Γκιφτ Όρμπαν: Το next big thing της Νιγηρίας «τρελαίνει» την Ευρώπη

Παναγιώτα Χαλκιά22 Μαρτίου 2023

Το πιο γρήγορο χατ τρικ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση κατάφερε να πετύχει ο Γκιφτ Όρμπαν στο παιχνίδι της Γάνδης με τη Μπασακσεχίρ για τη φάση των «16» του Europa Conference League σκοράροντας τρία γκολ σε τρία λεπτά και 25 δευτερόλεπτα. 

Ο 20χρονος Νιγηριανός παραβίασε την τουρκική εστία τρεις φορές από το 31ο μέχρι το 34ο λεπτό της αναμέτρησης, επίδοση που φέρνει τον Μοχάμεντ Σαλάχ στη δεύτερη θέση καθώς ο Αιγύπτιος είχε σημειώσει χατ τρικ σε έξι λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.  

Ο Όρμπαν θεωρείται ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Άρχισε την πορεία του μετά κόπων και βασάνων, δυσκολεύτηκε να πείσει τους προπονητές του για μια ευκαιρία αλλά η συνάντηση του με τον Άττα Ανέκε άλλαξε ρότα στη ζωή του. 

Ο μικρός κατάφερε να καθιερωθεί στη Νορβηγία και να γίνει ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της Σταμπάεκ ενώ ήδη, στο πρώτο εξάμηνο της παραμονής του στο Βέλγιο έχει γοητεύσει τους πάντες.

Στυλ παιχνιδιού

Γεννημένος νικητής. Είναι έντονος και ιδιαίτερος σαν χαρακτήρας. Θέλει να σκοράρει σε κάθε προπόνηση. Δεν χαλαρώνει ποτέ και έχει απαιτήσεις από τους συμπαίκτες του. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Ζητά συνεχώς μπάλα, κινείται στο χώρο και προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Προσαρμόζεται εύκολα, είναι γρήγορος, έχει το εύκολο γκολ και βρίσκεται συχνά στο σωστό μέρος.

Είναι ένας παίκτης που έχει την ικανότητα να σουτάρει από οποιαδήποτε οπτική γωνία σε κλάσματα δευτερολέπτου, κάτι που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο τερματοφύλακα να πάρει σωστή θέση. Έχει ένστικτο και μεγάλη πίστη στις δυνατότητες του. Κάθε φορά που θα βρει ελάχιστα μέτρα θα δοκιμάσει το πόδι του και θα στείλει τη μπάλα σε μια από τις τέσσερις γωνίες της εστίας. Ο διακαής πόθος του είναι να σκοράρει και όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος: «Δεν έχει σημασία πώς και από πού». Είναι, κυρίως, δεξιοπόδαρος και μπορεί να παίξει όλη την πλευρά με ευκολία.

Η ματιά του Φάουλερ και το «μπαμ» στη Σταμπάεκ

Ήρθε στη ζωή στις 17 Ιουλίου του 2002 σε νοσοκομείο της Νιγηρίας. Οι γονείς του μετακόμισαν λίγο μετά τη γέννηση του στο Τόγκο. Εκεί μεγάλωσε, έμαθε γαλλικά και πως να κλωτσά τη μπάλα. Ο μικρός Όρμπαν έπαιζε με τους φίλους του μετά το σχολείο και ο πατέρας του βλέποντας το ταλέντο του μικρού τον έστειλε στις ακαδημίες της Μπίσον. Οι προπονητές ενθουσιάστηκαν με τις ικανότητες του και φρόντισαν να του δίνουν κάθε εφόδιο που χρειαζόταν για να εξελιχθεί.

Η συνάντηση του με τον Όλα Φάουλερ ήταν καθοριστική για την πορεία του. Ο έμπειρος σκάουτερ τον ξεχώρισε σε ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα στην πόλη Λομέ και τον κάλεσε να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά που διοργάνωνε ο Άττα Ανέκε. Εκεί, οι σκάουτερ της Σταμπάεκ, οι οποίοι είχαν ταξιδεύει στην Αφρική για να ανακαλύψουν νέα ταλέντα, τον είδαν και εισηγήθηκαν την απόκτηση του. 

Η διοίκηση του νορβηγικού συλλόγου κινήθηκε για την αγορά του. Η αποδέσμευση του, όμως, ήταν δύσκολη. Από τη μια, η διοίκηση της Μπίσον δεν ήθελε να τον παραχωρήσει καθώς στήριζε πολλά πάνω του και από την άλλη, ο Όρμπαν ήταν μόλις 20 χρονών και δεν είχε φύγει από την οικογενειακή εστία. Οι γονείς του το σκέφτηκαν αρκετές φορές αλλά εν τέλει, σεβόμενοι την επιθυμία του γιου τους, έδωσαν την έγκριση τους.

Ο Γκιφτ άρχισε την εκπαίδευση του στη Σταμπάεκ αρχικά με τη μορφή δανεισμού. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ένα ματς Κυπέλλου και βρήκε αμέσως δίχτυα. Η απόδοση του σε εκείνο το παιχνίδι έγινε το εισιτήριο του για τη βασική ενδεκάδα της ομάδας. Και όχι άδικα, αφού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας το 2022, βοήθησε τον σύλλογο να ανέβει στην Eliteserien την επόμενη χρονιά και έγινε ο νεότερος παίκτης της κατηγορίας.

Εξάμηνο φωτιά στο Βέλγιο

Βλέποντας τις ικανότητες και τις επιδόσεις του νεαρού παίκτη η Γάνδη κινήθηκε για την απόκτηση του. Οι άνθρωποι που εισηγήθηκαν τη μεταγραφή του δικαιώθηκαν καθώς ο Όρμπαν απέδωσε καρπούς άμεσα. Στο ντεμπούτο του σκόραρε στην ισοπαλία με τη Βέστερλο ενώ σημείωσε τέσσερα τέρματα εναντίον της Ζούλτε Βάρεγκεμ, επίδοση που τον έκανε τον πρώτο παίκτη του συλλόγου που το πέτυχε τον 21ο αιώνα. Η επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα δεν σταμάτησε εκεί καθώς παραβίασε την εστία κόντρα στην Άντερλεχτ, τέσσερις φορές απέναντι στη Βαρεγκέμ ενώ σκόραρε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια κόντρα σε Καραμπάκ και Μπασακσεχίρ. Συνολικά σε 10 εμφανίσεις με την ομάδα του Βελγίου έχει σημειώσει 12 γκολ και έχει δημιουργήσει άλλο ένα.

Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:

1. Είναι θαυμαστής του Μπούρνα Μπόι

2. Είναι εξωστρεφής και πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Του αρέσει να γνωρίζει νέους ανθρώπους και χαίρεται να συζητά με τους φιλάθλους της ομάδας.

3. Τον έχουν συγκρίνει με τον Μόουζες Σιμόν, όχι μόνο λόγω της κοινής εθνικότητας αλλά και για τη θετικότητα, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό που βγάζει σε κάθε του ενέργεια.

4. Οι προπονητές του θα ήθελαν να είναι λιγότερο εγωιστής τόσο στην εξέλιξη του παιχνιδιού όσο και στους πανηγυρισμούς του.

5. Το μεγαλύτερο του όνειρο είναι να παίξει στη Premier League.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.