Ο Γκονσάλο Ράμος κάνει τους Πορτογάλους να... ξεχάσουν τον Κριστιάνο Ρονάλντο

Metrosport Team10 Δεκεμβρίου 2022

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Είναι αναμφίβολα από τα πρόσωπα των ημερών, όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά ολόκληρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, o 21χρονος Γκονσάλο Ράμος που μπήκε στα «παπούτσια» του Κριστιάνο Ρονάλντο. Όσα συνέβησαν από την τελευταία αναμέτρηση των Πορτογάλων πριν τα νοκ - άουτ οδήγησαν τον Φερνάντο Σάντος να πάρει ένα τεράστιο ρίσκο βάζοντας στην θέση του τον τρίτο κατά σειρά επιθετικό μετά και τον Αντρέ Σίλβα, στην βασική ενδεκάδα.

Ωστόσο όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του στην φετινή χρονιά στην Μπενφίκα και τα απίστευτα νούμερα που καταγράφει ίσως περίμενε ότι ο νεαρός επιθετικός μπορεί να κάνει πράγματι κάτι καλό. Ελάχιστοι βέβαια θα περίμεναν αυτό που συνέβη και ίσως ούτε ο ίδιος ο Γκονσάλο Ράμος. Και όμως ο γεννημένος τον Ιούνιο του 2001, δύο χρόνια πριν το ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο στην εθνική Πορτογαλίας, έκανε τον εαυτό του πρόσωπο του τουρνουά μέσα σε ένα βράδυ. 


Οι ακαδημίες της Μπενφίκα και τα πρώτα... ρεκόρ σε εθνικό επίπεδο

Στην ηλικία των δεκατριών, ο Γκονσάλο Ράμος που είχε ξεκινήσει να αγωνίζεται σε μικρές τοπικές ομάδες της Πορτογαλίας, βρέθηκε στις ακαδημίες των «αετών». Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν με την Κ15 της Μπενφίκα όπου ο Ράμος πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλήματος κάτι που επανέλαβε και με την Κ-17.

Σε εθνικό επίπεδο η καθέρωση του δεν άργησε να έρθει αφού μόλις στα 17 του χρόνια έκανε ντεμπούτο με την Κ19 της Πορτογαλίας. Σε διάστημα περίπου δύο ετών και μέχρι να μεταπηδήσει στην επόμενη ηλικιακή κατηγορία, είχε ήδη αρχίσει να διαδίδει το όνομα του με αποκορύφωμα την κατάληψη της θέσης του πρώτου σκόρερ στο Euro U19 το 2019, εκεί που πέτυχε 4 γκολ.

Μάλιστα σε εκείνη την διοργάνωση ήρθε και το πρώτο του χατ - τρικ με την φανέλα της χώρας του στον ημιτελικό κόντρα στην Ιρλανδία. Ωστόσο στον τελικό κόντρα στους Ισπανούς η Πορτογαλία ηττήθηκε και ο Ράμος δεν κατάφερε να συνδυάσει την ατομική του επιτυχία και με μια μεγάλη ομαδική, την κατάκτηση δηλαδή του Euro U19. 

Ο Ράμος παίρνει το... βάπτισμα του πυρός στην ανδρική ομάδα


Η πρώτη φορά που ο Ράμος καταφέρνει να βρεθεί σε αποστολή της ανδρικής ομάδας είναι λίγες μέρες μετά τα 19α γενέθλια του και περίπου δυόμιση χρόνια πίσω. Στις 29 Ιουνίου του 2020, πιο συγκεκριμένα με τον Μπρούνο Λάγκε ως προπονητή σε μια ήττα των «αετών» με 2-0 από την Μαρίτιμο. Λίγες μέρες μετά στις 21 Ιουλίου, ο νεαρός επιθετικός βρίσκεται και πάλι στην αποστολή της ομάδας και εκεί κάνει το επίσημο ντεμπούτο του κόντρα στην Άβες.

