μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει έως το 2021. Η Ένωση βλέπει για πρώτη φορά μέλος της να αποχωρεί και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μπαίνουμε σε «αχαρτογράφητα νερά».

Προβληματισμός στη Σκωτία

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σκωτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ο τόνος ήταν εντελώς διαφορετικός. Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον από το Εδιμβούργο εξέφρασε συναισθήματα προβληματισμού και λύπης και παρουσίασε τις θέσεις της για τα επόμενα βήματα τονίζοντας πάντως πως δεν υπάρχουν νομικές πρωτοβουλίες για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. 

Τζόνσον: «Η στιγμή της αυγής»

O πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του δεν έκρυψε τη χαρά του: «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Είναι η στιγμή της αυγής, η στιγμή που σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη της μεγάλης εθνικής μας παράστασης. Και ναι, είναι η στιγμή να χρησιμοποιήσουμε τις νέες δυνάμεις, την ανάκτηση της κυριαρχίας μας για να φέρουμε σε πέρας τις αλλαγές για τις οποίες ψήφισαν οι πολίτες», τόνισε  στο μαγνητοσκοπημένο του διάγγελμα που ανάρτησε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.