Γουέστ Χαμ: Από το ναδίρ στο ζενίθ

Κωστής Παναγιώτου10 Νοεμβρίου 2021

Η Γουέστ Χαμ βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα, βάζοντας υποψηφιότητα για την πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής Premier League. Πριν δύο χρόνια τα «σφυριά» κινδύνευαν με τον υποβιβασμό τους στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού πoδοσφαίρου και φέτος συγκατοικούν στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Από τα χαμηλά στρώματα της PL σε πορεία για την έξοδο στο Champions League και γιατί όχι και πρωταθλητισμού. Και πριν βιαστείτε να πείτε υπερβολές θυμηθείτε τη σεζόν 2015/16 που η Λέστερ έγινε πρωταθλήτρια Αγγλίας. Στην 11η αγωνιστική που βρισκόμαστε σήμερα, η Λέστερ είχε συγκεντρώσει 22 βαθμούς, ενώ η Γουέστ Χαμ έχει έναν βαθμό περισσότερο (23 βαθμούς). Η μεγάλη διαφορά με τότε είναι πως οι υπόλοιποι διεκδικητές είχαν μείνει από νωρίς πίσω στην κούρσα. Φέτος, όμως, δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο.


Από τη στιγμή που το τρένο μπήκε στις ράγες δεν παρεκκλίνει από την πορεία του

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα τη σεζόν 2017/18. Το Νοέμβριο η διοίκηση της λονδρέζικης ομάδας αποφασίζει να απομακρύνει τον Σλάβεν Μπίλιτς από τον πάγκο της ομάδας και να προσλάβει τον Ντέιβιντ Μόγιες, οποίος ολοκληρώνει τη σεζόν με τη Γουέστ Χαμ στη 13η θέση.

Το καλοκαίρι του 2018 οι άνθρωποι του συλλόγου αποφασίζουν να χωρίσουν οι δρόμοι τους με τον Σκοτσέζο τεχνικό και να φέρουν στον Λονδίνο τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ο Χιλιανός προπονητής καταφέρνει να τερματίσει στη 10η θέση, εξασφαλίζοντας την παραμονή του και την επόμενη χρονιά, αποφασίζοντας με τους διοικούντες των «σφυριών» να προχωρήσουν σε αναδιαμόρφωση του ρόστερ. Οι αλλαγές ξεκίνησαν σταδιακά με την μεσοεπιθετική γραμμή, Τσιτσαρίτο (7,75 εκατ), Άντι Κάρολ (ελευθερος), Μάρκο Αρναούτοβις (25 εκατ.), Έντμιλσον Φερνάντες (7,5 εκάτ.) και Πέδρο Ομπιάνγκ (7,25 εκατ.) αποχώρησαν έναντι του συνολικού ποσού των 47,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στη θέσης τους αποκτήθηκαν οι Σεμπάστιαν Αλέ (50 εκατ.), Πέδρο Φορνάλς (28 εκατ.), Τζάροντ Μπόουεν (21,5 εκατ) και Αλμπιάν Αγιέτι (11,5 εκατ.) δαπανώντας το υπέρογκο ποσό των 111 εκατ. ευρώ.

Οι προσδοκίες όμως των φίλων της ομάδας δεν δικαιώθηκαν, το αντίθετο μάλιστα. Στις 28 Δεκεμβρίου 2019 ο Πελεγκρίνι κάθεται για τελευταία φορά στην άκρη του πάγκου. Την επόμενη, κίολας, μέρα ο Μόγιες αναλαμβάνει πάλι τα ηνία του αγγλικού συλλόγου. Το κάκιστο ξεκίνημα της Γουέστ Χαμ δεν διορθώθηκε από τον 58χρονο προπονητή, καταφέρνοντας την παραμονή της ομάδας στην Premier League, πέντε βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του συλλόγου, Ντέιβιντ Σάλιβαν, αποφασίζει να συνεχίσει με τον Σκωτσέζο τεχνικό στο «τιμόνι» και σήμερα θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένος για αυτή την επιλογή του.

Η ανοικοδόμηση του ρόστερ συνεχίζεται και τη σεζόν 2020/21, αποδεικνύοντας πως το τρένο έχει μπει στις ράγες και δεν παρεκκλίνει από τον προορισμό του. Ο Τόμας Σούτσεκ μετακομίζει μόνιμα στο Λονδίνο, μετά τον εξάμηνο δανεισμό του από τη Σλάβια Πράγας, κοστίζοντας 16,2 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2020. Το ίδιο δρομολόγιο πραγματοποιεί και ο Βλάντιμιρ Κουφάλ ( 6 εκατ. ευρώ). Τη μεταγραφική περίοδος του χειμώνα ο Μόγιες εισηγείται την απόκτηση του Σαΐντ Μπενραχμά, οποίος από τον Οκτώβριο 2019 είχε έρθει με μορφή δανεισμού, βγάζοντας από τα ταμεία 23 εκατ. ευρώ. Επίσης, αποκτήθηκε με δανεισμό και ο Τζέσι Λίνγκαρντ, βοηθώντας στα μέγιστα την ομάδα να βγει στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια μακριά από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το σύνολο του Μόγιες τερμάτισε στην 6η θέση και τα βήματα ανόδου γίνονται ολοένα και πιο φανερά.