Στο 87ο λεπτό κάνει χώρο ο Πίτσι για να περάσει στο γήπεδο ο Ράμος και ως την λήξη του αγώνα καταφέρνει να πετύχει κάτι απίθανο, να σκοράρει δύο γκολ. Ένα λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο και το δεύτερο στο 90’+1’ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην νίκη των φιλοξενούμενων και συστήνοντας τον εαυτό του με τον καλύτερο τρόπο στον ποδοσφαιρικό κόσμο.


Θα ακολουθήσει η πρώτη του συμμετοχή ως βασικός λίγους μήνες μετά, σε αγώνα Κυπέλλου της Πορτογαλίας, με την Μπενφίκα να αγωνίζεται εκτός έδρας και να κερδίζει με 0-1 την Παρέδες στις 21 Νοεμβρίου του 2020. Ο επιθετικός των «αετών» δεν εμπλέκεται στο γκολ της νίκης ωστόσο το όνομα του έχει κάνει ήδη τον... γύρο του κόσμου και εκεί είναι που η χρηματιστηριακή του αξία κατέγραψε την πρώτη της μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με το transfermarkt. Η διαφορά από τον Απρίλιο του 2020 ως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους είναι τεράστια αφού από τις 675 χιλιάδες ευρώ φτάνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν οκταπλασιάζεται.

Την σεζόν 2020/2021 συνολικά ο Ράμος καταγράφει 12 συμμετοχές και πετυχαίνει 4 γκολ. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μπροστά του έχει τον Χάρις Σεφέροβιτς ο οποίος παραμένει τότε σε καλή κατάσταση, έχοντας πετύχει ως το τέλος της σεζόν 22 γκολ, αλλά την ίδια χρονιά αγοράζεται και ο Ντάρβιν Νούνιεζ. Ωστόσο οι «αετοί» βλέπουν κάτι στον ποδοσφαιριστή και δεν τον παραχωρούν δανεικό, ούτε βρίσκεται στα... αζήτητα της ομάδας αλλά μένει στην πρώτη ομάδα και έχοντας σχετικά ενεργό ρόλο.

Ο Ράμος καταφέρνει και πάλι να αφήσει το «αποτύπωμα» του την 32η αγωνιστική κόντρα στην Νασιονάλ σε παιχνίδι που η Μπενφίκα βρίσκεται πίσω στο σκορ για 77 λεπτά. Ο νεαρός σέντερ φορ περνά στο παιχνίδι από τον Ζόρζε Ζέσους στο 74’ και επτά λεπτά αργότερα (81’) και ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν ισοφαρίσει στο 77’,χρίζεται σκόρερ από ασίστ του Νούνιεζ για το 1-2. Σαν να μην έφτανε αυτό στο 86’ ο Ράμος κλειδώνει την νίκη των φιλοξενούμενων σκοράροντας για δεύτερη φορά και αφήνοντας το στίγμα του στο φινάλε της χρονιάς.

Από αστέρι της Μπενφίκα ως το ιστορικό 90λεπτό κόντρα στην Ελβετία

Την περσινή χρονιά ο Ράμος αρχίζει να παίρνει περισσότερο χρόνο δίπλα στον Νούνιεζ, χαρακτηριστικό ότι ολοκληρώνει την σεζόν παίζοντας σε όλες τις διοργανώσεις, με 46 συμμετοχές 8 γκολ και 4 ασίστ. Σημείο αναφοράς στο πρωτάθλημα η συνεισφορά του στην νίκη των «αετών» με 3-0 κόντρα στην Γκιμαράες εκεί όπου πετυχαίνει γκολ και δίνει και ασίστ. Μάλιστα σκοράρει και για πρώτη φορά σε αγώνα Champions League στην εκτός έδρας ισοπαλία της Μπενφίκα με την Λίβερπουλ (3-3).


Η θέση βασικού που παίρνει στην Μπενφίκα φέρνει και μονιμοποίηση στην K21 της Πορτογαλίας εκεί που καταγράφει στα προκριματικά του Euro U21 12 γκολ σε 10 συμμετοχές και είναι αυτός που στέλνει την χώρα του στο Euro. Για να φτάσει η φετινή αγωνιστική περίοδος που πλέον ο Ράμος παίρνει τα... σκήπτρα του Ντάρβιν Νούνιεζ ο οποίος αποχωρεί για να παίξει στην Λίβερπουλ.

