Γκουερίνο: «Η πιο κομβική κίνηση, η ανανέωση στον Μάτος»

Metrosport Team14 Μαΐου 2020

Έχει συνδέσει το όνομά του με την μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος την σεζόν 1975-1976 και ειδικά με το χρυσό γκολ που πέτυχε με αντίπαλο την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο Νέτο Γκουερίνο (είναι σήμερα 70 ετών) είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ, από όλους τους ξένους παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα του μεγάλου συλλόγου.

Εδώ και χρόνια αισθάνεται και δηλώνει περισσότερο Έλληνας. Ο Γκουερίνο μιλά σήμερα στη Metrosport για τον Λέο Μάτος και την προσφορά του συμπατριώτη του στην ομάδα. Οι δυο τους είναι καλοί φίλοι, ανταλλάσσουν απόψεις, μιλούν με πάθος για τον ΠΑΟΚ και αυτό είναι κάτι που δείχνει και την αφοσίωσή τους στο σωματείο. Αρχικά ρωτήσαμε τον Γκουερίνο πως βίωσε όλη αυτή την κατάσταση με την πανδημία που επικρατεί τους δύο τελευταίους μήνες και απάντησε με ειλικρίνεια: «Όπως όλος ο κόσμος. Ήμουν κλεισμένος στο σπίτι, έπρεπε να προσέχουμε περισσότερο και να ακολουθούμε τους κανόνες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη, δείξαμε όμως στην Ελλάδα πολύ καλές αντιδράσεις».

- Μιλάτε συχνά με τον Μάτος, ποια είναι η άποψή σου για τον συμπατριώτη σου;

«Πολύ απλά, είναι ο καλύτερος δεξιός οπισθοφύλακας που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Ο καλύτερος και με διαφορά. Από τότε που ήρθα στην ομάδα και αγωνίστηκα επί δέκα χρόνια, έως και σήμερα δεν θυμάμαι κανέναν άλλο παίκτη, σε αυτή την θέση, που να έχει αποδώσει τόσο καλά. Που να έχει παρουσιάσει τόσο εξαιρετικά στατιστικά στοιχεία. Που να έχει συμβάλει στην κατάκτηση τίτλων. Ο Μάτος έχει παίξει σε 158 παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και έχει πετύχει 26 γκολ. Έχει μοιράσει και 15 ασίστ. Οσο και αν ψάξετε, δεν πρόκειται να βρει κανέναν άλλο παίκτη σε αυτή την θέση που να έχει αυτές τις επιδόσεις».

- Το συμβόλαιό του τελειώνει τώρα, τον Ιούνιο, όπως και άλλων έμπειρων παικτών…

«Εγώ θα μιλήσω για τον Μάτος. Και πολύ απλά θα σας πω το εξής: Με κλειστά μάτια πρέπει να ανανεώσει για τα επόμενα χρόνια. Είναι γεννημένος πρωταθλητής. Μην επηρεάζεστε από το γεγονός ότι έχει φθάσει στα 34. Εχει πολλά ακόμη να προσφέρει. Και αγωνίζεται σε μία θέση που χρειάζεται εμπειρία και αποτελεσματικότητα. Από τότε που ήρθε στον ΠΑΟΚ, το καλοκαίρι του 2016, συμμετείχε σε όλους τους τίτλους που πήρε ο ΠΑΟΚ. Ηταν παρών σε όλα τα μεγάλα παιχνίδια. Ε, τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς, από έναν παίκτη με αυτή την ποιότητα. Για αυτό σας λέω και προτρέπω τον επίσημο ΠΑΟΚ: Η πρώτη κίνηση της ομάδας, η πιο κομβική κίνηση εν όψει της νέας περιόδου, πρέπει να είναι η ανανέωση στον Μάτος».

«Μπορεί να παίζει μέχρι τα 37»

Ο Νέτο Γκουερίνο αποκάλυψε στη Metrosport και ένα διάλογο που είχε με τον Λέο Μάτος πριν από μερικές ημέρες, όταν συναντήθηκαν μαζί με άλλους κοινούς φίλους:

«Με ρώτησε ο Λέο: Μέχρι πότε αγωνίστηκες, μέχρι πότε έπαιξες ποδόσφαιρο; Του απάντησα: Μέχρι και τα 37. Και του είπα ακόμη: Μέχρι τα 34α μου, έπαιζα στον ΠΑΟΚ και στη συνέχεια μετακινήθηκα στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου αγωνίστηκα για τρεις σεζόν. Και έπαιξα σε υψηλό επίπεδο μέχρι το 37ο έτος της ηλικίας μου. Γνωρίζοντας τον Μάτος, πιστεύω ότι μπορεί άνετα να παίξει μέχρι τα 37α του στον ΠΑΟΚ. Με κλειστά μάτια. Προσέχει τον εαυτό του, δίνει έμφαση στις προπονήσεις, είναι επαγγελματίας. Και παθιασμένος για νίκες και τίτλους».

Η αξέχαστη βραδιά του καλύτερου «ξένου» που πρόσφερε στον ΠΑΟΚ

Απόλυτα δικαιολογημένα ο Νέτο Γκουερίνο θεωρείται ως ο καλύτερος «ξένος» ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ. Βάζουμε σε εισαγωγικά την λέξη «ξένος», γιατί ο Νέτο αισθάνεται εδώ και πολλά χρόνια Έλληνας. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει εκείνη την ημερομηνία, όπου με το γκολ που πέτυχε εναντίον της Ενωσης, σφράγισε τον τίτλο του Πρωταθλητή στον ΠΑΟΚ. Στις 2 Μαϊου 1976 λοιπόν ο Νέτο Γκουερίνο σφράγισε στο 89′ τη νίκη επί της ΑΕΚ με σκορ 1-0 στην Τούμπα και έστειλε 40.000 φιλάθλους του ΠΑΟΚ στον έβδομο ουρανό.

Ο Γκουερίνο αγωνίστηκε επί δέκα διαδοχικές σεζόν στον ΠΑΟΚ, από την σεζόν 1974-75 έως και την σεζόν 1983-84, συμπλήρωσε 248 συμμετοχές και πέτυχε 66 γκολ και είναι και ο πρώτος «ξένος» σκόρερ του Δικεφάλου. Ο Νέτο είπε με νόημα στη Metrosport: «Εκείνη η ημέρα θα μου μείνει αξέχαστη. Εχουν περάσει τόσα χρόνια και θυμάμαι το γκολ που πέτυχα εναντίον της ΑΕΚ σαν να ήταν χθες. Χιλιάδες φίλαθλοι στις εξέδρες να φωνάζουν από χαρά και εγώ στα κάγκελα της θύρας 4 για να πανηγυρίσω το γκολ που μας έδωσε το Πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή μου, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.