Γκρι πρέπει να μείνει μόνο το ζακετάκι του Λουτσέσκου

Κώστας Πετρωτός23 Σεπτεμβρίου 2021

Από την στιγμή που ο ίδιος ο Ραζβάν Λουτσέσκου λέει και ξαναλέει ότι η ομάδα απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να είναι και «είμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής», δεν υπάρχει λόγος κανείς να είναι ιδιαίτερα καυστικός με τον ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο. Η υπομονή είναι η λέξη που ταιριάζει γάντι με τις μέρες που διανύει ο Δικέφαλος και από την στιγμή που αυτή συνδυάζεται με τα αποτελέσματα, όπως ακριβώς είχαν θέσει ως στόχο άπαντες εντός συλλόγου, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή ασυνέπεια.

Υπό αυτό το πρίσμα, αντιλαμβάνομαι και την ανάγκη που εξυπηρετεί η στάση του Λουτσέσκου να μην θίγει πολύ, δημοσίως, τα κακώς κείμενα της ομάδας του. Ρωτήθηκε, για παράδειγμα, χθες, για την αδυναμία του ΠΑΟΚ να καθαρίσει στημένες φάσεις (κυρίως από αέρος) και δεν το δέχθηκε, προτάσσοντας την ικανότητα τόσο του Μπαράλες πριν λίγες μέρες, όσο και του Βέργου χθες στο Αγρίνιο. Χωρίς καμία διάθεση να μειώσω την αξία των δύο επιθετικών, καθώς και τις εξαιρετικές εμφανίσεις που έκαναν κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο Βαρέλα (αλλά και ο Μιχαηλίδης) έχει αντιμετωπίσει μεγαλύτερης εμβέλειας φορ, πολύ αποτελεσματικά. Είναι, λοιπόν, ένα θέμα γιατί-κυρίως-ο Βαρέλα δεν μοιάζει αυτή την περίοδο με τον παίκτη του παρελθόντος. Ο προπονητής του, με την στάση του, φρόντισε έμμεσα να απλώσει ασπίδα, όμως, η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του Αφρικανού αμυντικού στα τελευταία ματς δεν παραπέμπει στο «θηρίο», όπως τον είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια και σαφέστατα θα πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Το ντέρμπι με την ΑΕΚ θα έλεγε κανείς είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία.

Όπως και να 'χει, επαναλαμβάνοντας κάτι που είχα γράψει και πριν λίγες μέρες, είναι ξεκάθαρο ότι η επιστροφή του Ίνγκασον είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στην άμυνα του ΠΑΟΚ αυτή την περίοδο. Ο Ισλανδός είναι ο καλύτερος από τους διαθέσιμους στόπερ στα προσωπικά μαρκαρίσματα και εκείνος που μπορεί να δώσει λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με το ματς στην Τρίπολη, χθες ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα σε ό,τι αφορά στην ανασταλτική λειτουργία του για τον ΠΑΟΚ. Με τον Αστέρα, ο ΠΑΟΚ δεν είχε τα «τρυπήματα» στα άκρα της άμυνάς του που βίωσε χθες και έφεραν και τις πιο επικίνδυνες φάσεις για την ομάδα του Αναστασίου.

Η άμυνα του ΠΑΟΚ συνολικά έμοιαζε με γκρίζα ζώνη (όχι στην οργάνωσή της, αλλά στην ατομική απόδοση) κι ας όψεται ο Πασχαλάκης που είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο όχι στον παλιό συμπαίκτη του Νίκο Καρέλη στο φινάλε του ματς. Το ζητούμενο, κατά συνέπεια, είναι το επόμενο διάστημα να αλλάξει χρωματισμό και να αφήσει το γκρι μόνο για το γούρικο ζακετάκι του Λουτσέσκου.

Ο Σίντκλεϊ έχει ποιοτικά στοιχεία στο επιθετικό σκέλος

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, ωστόσο, πρέπει να αισθάνεται ικανοποιημένος από τα στοιχεία που έχει αρχίσει να δείχνει ο Σίντκλεϊ κυρίως και λιγότερο ο Μιτρίτσα και ο Ακπομ. Την εξήγηση γιατί ο Βραζιλιάνος δείχνει λίγο πιο έτοιμος στην παρούσα φάση την έδωσε ο ίδιος ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του (είχε κάνει όλη την προετοιμασία με την Ντιναμό Κιέβου). Ο βραχύσωμος μπακ έχει πολύ καλή επαφή με την μπάλα, παίζει και με τα δύο πόδια και ο ΠΑΟΚ μπορεί να χτίσει πάνω του αρκετές από τις πλαγιοκοπήσεις. Το ερώτημα είναι πόσο καλά θα ανταποκριθεί στο ανασταλτικό κομμάτι και για να κάνουμε και μία μικρή σύνδεση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα δύο χρόνια στον ΠΑΟΚ και όσα αναφέραμε πιο πάνω για την άμυνα, με δύο ταχείς φουλ μπακ (Σίντκλεϊ και Τέιλορ) και αρκετούς στόπερ και μέσους στο ρόστερ, υπό συνθήκες, το 3-5-2 και το 3-4-3 θα μπορούσαν να είναι μία εναλλακτική για τον ΠΑΟΚ. Ο κόουτς του ΠΑΟΚ δεν έχει δείξει διάθεση να ψάξει τόσο διαφορετικές εναλλακτικές, οπότε πάμε παρακάτω. Μέχρι στιγμής έχει δώσει μία συγκεκριμένη ταυτότητα στον ΠΑΟΚ, αρχίζει να μπολιάζει σ' αυτήν τους νεοαποκτηθέντες και το ζητούμενο πλέον είναι η ατομική φόρμα όλων να έρθει σε καλά επίπεδα. Τότε θα μπορεί και ο κόσμος να έχει απαιτήσεις για καλό ποδόσφαιρο μαζί με τα αποτελέσματα.

Κάθε ματς, όμως, πρέπει να είναι καλύτερο από το προηγούμενο και πάνω σε αυτή την λογική, το ντέρμπι με την ΑΕΚ την Κυριακή είναι το πρώτο πραγματικά αξιόπιστο... διαγώνισμα προόδου.

Υ. Γ. Αν υπάρχει κάτι που βοηθά τον ΠΑΟΚ να προοδεύσει είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Το αν καταγράφει κανείς τις αδυναμίες της ομάδας ακόμη και μετά από νίκες είναι ό,τι πιο υγιές μπορεί να υπάρχει για την εξέλιξή της. Εχει αποδειχθεί-και το βλέπουμε να συμβαίνει σε άλλες ομάδες αυτή την περίοδο-ότι το να σπρώχνονται τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι δεν βοηθά, ίσα ίσα τα διογκώνει. Συνέβη και στον ΠΑΟΚ κατά καιρούς με αρνητικά αποτελέσματα. Αντίθετα, όταν όλα καταγράφονται ως έχουν, αυτό βάζει τους πάντες στην διαδικασία να ψάχνουν όσο πιο άμεσα γίνεται λύσεις. Είναι απολύτως αναγκαίο αυτό γιατί σε κάποια άλλα ματς, ευκαιρίες σαν του Καρέλη θα καταλήγουν γκολ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.