Όπως είναι αναμενόμενο με όσα έχει δείξει τις προηγούμενες σεζόν η ώρα του έχει έρθει για να λάμψει και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Από το καλοκαίρι αρχίζει να δείχνει ότι μπορεί να ηγηθεί αφού βοηθάει την Μπενφίκα στα προκριματικά του Champions League, με 4 γκολ και 2 ασίστ σε 4 παιχνίδια και το πρώτο του χατ -τρικ σε συλλογικό επίπεδο κόντρα στην Μίντιλαντ στις 2 Αυγούστου.


Η συνέχεια ανάλογα εντυπωσιακή μέσα στην σεζόν με τον Ράμος να κλείνει αυτό το πρώτο κομμάτι ως και την διακοπή λόγω του Μουντιάλ με 21 συμμετοχές 14 γκολ και 6 ασίστ. Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα φυσικά με 9 γκολ, αποτελεί τον κύριο λόγο που βρίσκεται η ομάδα του στην κορυφή της βαθμολογίας. 

Ο Σάντος λοιπόν βλέποντας όλα αυτά δεν μπορούσε να μην έχει το όνομα του στις τελικές επιλογές για το Κατάρ και ας μην είχε πραγματοποιήσει το επίσημο ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα. Σε φιλικό πριν το Παγκόσμιο έδειξε τις... διαθέσεις του, αφού σε 25 λεπτά στο ανεπίσημο ντεμπούτο του κατάφερε να σκοράρει και δώσει ασίστ στο τελικό 4-0 επί της Νιγηρίας.

Στους ομίλους έπαιξε ως αλλαγή στις νίκες με Γκάνα και Ουρουγουάη 12 λεπτά συνολικά. Ώσπου ήρθε η ώρα του να πάρει το... βάπτισμα του πυρός και στην εθνική ομάδα ως βασικός σε επίσημο αγώνα. Ο Σάντος στέλνει στον πάγκο τον Ρονάλντο και προτιμά τον Ράμος αντί του πιο έμπειρου Αντρέ Σίλβα σε ένα παιχνίδι νοκ - άουτ.

Ο νεαρός που είχε δείξει και την Μπενφίκα ότι δεν... νιώθει από πίεση μπήκε στο γήπεδο και έκανε μια ονειρική εμφάνιση πετυχαίνοντας χατ - τρικ με εντυπωσιακά γκολ μάλιστα. Ο 21χρονος κατάφερε να πετύχει κάτι τόσο μεγάλο να φαντάζει απλό, αφού αντίστοιχα ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει καταφέρει να σκοράρει ούτε ένα γκολ, σε νοκ - άουτ αγώνα Μουντιάλ και ο Ράμος το έκανε στο ντεμπούτο του.

Ο επιθετικός της Μπενφίκα μπήκε με μια μόλις συμμετοχή σε μια κλειστή λίστα 18 ποδοσφαιριστών από το 1930 και έπειτα που έχουν κάνει χατ -τρικ σε νοκ - άουτ παιχνίδια Μουντιάλ. Ακόμη έγινε ο πρώτος μετά τον Κλόζε το 2002, που πετυχαίνει τρία γκολ στο ντεμπούτο του σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ είναι και ο νεότερος που το καταφέρνει μετά τον Πελέ το 1958.

Το όνομα του Ράμος έχει γραφτεί πλέον με... χρυσά γράμματα στην ιστορία τόσο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της εθνικής Πορτογαλίας ωστόσο το μεγαλύτερο του κατόρθωμα είναι ότι έπεισε άπαντες, όπως έχει κάνει και σε συλλογικό επίπεδο ότι μπορεί να ηγηθεί. Μάλιστα πλέον είναι δεδομένο για πολλούς ότι θα παραμείνει βασικός έναντι του Κριστιάνο Ρονάλντο. Σίγουρα αν κάτι μπορείς να πεις για τον Γκονσάλο Ράμος εκτός από την μεγάλη ποδοσφαιρική του ικανότητα, είναι το πόσο ξεχωριστά απλό κάνει το να πετυχαίνει κάποιος κάτω από τεράστια πίεση.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.