Φτάνουμε στο σήμερα

Η φετινή χρονιά (2021/22) ξεκίνησε με την ίδια πολιτική που ακολουθούν τα «σφυριά» εδώ και δύο χρόνια. Σωστές επιλογές τόσο σε παίκτες-πρωταγωνιστές, όσο και σε παίκτες-ρολίστες. Το καλοκαίρι το βάρος έπεσε στη θέση του κεντρικού αμυντικού, με τον Κουρτ Ζούμα να είναι ο εκλεκτός ώστε να δημιουργήσει το βασικό κεντρικό δίδυμο στα μετόπισθεν, με τον έμπειρο Άντζελο Ογκμπόνα, ενώ αποκτήθηκε και ο έμπειρος Άγγλος στόπερ, Κρεγκ Ντόσον, με περισσότερες από 200 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η ενίσχυση δεν ήταν μόνο στην άμυνα, καθώς αποκτήθηκε και ο μεσοεπιθετικός Νίκολα Βλάσιτς από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (30 εκατ. ευρώ).

Όμως τη διαφορά στη φετινή Γουέστ Χαμ την κάνει η επίθεση. Με μια ματιά στις κορυφαίες ομάδες επιθετικά της Premier League διαπιστώνουμε πως ο σύλλογος του Λονδίνου διαθέτει την 3η θέση με 23 τέρματα υπέρ της, πίσω μόνο από την Τσέλσι (27 γκολ) και την υπερηχητική Λίβερπουλ (31 γκολ). Ενώ στην κατάταξη με τις αμυντικές τις επιδόσεις βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με την Άρσεναλ, με 13 γκολ κατά.

Ο Τζαμαϊκανός επιθετικός, Μικαΐλ Αντόνιο, είναι η αιχμή του δόρατος για τα «σφυριά» με 6 γκολ και 3 πάσες που κατέληξαν στα δίχτυα από συμπαίκτες του σε 10 αγώνες στην PL. Άξιοι συμπαραστάτες στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα είναι ο Ισπανός Φορνάλς με 4 τέρματα και 2 ασίστ σε 11 συμμετοχές, ο 24χρονος Μπόουεν σκοράροντας 2 φορές και μοιράζοντας 4 τελικές πάσες σε 11 συμμετοχές και ο Αλγερινός Μπενραχμά με 3 γκολ και 3 ασίστ σε 11 παιχνίδια.


Ράις: To «computer» στη μεσαία γραμμή

Ο Ντέκλαν Ράις είναι αδιαμφισβήτητα το «Α» και το «Ω» αυτή της ομάδας, είναι ο ποδοσφαιριστής που διαχειρίζεται τις περισσότερες κατοχές και μάλιστα είναι ο κορυφαίος τόσο σε πάσες ακριβείας, όσο και σε επιτυχημένες πάσες για τη Γουέστ Χαμ, αλλά δεν σταματάει εκεί. Συνολικά βρίσκεται στην πρώτη θέση από έξι κατηγορίες που είναι κομβικές για κάθε ομάδα.

Αναλυτικά

  • 1ος σε πάσες ακριβείας
  • 1ος σε κοψίματα
  • 1ος σε επιτυχημένες πάσες
  • 1ος σε κερδισμένες κατοχές
  • 1ος σε αναχαιτίσεις της μπάλας
  • 1ος σε κερδισμένα τάκλιν


Ο Ράις σε κάθε παιχνίδι των «σφυριών» επιχειρεί 53.5 πάσες, με ποσοστό επιτυχίας στο 92% και παρότι αγωνίζεται στη θέση του αμυντικού μέσου οι μεταβιβάσεις του στο μισό του γηπέδου που επιτίθεται η ομάδα του είναι περισσότερες (29.6, 90%) από αυτές που τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του στο δικό τους μισό (24.1, 93%), σύμφωνα με τα στατιστικά του SofaScore.

Ο μόλις 22 ετών αρχηγός της Γουέστ Χαμ έχει καταγράψει ήδη στην καριέρα του 142 συμμετοχές στην Premier League, το επίσημο ντεμπούτο του είχε γίνει σε ηλικία 17 ετών στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2016/17 απέναντι στη Μπέρνλι.

Αυτό που απομένει για να καθιερωθεί στους κορυφαίους μέσους της Ευρώπης είναι η διάρκεια, γιατί ποιοτικά ανήκει ήδη εκεί.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.